1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

something beeps when truck is in 4 low

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by 2004TacomaSR5, May 3, 2011.

  1. May 3, 2011 at 7:27 PM
    #1
    2004TacomaSR5

    2004TacomaSR5 [OP] Sentinel Prime

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Member:
    #55722
    Messages:
    4,708
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Montana
    Vehicle:
    2004 Tacoma DCSB & '79 Toyota Pickup 4WD
    I just got my truck last Monday and today decided to try her out in 4lo when I put it in it makes a constant and very annoying beep! Why does it do that? Keep in mind this truck is brand new so there won't be a PO to blame here. Is there a way to stop it? I may to some light wheeling with my truck now and then and don't want to/refuse to listen to that beeping, any ideas? Also keep in mind I don't know anything about newer cars!;)
     
  2. May 3, 2011 at 7:28 PM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,153
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Did you read the owners manual? I belive it does that to inform you its in 4 low.
     
  3. May 3, 2011 at 7:34 PM
    #3
    OZ-T

    OZ-T Quite an experience to live in fear , isn't it ?

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    38,666
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi
    Did you stop and put it in neutral ?

    If not , the flashing and beeping is telling you it hasn't engaged .
     
  4. May 3, 2011 at 7:34 PM
    #4
    bwood_usmc

    bwood_usmc Wiskey Tango Foxtrot....

    Joined:
    Sep 19, 2008
    Member:
    #9341
    Messages:
    552
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Clayton Ga / Clemson SC
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD Off Road package
    3" Trux Lift, 285-75-R16 BFG All Terrains, K&N Cold Air Intake
    Lol there is nothing wrong with you truck bud.... If it only beeps once it means it is engaged into four lo..... if it is a constant continuous beep... that means it is not engaged into four lo....

    Edit: to ensure the truck goes into four lo... make sure the clutch is fully engaged when you turn the selector switch
     
  5. May 3, 2011 at 7:38 PM
    #5
    TAQUERO

    TAQUERO Well-Known Member

    Joined:
    Nov 4, 2010
    Member:
    #45710
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    RUBEN
    RIVERSIDE (SO CAL)
    Vehicle:
    06 TRD OFFROAD 4X4
    Bilstein 5100s set at 2.5 up front, icon aal 1.75, 6K HID headlights and foglights, foglight mod, limo tint, Weathertech floorliners. 17x9 XD Addicts 265/70/17 Hankook Dynapro MT
    That means its not in 4lo. Your doin something wrong. You need to be in h4 first. And be in neutral to shift into 4L
     
  6. May 3, 2011 at 7:40 PM
    #6
    bwood_usmc

    bwood_usmc Wiskey Tango Foxtrot....

    Joined:
    Sep 19, 2008
    Member:
    #9341
    Messages:
    552
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Clayton Ga / Clemson SC
    Vehicle:
    06 Tacoma TRD Off Road package
    3" Trux Lift, 285-75-R16 BFG All Terrains, K&N Cold Air Intake
    It doesnt beep once when the 4wd is engaged?? I may be mistaken because I long ago quit paying attention...
     
  7. May 3, 2011 at 7:41 PM
    #7
    98_Mud_bug

    98_Mud_bug 98_mud_bug

    Joined:
    Aug 9, 2008
    Member:
    #8431
    Messages:
    3,194
    Gender:
    Male
    lucedale Ms.
    Vehicle:
    98 tacoma sr5/ 06 x-runner
    3 inch suspension lift, night shades corner and blinkers projector headlights with halos and 3 led's 18 inch kmc xd rockstar wheels,275/65/18 kelly safari tsr's, bush whacker fender flares 7 inch touch screen, 2 kenwood 12's, Magnaflow exaust single in dual out,
    ta hell with all that electronic crap, i like my manual shifter and manual hubs just for this reason.
     
  8. May 3, 2011 at 7:41 PM
    #8
    OZ-T

    OZ-T Quite an experience to live in fear , isn't it ?

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    38,666
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi
    Did they stop including manuals with the new trucks ?
     
  9. May 3, 2011 at 7:49 PM
    #9
    OffroadToy

    OffroadToy This ain't Dodge City, and you ain't Bill Hickok

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Member:
    #22680
    Messages:
    5,260
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 TRD OFFROAD 4x4 VSC/TRAC/DAC/HAC
    snugtop, piaa, weathertech, westin, oem bed mat, trd seat covers, avs inchannel vent visors, 2" suspension lift, front diff drop, rear differential breather extension, oil filter drain hose, a/c drain hose extention & reroute, front window tint, cat theft protection plate, tailgate clamp mod, xpel headlight/foglight protecters, oem block heater, bfg 265/75R/16 a/t k/o's, cabin air rodent protection screen, rcbs illuminated 4X4 switch mod
    I've never had mine beep...I think like other's mentioned it's telling you something is wrong and it's not engaged yet.
     
