1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

squeal from the engine

Discussion in '4 Cylinder' started by PeterNM, Feb 7, 2009.

  1. Feb 7, 2009 at 4:18 PM
    #1
    PeterNM

    PeterNM [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 6, 2009
    Member:
    #13341
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    New Mexico
    Vehicle:
    97 Tacoma LX, 4X4, 248,000m
    AFE Drop-in
    my 97 squeals at startup, but only for a short time....any ideas on the cause?
     
  2. Feb 7, 2009 at 5:46 PM
    #2
    Who Dat Popcorn

    Who Dat Popcorn Dafuq

    Joined:
    Feb 28, 2008
    Member:
    #4992
    Messages:
    1,470
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ricky
    Richmond, VA
    Vehicle:
    Sold :/
    SOLD
    Mine squeals for about 30 seconds, then stops.
     
  3. Feb 7, 2009 at 5:48 PM
    #3
    humanoid

    humanoid bite me

    Joined:
    Jun 27, 2007
    Member:
    #1932
    Messages:
    2,745
    Gender:
    Male
    Sunny SoCal
    Vehicle:
    I had a '99 Xtra Cab PreRunner SR5 V6
    Could be a worn belt or a loose belt tensioner.
     
  4. Feb 7, 2009 at 5:51 PM
    #4
    higherlux

    higherlux Well-Known Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Member:
    #11307
    Messages:
    6,943
    Gender:
    Male
    First Name:
    Blake
    middle of S.C.
    Vehicle:
    1998 tacoma 2.7l 4wd/1986 POS
    Mall crawler status
    belts atr too tight
    loosen the one thats squeling and proublem fixed
     
  5. Feb 8, 2009 at 6:39 AM
    #5
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    13,831
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2007 4.0L 4x4 TRD Sport Access Cab A
    Advantage Torza top (tri-fold), Husky floor mats, RuffTuff seat covers, C2C hood struts, Homelink mirror, USA Spec PA15-Toy (120gig Classic & 8gig nano), Garmin Nuvi 660, Protecta Bed mat, Pop-n-lock, TSB Springs, Scangauge II, Heated drivers seat, Fumoto drain valve, Aries pushbar, PIAA 540 fog lights, Hood scoop grahics, Flowmaster 50 series dual catback exhaust, RainX Latitude windshield wipers, Husky rear floor liner (ontop of folded down seats). Console Vault.
    Check the belts for proper tension....

    Find a long length of belting that's open (no pulleys) -If you grab the edges with your thumb & finger, you should be able to twist them perpendicular to its original position.

    Whatever you do, don't spray anything on the belts or pulleys.

    Check the belts for wear, cracks, etc.
     
  6. Feb 8, 2009 at 9:04 AM
    #6
    PeterNM

    PeterNM [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 6, 2009
    Member:
    #13341
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    New Mexico
    Vehicle:
    97 Tacoma LX, 4X4, 248,000m
    AFE Drop-in
    i'll check'em
     
  7. Feb 8, 2009 at 2:47 PM
    #7
    OFFROADCARWASH

    OFFROADCARWASH Well-Known Member

    Joined:
    Sep 10, 2008
    Member:
    #9132
    Messages:
    127
    Gender:
    Male
    Jacktown, Mississippi
    Vehicle:
    2000 Taco customized
    Custom badged black, 100watt LOUDSPEAKER mounted under toolbox, UWS toolbox, All terrain Tires, K&N Ram Air Intake, HUGE flood lights mounted to Tool Box, Cobra CB radio, Francis Antenna, HELLA Blue Headlights, 12 Pad LEDS in Cab lights, Husky Liners, Tinted Windows at 15%, Thrush Glass Pack (burned Out) with 4inch Tip..Remote Crank and Intry, 2 12" subs, Blacked out head lights and tail lights.
    I just got that fixed on my taco yesterday. Mine would squel really loud for like 2mins...it was cracks in my belts and From mud riding alot. Cost me 150$
     
  8. Feb 8, 2009 at 2:57 PM
    #8
    AUDITECH

    AUDITECH Carolina Alliance: LAZY DIVISION

    Joined:
    Feb 10, 2007
    Member:
    #875
    Messages:
    840
    charlotte nc
    Vehicle:
    07 double cab prerunner
    none
    Yea deffintly a belt
     
  9. Feb 9, 2009 at 9:30 AM
    #9
    PeterNM

    PeterNM [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 6, 2009
    Member:
    #13341
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    New Mexico
    Vehicle:
    97 Tacoma LX, 4X4, 248,000m
    AFE Drop-in
    squeal is gone......thank you all. this site rocks!!
     
  10. Feb 9, 2009 at 4:42 PM
    #10
    magikbean562

    magikbean562 once flirted with danger, danger got clingy

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Member:
    #11681
    Messages:
    8,036
    Gender:
    Male
    First Name:
    greg
    socal
    Vehicle:
    02 4runner 04 solara
    4runner-32x11.5x15 falken rocky mt, tundra king 2.5 coilovers with taco perch, TC UCA, OME rear springs and procomp es9000's, thule roof rack.
    so waht was the problem:confused:
     
  11. Feb 9, 2009 at 5:05 PM
    #11
    PeterNM

    PeterNM [OP] Active Member

    Joined:
    Feb 6, 2009
    Member:
    #13341
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    New Mexico
    Vehicle:
    97 Tacoma LX, 4X4, 248,000m
    AFE Drop-in
    the alt belt was too tight.....i'll give an update if it recurs.
     
To Top