1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

squeaky heater fan

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by SoutheastTaco, Dec 25, 2010.

  1. Dec 25, 2010 at 1:13 PM
    #1
    SoutheastTaco

    SoutheastTaco [OP] Resident Jackass

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Member:
    #26461
    Messages:
    1,289
    Gender:
    Male
    First Name:
    steven
    columbia sc
    Vehicle:
    09 trd sport dc 4x4
    rear spring tsb, 255/75/17 bfg muds
    My '09 has a squeaky heater fan on low. Does anyone know of a tsb on this problem or has anyone taken their truck into the dealer to have this fixed? I'm on my phone so I'm unable to search.
     
  2. Dec 25, 2010 at 1:23 PM
    #2
    Switek

    Switek Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Member:
    #28977
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    Pelham, AL
    Vehicle:
    2010 TRD SPORT
    Kenwood DNX5120 Headunit, 12" Kicker sub, Alpine amps, Polk db in all 4 doors, Grillcraft grille, Aires bullbar, PIAA lighting, HID heads and fogs, Circuit boss by Painless Performance, BHLM, Access LE Tonneau
    There is a thread about this somewhere on the forum that I read a while back that I have been unable to relocate. Mine does the same thing, only in low speed, using a/c or heat.
    Local dealer said to clean out cage fan and clean in cabin air filter, which I did-didnt work...makes same noise.

    The thread i ran across mentioned something about the fan becoming unbalanced and having to disassemble the housing and tighten the screws that hold the fan together.

    Anybody else chime in on this that knows more??
     
  3. Dec 25, 2010 at 1:24 PM
    #3
    steviestyles

    steviestyles The "Search" tab is your friend!!

    Joined:
    Dec 9, 2006
    Member:
    #430
    Messages:
    1,273
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Colorado Springs
    Vehicle:
    07 DC 4x4 TRD Off Road
    Bone Stock
    Answer to your question is yes and yes...
     
  4. Dec 25, 2010 at 1:27 PM
    #4
    MTLTaco

    MTLTaco Well-Known Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Member:
    #15935
    Messages:
    358
    Gender:
    Male
    Montreal
    Vehicle:
    09 Double Cab TRD
    Mine does the same thing. The dealer is replacing it next week.
     
  5. Dec 25, 2010 at 1:28 PM
    #5
    kinkrider101

    kinkrider101 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2009
    Member:
    #23497
    Messages:
    2,693
    Gender:
    Male
    santa barbara
    Vehicle:
    2007 cummins/2007 tacoma
    wheels and tires
    Mine does it on low
     
  6. Dec 25, 2010 at 1:37 PM
    #6
    Stanley

    Stanley Well-Known Member

    Joined:
    Jul 24, 2010
    Member:
    #40658
    Messages:
    210
    Gender:
    Male
    Breckenridge, CO
    Vehicle:
    06 SR5 Silver
    Debadge, 5% Tint, Kolbalt Low Pro Tool Box, Satoshi, Ebay Black Headlights, 3000k Fogs With Yellow Stain glass Paint, Fog Anytime, Mag Light Mount, Husky Floor Liners, OME 3inch With 885's, Add Leaf, 16inch Steelies, 305/70/16 Dick Cepek Mud Countries, Tiregate Bed Mount, Sock Monkey Badges
    Yup mine does it at all speeds. Quite annoying actually
     
  7. Dec 25, 2010 at 1:37 PM
    #7
    Stanley

    Stanley Well-Known Member

    Joined:
    Jul 24, 2010
    Member:
    #40658
    Messages:
    210
    Gender:
    Male
    Breckenridge, CO
    Vehicle:
    06 SR5 Silver
    Debadge, 5% Tint, Kolbalt Low Pro Tool Box, Satoshi, Ebay Black Headlights, 3000k Fogs With Yellow Stain glass Paint, Fog Anytime, Mag Light Mount, Husky Floor Liners, OME 3inch With 885's, Add Leaf, 16inch Steelies, 305/70/16 Dick Cepek Mud Countries, Tiregate Bed Mount, Sock Monkey Badges
    Let me know if anyone finds an easy fix
     
