1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Start-ability Malfunction 2012 Tacoma

Discussion in 'Technical Chat' started by MGMAddict, Feb 27, 2012.

  1. Feb 27, 2012 at 3:40 PM
    #1
    MGMAddict

    MGMAddict [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 15, 2011
    Member:
    #68806
    Messages:
    56
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Doylestown,PA
    Vehicle:
    TRD Sport
    Bilstein ULC
    Hey guys just figured id ask on here to see if anyone is having starting issues with the new Tacoma's. I got the truck in the beginning of Jan and its probably done it about 15 times since.After extended sit periods ill go out to my truck and it will just crank and crack and not fire. Turn it over a second time and it starts right up. Im a technician for Lexus so I hooked up the tech stream and I found a P1604 code stored as a current code.Looked up the code on TAS and there are a ton of trouble areas to check. Glanced over the freeze frame data and nothing seemed out of the ordinary. Id like to fix it myself and not have our toyota store throw parts at it, i just didn't have much time to check it out today.
     
  2. Feb 27, 2012 at 3:43 PM
    #2
    Khaos

    Khaos Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Member:
    #4570
    Messages:
    6,506
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Tallahassee FL
    Vehicle:
    2005 Prerunner TRD Off Road
    265/75/16 BFG A/T, 18" Magnaflow, K&N Intake Filter, Ultra-Gauge, Kobalt Toolbox, Metal Tail Light Guards, Cobra 19 and 4ft fiberglass antenna, Plasti dipped Badges/lower valance/rear bumper/grill/bullbar/ac controls, black DIN kit, JVC KD-X40, Wet Suit Seat Covers
    My '05 does this on occasion.

    What I've been doing lately is turning the key to on, without starting, while I organize my phone and wallet and put the safety belt on, then starting the truck, that way the fuel pump has time to get going. Seems to be working.
     
  3. Feb 27, 2012 at 3:50 PM
    #3
    jtgroce

    jtgroce Got R Did

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Member:
    #72490
    Messages:
    795
    Gender:
    Male
    In the Foothills, NC
    Vehicle:
    '12 Taco MGM TRD Off Road
    K&N Air Filter Husky Floor Liners Weathertech Vent Visors LED Map/Dome Light Mod Chrome Door Handles AVS Bugshield Bed Mat Fog Light Anytime Mod DTRL LED's Flowmaster Super 40
    I do the same thing......turn key on and let fuel pump work for a sec, until i hear it stop. I've had my 2012 since Jan and so far (knock on wood) I haven't had any starting problems
     
  4. Feb 27, 2012 at 3:54 PM
    #4
    MGMAddict

    MGMAddict [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 15, 2011
    Member:
    #68806
    Messages:
    56
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Doylestown,PA
    Vehicle:
    TRD Sport
    Bilstein ULC
    i understand the fuel pump needs to cycle I just never had to do this on my 2009 tacoma
     
  5. Feb 29, 2012 at 8:33 PM
    #5
    Rmesa1

    Rmesa1 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Member:
    #72515
    Messages:
    111
    Gender:
    Male
    P1604 sets anytime the engine cranks and does not start. It will also set if the truck stalls. Haven't seen any starting issues on the 2012s I'm a Toyota tech myself I will check with my fts and see if he as heard anything
     
  6. Feb 29, 2012 at 8:38 PM
    #6
    wildjerseyfirefighter

    wildjerseyfirefighter I sell fishing and fishing accessories

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Member:
    #11677
    Messages:
    7,966
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    NJ
    Vehicle:
    05 Tacoma TRD Sport
    stock, for now
    Ive read on here theres a tsb for extended crank..reflash the computer will take care of that. On my 05, i just turn the key wait a second then start..something to do with the engine immobilizer
     
  7. Feb 29, 2012 at 8:48 PM
    #7
    OffroadToy

    OffroadToy The dog did it...I swear!

