1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Spark plug problems

Discussion in 'Technical Chat' started by The tacoman, Nov 18, 2009.

  1. Nov 18, 2009 at 1:41 PM
    #1
    The tacoman

    The tacoman [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Member:
    #25509
    Messages:
    179
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    2006 TRD
    I changed out my spark plugs the other day and they were gapped correctly and tightened down and everything seems to be correctly hooked up and back in place, but my gas mileage since changing them has dropped almost 5 mpg. Any suggestions what this could be? I didn't know if it was possible to just have a bad spark plug, and if so what i could do to figure out which one. Any help is greatly appreciated.
     
  2. Nov 18, 2009 at 1:43 PM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,117
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Something isnt right....How many miles? Engine type? Mods?
     
  3. Nov 18, 2009 at 1:53 PM
    #3
    The tacoman

    The tacoman [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Member:
    #25509
    Messages:
    179
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    2006 TRD
    I used the OEM denso plugs. Bought them at the dealership. My truck is an 06 double cab trd. I had gotten about 17-18 mpg, but only ran a half a tank through it this time and noticed that the fuel gauge was going quicker than normal, filled up and got just over 12 mpg. Don't have any mods that should affect it. I guess I may just take them all out again and double check everything.
     
  4. Nov 11, 2011 at 9:12 AM
    #4
    oregonianincalifornia

    oregonianincalifornia Member

    Joined:
    May 12, 2009
    Member:
    #17140
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    Orange County
    Vehicle:
    09 TRD Off Road 4x4 STICK (black)
    Tacoman,

    Did taking it apart and fixing it help? I have the exact problem. After searching the threads this is the only one I could find.

    Thanks
     
  5. Nov 11, 2011 at 9:14 AM
    #5
    OZ-T

    OZ-T Did you get your precious photos ?

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    24,905
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi
    I had the same problem , but it only occurred for the first tank if gas after the plug change , then went back to normal .
     
  6. Nov 11, 2011 at 9:18 AM
    #6
    BrokenTusk

    BrokenTusk I support a velociraptor free workplace.

    Joined:
    May 5, 2010
    Member:
    #36607
    Messages:
    31,974
    Gender:
    Female
    First Name:
    Marcelasaurus
    AB, Canada
    Vehicle:
    The Scarlett Whore
    Check Build Thread!!
    2009 thread revival...
     
  7. Nov 11, 2011 at 9:19 AM
    #7
    oregonianincalifornia

    oregonianincalifornia Member

    Joined:
    May 12, 2009
    Member:
    #17140
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    Orange County
    Vehicle:
    09 TRD Off Road 4x4 STICK (black)
    great, thanks. Hopefully after the next tank it will return to normal. I will update if it does.

    Revived threads sometimes help!
     
  8. Nov 11, 2011 at 9:20 AM
    #8
    BrokenTusk

    BrokenTusk I support a velociraptor free workplace.

    Joined:
    May 5, 2010
    Member:
    #36607
    Messages:
    31,974
    Gender:
    Female
    First Name:
    Marcelasaurus
    AB, Canada
    Vehicle:
    The Scarlett Whore
    Check Build Thread!!
    My bad, I misread yours about having the same issue :thumbsup:
     
  9. Nov 11, 2011 at 9:23 AM
    #9
    OZ-T

    OZ-T Did you get your precious photos ?

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Member:
    #27584
    Messages:
    24,905
    Gender:
    Male
    First Name:
    Peter North
    British Columbia
    Vehicle:
    Mag Grey 09 Trd Sport DCLB 4x4
    OME 885x , OME shocks and Dakars , Wheelers SuperBumps front and rear , 275/70/17 Hankook ATm , OEM bed mat , Weathertech digifit floor liners , Weathertech in-channel vents , headache rack , Leer 100RCC commercial canopy , TRD bedside decals removed , Devil Horns by Andres , HomerTaco Satoshi
    Gestapo
     
  10. Nov 11, 2011 at 9:27 AM
    #10
    BrokenTusk

    BrokenTusk I support a velociraptor free workplace.

    Joined:
    May 5, 2010
    Member:
    #36607
    Messages:
    31,974
    Gender:
    Female
    First Name:
    Marcelasaurus
    AB, Canada
    Vehicle:
    The Scarlett Whore
    Check Build Thread!!
    Thats policia to you
     
To Top