1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Squeaking noise on very humid days?

Discussion in '4 Cylinder' started by Mr.Schertz, Jan 1, 2013.

  1. Jan 1, 2013 at 6:51 PM
    #1
    Mr.Schertz

    Mr.Schertz [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 24, 2012
    Member:
    #79447
    Messages:
    140
    Gender:
    Male
    TEXAS
    Vehicle:
    08 single cab 4banger
    tint,removed badges,custom letter chop and rephrase
    I get a squeaky noise from the pulley areas on very humid mornings(rainy morning) or just high humidity days. It will go away after a couple of minutes of driving. I can not figure what it could be since it only does it on very humid days? Any ideas?
     
  2. Jan 1, 2013 at 6:57 PM
    #2
    dsjones5

    dsjones5 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 14, 2012
    Member:
    #93085
    Messages:
    316
    Gender:
    Male
    First Name:
    DSJ
    Georgia
    Vehicle:
    2011 MG DC Taco
    Seat covers, weather tech digi fit, bug deflector, plasti dip wheels, magnaflow muffler, and many more to come!.. as soon as i get money. Ill probably go broke typing this...
    probably just condensation on the belt from the humidity. That could cause it to slip on the pulleys and make the noise you here. It happens to me after i wash my truck and get a little mist from the over spray on the belt. But thats just my 2 cents. :D
     
  3. Jan 20, 2013 at 10:37 AM
    #3
    texascolt45

    texascolt45 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 16, 2012
    Member:
    #93182
    Messages:
    249
    Gender:
    Male
    First Name:
    mike
    groves texas
    Vehicle:
    prerunner 4 cylinder
    wheels,bilsteins,side bars
    the belt.mine did that for the last 30,000 miles.i finally got tired of it and just bought a new belt.i tried everything,nothing fixed it.
     
  4. Oct 12, 2014 at 5:46 AM
    #4
    Charlot

    Charlot Well-Known Member

    Joined:
    Oct 5, 2014
    Member:
    #139711
    Messages:
    158
    Gender:
    Male
    Ontario, Canada
    Vehicle:
    Tacoma TRD 2007 S5 4x4 V6
    I do have probably the very same problem!
    When i start it after it s been sitting for a few hours,then that squeeky noise is on for about five minute top,then goes away.
    I was told that it could be my accessories belt that is going?
    It is going in at Toyota s Dealer for a oil change in about two weeks,i will ask them to check it out.
    My Tacoma is a 2007 V6 4x4 with 91,000 kilometres.
    Thanks
    Charlot
     
  5. Oct 13, 2014 at 1:32 PM
    #5
    Half Caf

    Half Caf Well-Known Member

    Joined:
    Feb 5, 2014
    Member:
    #122337
    Messages:
    83
    Gender:
    Male
    Philadelphia, PA
    Vehicle:
    2009: 5 Lugs, 5 speeds
    Had the same problem on my truck @ 50k. It would also only squeal when cold.
    I got tired of hearing it so just swapped the serpentine belt and problem solved!
    Cost around $30 and took 20 minutes to install from popping the hood to firing it up.
     
To Top