  8. Dec 25, 2010 at 7:21 PM
    #8
    Gincoma

    Gincoma Special Edition Member

    Joined:
    Nov 14, 2010
    Member:
    #46179
    Messages:
    2,123
    Gender:
    Male
    Salt Lake City UT
    Vehicle:
    RIPieces 2005 Tacoma, adios 2011 :'(
    Factory Monster Truck Package with reverse gear.
    I took the motor out and cleaned it with MAF cleaner hadn't had the noise since
     
  9. Dec 25, 2010 at 9:03 PM
    #9
    dexterdog

    dexterdog My pee parts itch

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Member:
    #19571
    Messages:
    4,276
    Gender:
    Male
    Oly WA
    Vehicle:
    2012 F150
  10. Dec 26, 2010 at 12:13 AM
    #10
    snowgod06

    snowgod06 UG legend wannabe

    Joined:
    Apr 26, 2009
    Member:
    #16454
    Messages:
    5,386
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rob
    A farm field, OREGON
    Vehicle:
    06 Access Cab CLONE
    crap bolted and welded together....
  11. Dec 26, 2010 at 6:20 AM
    #11
    Capita

    Capita Well-Known Member

    Joined:
    Jun 6, 2009
    Member:
    #18096
    Messages:
    2,673
    Gender:
    Male
    Corner Brook, Newfoundland, Canada
    Vehicle:
    09 TRD Sport Double Cab
    Have one on the way too. Being replaced with warrenty.
    It is very annoying
     
  12. Dec 26, 2010 at 6:29 AM
    #12
    Reepur

    Reepur Well-Known Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Member:
    #29101
    Messages:
    216
    Gender:
    Male
    Brevard, NC
    Vehicle:
    '10 RC Black 4x4 2.7L
    265/75/16 BFG KM2 's on XD Hoss's 2.5" lift/4xBillies, OME 885's, Firestone Ride-Rites Desert Specialties UCA Volant CAI Grillcraft Grill Kobalt Slim Line Box Weathertech mats and Ventvisors. DTRL mod. 4 Lo -Trac Mod. Int. Wiper Mod. rcbs204 4x4 LEDS URD Short Shifter Plate Front bumper with Smittybilt XRC8000 winch Body Armor rear bumper with swing out tire carrier. ATO Front Skid Ultragauge BHLM
    Have the same issue, gonna have to take it in...
     
  13. Dec 26, 2010 at 6:30 AM
    #13
    shawnd2

    shawnd2 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 12, 2008
    Member:
    #8497
    Messages:
    531
    Gender:
    Male
    First Name:
    Shawn
    Toronto, Ontario, Canada
    Vehicle:
    08 Tacoma Access Cab 4x4 TRD Offroad
    My 84 4runner squeaked, my 96 had 3 replaced under warranty and still squeaked, and my 2008 squeaks.

    After 25 years, I have gotten used to it!

    Shawn
     
  14. Dec 26, 2010 at 6:51 AM
    #14
    NicksRig

    NicksRig Well-Known Member

    Joined:
    Oct 14, 2008
    Member:
    #9966
    Messages:
    713
    Gender:
    Male
    Kenora, Ontario
    Vehicle:
    07 Tacoma DC TRD Sport
    Blacked out Skid plate, block heater, bug deflector, blacked out headlights, tinted fronts, OME 3" lift, Toytec AAL, Revenge-Fab Sliders, K&N Air Filter
    I had my fan replaced twice under warrenty. Now I'm on my third squeeky fan.
     
  15. Dec 26, 2010 at 7:04 AM
    #15
    steviestyles

    steviestyles The "Search" tab is your friend!!