  10. May 3, 2011 at 7:52 PM
    #10
    TAQUERO

    TAQUERO Well-Known Member

    Joined:
    Nov 4, 2010
    Member:
    #45710
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    RUBEN
    RIVERSIDE (SO CAL)
    Vehicle:
    06 TRD OFFROAD 4X4
    Bilstein 5100s set at 2.5 up front, icon aal 1.75, 6K HID headlights and foglights, foglight mod, limo tint, Weathertech floorliners. 17x9 XD Addicts 265/70/17 Hankook Dynapro MT
    Whoops I missed that part.

    And also to the op. If you dnt want to read the manual. Its also on your visor. I think. I was doing it all wrong when I first bought my truck, so I feel ya
     
  11. May 3, 2011 at 8:57 PM
    #11
    2004TacomaSR5

    2004TacomaSR5 [OP] Sentinel Prime

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Member:
    #55722
    Messages:
    4,708
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Montana
    Vehicle:
    2004 Tacoma DCSB & '79 Toyota Pickup 4WD
    yeah i just left it in neutral when i did it, will try using the clutch and brake tomorrow though, it does have an owner's manual but am too lazy to read it lol even though i should
     
  12. May 3, 2011 at 9:01 PM
    #12
    bjmoose

    bjmoose Bullwinkle J. Moose

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Member:
    #42529
    Messages:
    6,000
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    San Jose CA
    Vehicle:
    '11 Std Cab 4x4 5sp
    OME suspension, ARB Air Lockers, CBI/Relentless/Pelfrey armor, HAM radio
    You wanna go into 4lo stopped, in neutral, wheels straight, brakes off, no driveline bind.

    If it doesn't work touch the clutch, roll a few inches, try again.

    Nothing makes it beep like being in a line of 20 cars and it's now your turn to roll forward and attack the hill. :eek: It'll beep like a sumbich then. :p
     
  13. May 4, 2011 at 7:01 AM
    #13
    kris77

    kris77 Born in the Backwoods

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6480
    Messages:
    1,193
    Gender:
    Male
    West Virginia
    Vehicle:
    08 DC TRD Sport Speedway Blue
    In channel Vent Visors, AVS Bug Shield, Hankook Dynapro RF10 265/70/17
    I dont think you have to be in neutral with a 6 speed, but its the only way i can get mine to lock in 4lo. Shift to neutral, depress clutch turn to 4lo. Works everytime for me. If im not in neutral, it never works.
     
  14. May 4, 2011 at 12:14 PM
    #14
    Evil Monkey

    Evil Monkey There's an evil monkey in my truck

    Joined:
    Aug 8, 2007
    Member:
    #2352
    Messages:
    8,337
    Gender:
    Male
    First Name:
    Robert
    Escondido, CA
    Vehicle:
    07 4x4 DC SR5 TRD Off-road
    Weathertech front & rear mats, rear suspension TSB, Toytec AAL for TSB, Hi-Lift Jack, Bilstein 5100 & Toytec Adjustable coilovers, Built Right UCAs, KMC XD 795 Hoss Wheels, Definity Dakota MTs 285/75R16, Leer XR, Thule Tracker II & Thule MOAB basket
    Make sure the clutch is pressed all the way as far as it will go. If it has any travel left, 4-Lo won't engage.
     
  15. May 4, 2011 at 12:53 PM
    #15
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,228
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    3mph or less, press in clutch, turn switch, repeat until it stops blinking/beeping. It takes many cycles for it to be smooth/broken in.
    Nothing wrong with beep/blink. Just not engauged and it's letting you know... Try again.
     
  16. May 4, 2011 at 5:28 PM
    #16
    maineah

    maineah Well-Known Member

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Member:
    #53641
    Messages:
    4,145
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tim
    Maine
    Vehicle:
    4X4 SR5 V6 6spd
    Just went through the same thing with mine except it would go into 4 low and stay there! The only way I was able to get it out was to disconnect the battery got back in turn on the key and it came right out. The dealer tried to get it to screw up and it wouldn't tried it a dozen times I picked it up and tried to lock it up again and couldn't even do it in their parking lot on the hard top and it has worked perfectly ever since. I really think it needs to be used several times when it is new to get every thing well oiled. You do have to push the clutch right to the floor if you have a floor mat take it out and try it again if you can't get it into low range.
     
To Top