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Member:
    #22680
    Messages:
    5,049
    Gender:
    Male
    High Desert
    Vehicle:
    07 TRD OFFROAD 4x4 VSC/TRAC/DAC/HAC
    snugtop supersport canopy, black westin bullbar/tube steps, piaa offroad lights, weathertech floor mats, oem bed mat, trd seat covers, avs inchannel vent visors, 2" suspension lift, front diff drop, rear differential breather extension, oil filter drain hose, a/c drain hose extention & reroute, front window tint, cat theft protection plate, tailgate clamp mod, xpel headlight/foglight protecters, oem block heater, bfg 265/75R/16 a/t k/o's, cabin air rodent protection screen, rcbs illuminated 4X4 switch mod
    My 07 had the same issue...took it in after owning only 2 weeks and they did a reflash to fix the problem. It's started right up ever since...no waiting with the key.
    TSB EG011-07 JUL 07 Engine Controls - Intermittent No Start Condition
     
  8. Mar 1, 2012 at 6:19 PM
    #8
    MGMAddict

    MGMAddict [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 15, 2011
    Member:
    #68806
    Messages:
    56
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Doylestown,PA
    Vehicle:
    TRD Sport
    Bilstein ULC
    I saw the service bulletin for the old tacoma int. no start but when I hook up the scan tool the only ecu update is the one for the supercharger mapping. Ive been letting the key cycle for a bit longer and it hasn't happened yet. I just don't see why you shouldn't be able to get in and start it up....Dumb.
     
  9. Mar 1, 2012 at 6:23 PM
    #9
    Rmesa1

    Rmesa1 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Member:
    #72515
    Messages:
    111
    Gender:
    Male
    From what I have heard on a cold start where the temp changes a lot from when the car is started to when it was turned off it can take a little while longer for the ecu to adjust the fuel trim to the correct settings for the current temps of the coolant and intake air.
     
  10. Mar 1, 2012 at 6:28 PM
    #10
    SOSHeloPilot

    SOSHeloPilot Well-Known Member

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Member:
    #15422
    Messages:
    2,673
    Gender:
    Male
    Atlanta
    Vehicle:
    2012 DCSB, TRD-OR - Traded In on a Ridgeline
    Finally, got my "first 4x4" in a Tacoma. Barcelona Red w/ JBL & Entune - Then traded it in on a Ridgeline.
    .
    ... Sub'd ... :popcorn:
    .
     
  11. Mar 2, 2012 at 11:42 AM
    #11
    MGMAddict

    MGMAddict [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 15, 2011
    Member:
    #68806
    Messages:
    56
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Doylestown,PA
    Vehicle:
    TRD Sport
    Bilstein ULC
    yeah see thats the thing though, my freeze frame data was all where it needed to be correctly to start, AF's IAT Coolant temp
     
  12. Mar 2, 2012 at 11:45 AM
    #12
    MGMAddict

    MGMAddict [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Dec 15, 2011
    Member:
    #68806
    Messages:
    56
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Doylestown,PA
    Vehicle:
    TRD Sport
    Bilstein ULC
    Lets keep in mind too its done is on 20 degree days and 65 degree days. Tried swapping keys figuring maybe it was immobilizer issues but it still does it with both keys.
     
  13. Mar 8, 2012 at 1:15 PM
    #13
    J Veezy

    J Veezy Active Member

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Member:
    #72894
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    Bellevue, WA
    Vehicle:
    12 SW TRD Sport 4X4 DCLB
    I haven't this issue at all on my 2012, but on my 07 I did. I had a widget that let me play music off an iPod with the stock head by pluggin into the changer port. Every so often, it would get confused and stop working so I'd have to disconnect the battery for a few seconds to reboot it.

    Every time, without fail, the engine would turn and turn without firing right after. The second attempt fired it right up. I never really thought of it as a problem so I didn't look into it. It may be completely unrelated (I assumed it had to do with the ECU rebooting or winding the fuel pump), but thought it could help your diagnosis.
     
  14. Mar 8, 2012 at 1:22 PM
    #14
    hpvds

    hpvds Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Member:
    #35497
    Messages:
    310
    Gender:
    Male
    First Name:
    Manie
    Ashburn, VA
    Vehicle:
    Barcelona Red 2010 4x4 Doublecab
    My 2010 has been doing this recently for about the past week and a half or so. Also last winter there were a few times where it would either not crank or crank for 5+ seconds and nothing would happen. It was extremely intermittent and would occur randomly and did not seem to be related to temperature.
     
  15. Mar 8, 2012 at 4:01 PM
    #15
    lj973gm

    lj973gm Sold it, dont miss it yet.

    Joined:
    Sep 16, 2011
    Member:
    #63618
    Messages:
    861
    Gender:
    Male
    Ohio
    Vehicle:
    06 DCSB 4wd
    The check ball in fuel pump is only so good at holding pressure in the rail.

    Keying up the vehicle and allowing it to fully prime the rails and reach proper pressure is the reason it works on the second try.

    Most just live with it since the pump still works and it is a decent amount of work to change the pump for just this.

    Dealer will not warranty the pump for this issue.
     