    Joined:
    Dec 9, 2006
    Member:
    #430
    Messages:
    1,273
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Colorado Springs
    Vehicle:
    07 DC 4x4 TRD Off Road
    Bone Stock
    I just installed an aftermarket fan I bought off amazon. I compared the new unit to the OEM model. The main difference I notced is the shaft for the motor goes through the mount, where the OEM model stops at the bottom of the mount. The OEM one made by Delphi is made in Vietnam, where after market one is made in Taiwan. The aftermarket one appears to be as well; possibly better made than the OEM model. I have my fingers crossed and am hoping for the best for no more squeak.
     
  16. Dec 26, 2010 at 7:14 AM
    #16
    Biff

    Biff What could go wrong?

    Joined:
    Oct 9, 2009
    Member:
    #24021
    Messages:
    116
    Gender:
    Male
    Winnipeg
    Vehicle:
    07 SR5 Doublecab
    Bilstein 5100's all around, fronts set to 1.75, 18" Method Race Wheels, 285/60/18 Cooper Zeon LTZ
    I'm on my second replacement. This one squeaks worse that the original. I am 3 months out of my warranty and will be fighting with the dealership to replace it again.
     
  17. Dec 26, 2010 at 7:20 AM
    #17
    moe1967

    moe1967 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 26, 2010
    Member:
    #32134
    Messages:
    169
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2010 TRD DC Off-Road PreRunner
    Same Problem Here.. I mentioned it when I brought my truck in for the usual oil change, etc. The service guy said they would check it out. He came back and said it was a leaf in the blower. Somehow I knew he would say that. I wanted to back hand him, LOL.

    They did stop the noise for about 1 day. But then it came back. Have a hard time believing that a leaf could get past the cabin filter. Surely it wouldn't happen twice within 24 hours.

    Didn't know there was a TSB!!

    Thanks
     
  18. Dec 26, 2010 at 11:05 AM
    #18
    Gincoma

    Gincoma Special Edition Member

    Joined:
    Nov 14, 2010
    Member:
    #46179
    Messages:
    2,123
    Gender:
    Male
    Salt Lake City UT
    Vehicle:
    RIPieces 2005 Tacoma, adios 2011 :'(
    Factory Monster Truck Package with reverse gear.
    Guys when I took mine off to clean it with MAF cleaner there was alot of some sort of metal powder on bottom of cover plate, Im thinking it gets in the bearings which causes it to squeal. Cleaning it out would be the best fix cause getting a new one is still the same design until toyota redesigns it or gets rid of delphi. Remember this is all my theory but it works for me.
     
  19. Dec 26, 2010 at 11:16 AM
    #19
    surfsupl

    surfsupl Well-Known Member

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Member:
    #4161
    Messages:
    8,572
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gregg
    WestCoast
    Vehicle:
    I DONT CARE IF IT'S A RE-POST
    Rear Diff Breather~ 5100's ~Fog Light Anytime~Tint~TRD Seat Covers~Weather Tech's~Pioneer H.U.~Lift~Eibach Springs~LED's......blah...blah...blah

    Keep us posted on the Taiwan fan. Mine is just starting to chirp as well.
     
  20. Dec 26, 2010 at 11:26 AM
    #20
    Poot Klopp

    Poot Klopp Well-Known Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Member:
    #34986
    Messages:
    309
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    New Jersey
    Vehicle:
    06 5 lug Access Cab
    16x8" American Racing Tactics - Kumho Road Venture SAT KL61 245/70 R16, URD Short Shifter, Wet Okole seat covers, Secondary air filter removed, aFe Pro-Dry S Air Filter, Soft Tonneau Cover, Debadged, Husky Floor Liners, OEM Toyota Bed Mat, GROM-AUX media connector with Bracketron mount, DIY Tailgate Lock
    YAY!!!!! Glad I found this mine started squeaking about a month ago. Can not wait to get this done this week just one more thing for my Taco holiday (tires & wheels, bed mat, debadge & black [them] out).
     
To Top