1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

something popped and now its leaking oil

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by 03TacoWJB, Feb 18, 2012.

  1. Feb 18, 2012 at 4:31 PM
    #1
    03TacoWJB

    03TacoWJB [OP] Active Member

    Joined:
    Jan 1, 2012
    Member:
    #69748
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    03 Access Cab SR5
    i have a 2003 v6 4x4 i put it in park after driving it 1/4 a mile and something just popped and now its leaking a brownish oil at the very bottom of the engine any ideas to what it could be?
     
  2. Feb 18, 2012 at 4:37 PM
    #2
    TMW

    TMW Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2011
    Member:
    #55300
    Messages:
    309
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    Bakersfield, CA
    Vehicle:
    04 Tacoma 4x4 SR5
    Light bar and bumper guard, 3/16 steel skid plates for engine, tranny and transfer box, OME 881 springs with 5100 shocks at mid clip. AAL in rear. Positraction rear diff.
    You need to drop the skid plates, raise the hood and see where the oil is coming from. Is it motor oil?, power steering oil?, air compressor oil, Brake fluid? Brownish oil tells me it's probably motor oil. Maybe from the oil filter. I have no ideal why there was a pop unless the filter fell off and bounced around.
     
  3. Feb 18, 2012 at 4:43 PM
    #3
    davidpick

    davidpick Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Member:
    #29760
    Messages:
    1,994
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Everett, WA
    Vehicle:
    2004 Xcab 4x4 TRD
    it might just be motor oil that has collected on the skid plate. happened to me a couple times.
     
  4. Feb 18, 2012 at 4:53 PM
    #4
    03TacoWJB

    03TacoWJB [OP] Active Member

    Joined:
    Jan 1, 2012
    Member:
    #69748
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    03 Access Cab SR5
    see but when i turn it on it vibrates bad the ill put it in gear and the vibration goes down some but if i push on the gas it picks up again and it is motor oil because the dip stick doesn't have oil on it
     
  5. Feb 18, 2012 at 5:01 PM
    #5
    03TacoWJB

    03TacoWJB [OP] Active Member

    Joined:
    Jan 1, 2012
    Member:
    #69748
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    03 Access Cab SR5
    also it doesnt have any signal lights on the dash for it
     
  6. Feb 18, 2012 at 5:19 PM
    #6
    TacoMX

    TacoMX TW's Official anti body-lift pundit

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Member:
    #62240
    Messages:
    4,831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Deltona, Florida
    Vehicle:
    '13 Tacoma TRD Sport DCLB 4x4
    stock.....for now...
    If there is no oil on your dipstick DONT RUN THE MOTOR!

    Find out where the oil is leaking from.

    Maybe you blew a rear main seal?? :notsure:
     
  7. Feb 18, 2012 at 5:24 PM
    #7
    03TacoWJB

    03TacoWJB [OP] Active Member

    Joined:
    Jan 1, 2012
    Member:
    #69748
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    03 Access Cab SR5
    okay yea it is the very bottom back so it might be that ill try to take off the skid and look tomorrow
     
  8. Feb 18, 2012 at 6:15 PM
    #8
    rngrchad

    rngrchad Yankee Oscar Tango Alpha

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Member:
    #9919
    Messages:
    180
    Gender:
    Male
    The former USA now USSA (United States Socialst Am
    Vehicle:
    08 Rugged Trail TRD
    Rockwell 30 ton axles.
    OMFG, this guy....has no luck, and is driving his truck with no oil. :eek:
     
  9. Feb 18, 2012 at 8:19 PM
    #9
    03TacoWJB

    03TacoWJB [OP] Active Member

    Joined:
    Jan 1, 2012
    Member:
    #69748
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    03 Access Cab SR5
    it still had some oil when i drove it 1/4 a mile without pushing on the gas
     
  10. Feb 20, 2012 at 5:17 PM
    #10
    rngrchad

    rngrchad Yankee Oscar Tango Alpha

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Member:
    #9919
    Messages:
    180
    Gender:
    Male
    The former USA now USSA (United States Socialst Am
    Vehicle:
    08 Rugged Trail TRD
    Rockwell 30 ton axles.
    It's ok to run it without oil for a few days. Just don't go a few weeks. Toyota's are one of the few vehicles that oil is actually an option.
     
  11. Feb 20, 2012 at 5:19 PM
    #11
    G scott04

    G scott04 ...

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Member:
    #49443
    Messages:
    4,996
    Gender:
    Male
    First Name:
    Garrett
    Mesa
    Vehicle:
    04 PreRunner
    interesting
     
  12. Feb 20, 2012 at 5:28 PM
    #12
    TrdSurgie

    TrdSurgie revised

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Member:
    #73132
    Messages:
    3,333
    Gender:
    Male
    SoCal
    Rear leaf spring tsb 5000 miles, w ac fan 26k miles, windshield creaking 28k miles- not warranty. Bad upper idler pulleys 32k miles- not warranty, Toyota Quality!
    What are you talking about? :der:
     
  13. Feb 20, 2012 at 9:47 PM
    #13
    TacoMX

    TacoMX TW's Official anti body-lift pundit

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Member:
    #62240
    Messages:
    4,831
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jonathan
    Deltona, Florida
    Vehicle:
    '13 Tacoma TRD Sport DCLB 4x4
    stock.....for now...
    [​IMG]
     
To Top