1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Speedo is off!!

Discussion in '4 Cylinder' started by stack676, Apr 29, 2011.

  1. Apr 29, 2011 at 3:14 PM
    #1
    stack676

    stack676 [OP] Member

    Joined:
    Mar 28, 2011
    Member:
    #53872
    Messages:
    15
    Gender:
    Male
    First Name:
    JK
    New Haven, CT
    Vehicle:
    06 4x4 Access 2.7 5spd Manual Everything
    So I have had my Taco for almost 2 months and I noticed when on the highway at 75 people are flying by me like I'm standing still:mad:. I have a GPS and my phone has GPS as well, I check the speed and they both tell me at 75, I'm really doing about 70:eek:. Just to make sure, I tested both of them in the wife's Santa Fe that we bought new and the speedo matches both GPS readings. How could this be and is it common?

    Is it possible the tires are wrong? I have an 06 2.7 AC 6 lug silver steel wheels and the tire size is 245/75/16.

    Help before I take it to the stealer to get raped!!
     
  2. Apr 29, 2011 at 3:19 PM
    #2
    loaderman82

    loaderman82 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Member:
    #43964
    Messages:
    520
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dalton
    Gassville, AR
    Vehicle:
    2008 Off-Road
    don't really know if this is normal or not, but if it helps, my truck is the same way. My GPS is about 5 mph slower than what the spedo says. I just set my cruise up 5 mph faster to compensate. I have noticed that it don't really get that far off until I get to around 55 mph. Under that seems to be pretty close to the GPS.
     
  3. Apr 29, 2011 at 3:21 PM
    #3
    Jester243

    Jester243 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7552
    Messages:
    9,393
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Spokane, WA
    Vehicle:
    2008 Doublecab 4x4 IRP
    Lifetime LED 70W headlights 10-8-14 (set #2) Sylvania Silverstar fogs, front side windows tinted 27% to match the others, added Tacomaworld.com sticker, suspension TSB as of 7-21-09, Devil Horns by Andres, BFG's, Alpine with Bluetooth and Ipod contols, Rear view mirror relocation bracket, Ultragauge...
  4. Apr 29, 2011 at 3:21 PM
    #4
    whippersnapper02

    whippersnapper02 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Member:
    #27905
    Messages:
    35,214
    Gender:
    Male
    First Name:
    Christian
    Yorba Linda, CA
    Vehicle:
    10 MGM TRD OR 4wd Auto DCSB
    Banks Monster Exhaust, Pop n Lock tailgate lock, Hook-Ups tie down brackets, USA Spec Ipod adaptor, WO seat covers, color matched grill with Grillcraft insert, Tuffy locking bed box
    All the 2nd gens are all off by about 5mph.
     
  5. Apr 29, 2011 at 3:28 PM
    #5
    stack676

    stack676 [OP] Member

    Joined:
    Mar 28, 2011
    Member:
    #53872
    Messages:
    15
    Gender:
    Male
    First Name:
    JK
    New Haven, CT
    Vehicle:
    06 4x4 Access 2.7 5spd Manual Everything
    What about the odometer? Doesn't the odometer roll at the speed of the speedo? Does that mean the miles are going to be higher then they really are, and end up making the vehicle depreciate that much faster?
     
  6. May 1, 2011 at 1:16 PM
    #6
    PR45

    PR45 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2009
    Member:
    #21661
    Messages:
    120
    Gender:
    Male
    Los Angeles
    Vehicle:
    PreRunner SR5 4cyl
    Mine was off by about 3 mph at 60 or so. 265-70 x 17s fixe that according to the GPS. I think the gas mileage is about the same, as I never corrected for the previous error. But now I am at 19.5-19.8, so every tank I try to drive more like a little old lady to see if I can break 20.
     
  7. May 1, 2011 at 2:00 PM
    #7
    AndrewFalk

    AndrewFalk Science!

    Joined:
    May 8, 2010
    Member:
    #36740
    Messages:
    2,062
    Gender:
    Male
    The North East
    Vehicle:
    2010 5 speed 5 lug
    :)
    All manufacturers do that with the speedo.
     
  8. May 1, 2011 at 5:31 PM
    #8
    Jeff3004x4

    Jeff3004x4 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 17, 2009
    Member:
    #24445
    Messages:
    283
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    East Killingly CT
    Vehicle:
    Timberland Mica
    Stock for now
    Mine was off, my 265/70/17s fixed that, according to my Garmin.
     
  9. May 3, 2011 at 7:54 AM
    #9
    DGXR

    DGXR Well-Known Member

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Member:
    #22094
    Messages:
    932
    Gender:
    Male
    First Name:
    Friend
    Sacramento, CA
    Vehicle:
    2006 2.7L SR5 2-wheel drive
    aFe Pro Dry air filter, magnetic oil drain plug, synthetic seat covers, steering wheel cover
    This topic has already been covered quite thoroughly... do a search.
     
To Top