  16. May 16, 2013 at 9:25 PM
    #16
    PitAlain

    PitAlain New Member

    Joined:
    Mar 27, 2013
    Member:
    #100749
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alain
    Canada
    Vehicle:
    Toyota Tacome TRD 2012
    had my toyota tacoma 2012 since last june and had trouble starting since almost the day i got it,went to the toyota garage for about four to 5 times and the error p1604 was popping every time the only thing that they could tell me is that there was water in my gas and had to put a little can of stuff to remove the water from the systeme that toyota sell with their brand name on it how weird,i hope it will work cause my truck is brand new and i'm sick and tired of toyota right now.
     
  17. Dec 19, 2014 at 5:43 PM
    #17
    Willcory

    Willcory Well-Known Member

    Joined:
    Feb 24, 2013
    Member:
    #98337
    Messages:
    63
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    San Antonio TX
    coming soon!
    I have the same problem but mine is a '13.. I dont get a p1604 it just wont start or will cut off on me while driving. it has happened 4 times now the last time they said they founda loose connector.
     
  18. Dec 19, 2014 at 6:07 PM
    #18
    gearcruncher

    gearcruncher Well-Known Member

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Member:
    #90305
    Messages:
    2,276
    Gender:
    Male
    First Name:
    Canadain bumber technician
    Great white North 51.0333° N, 93.8333° W
    Vehicle:
    2010.TRD.SportDCLB4x4Limited leather package
    TRD Sport Rally -5 speed automatic Limited ,Factory heated leather seats ,chrome package,Super white with front windows tinted to 35 % Dick Cepek DC-2 wheels Summer tires - Good year silent armor P265/65R17 Winter tires - Good year P265/65R17 Ultra Ice studded Illuminated 4x4 switch TRD 3rd brake light cover ($20) TRD seat belt shoulder protectors (5). ($50) TRD ...B pillar emblems ($20) TRD rear slider sticker with devil horns ( $6) TRD summer floor matts ($60) TRD steering wheel emblem ($20) TRD floor pedals .($95) TRD shorty antenna ($14) TRD front Windshield emblems ($17) TRD head pillows .($60) TRD head rest protectors TRD door scuff protection $20 TRD floor matt emblems ($40) TRD tow plug emblem . ($40) TRD cigarette lighter with LED.($35) TRD tissue dispenser ($12) TRD front bezel emblems ($9) TRD door emblems ($6) TRD lanyards($9) TRD lisence plates with TRD bolts($50) TRD fender emblems TRD center caps Part Number:PT904-35070-CC ($80) TRD cd
    This is an excellent point ^^^^^

    Is there a transducer in the Tacoma ecu that shows fuel pressure on the scanner at start up ?

    Ive been having similar issues . I suppose it would be just as easy to do a leak down test on the fuel rail with a pressure guage first thing in the morning but as I understand it , the fuel pump primes the fuel rail when the engine cranks over to satisfy the PR valve which provides the fuel to the injectors . If the checkball is leaking , is there a modification we can do

    Edit : I beleive this is why my command start has been giving me greif

    .
    .
    .
    .
    .
    .?
     
    Last edited: Dec 19, 2014
  19. Dec 20, 2014 at 9:38 AM
    #19
    53wick

    53wick Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2012
    Member:
    #91943
    Messages:
    103
    Gender:
    Male
    kentucky
    Vehicle:
    2014 accesscab prerunner
    my 2014 did it several times last winter when I got it. I cant hear my fuel pump running, I turn key on wait for fuel gauge to come up then start. it just did it again this week, cant remember if I turned key on before gauge came up. but when it does not start, the second time I try to start, when it does start it acts like the engine is flooded. reminds me of years ago with cars with a carburetor.
     
  20. Dec 20, 2014 at 9:44 AM
    #20
    Mr Ribby

    Mr Ribby Well-Known Member

    Joined:
    Sep 20, 2014
    Member:
    #138738
    Messages:
    205
    Gender:
    Male
    First Name:
    Andrew
    NW Indiana
    Vehicle:
    2013 "Baja"
    Pioneer DvD double din, pioneer 5way front door speakers, kicker 3 way rear door speaker
    My 2013 did this to me yesterday, sat for about a day an half at temperatures below 20 degrees. Turned key cranked about 5 times. I stopped let it sit for about 20 sec, then gave it another go and started on next 2 turns. I'm not very mechanically inclined, but could this be a combination of the fuel system and the new smog systems they have added? Hopefully someone can find a solution
     
To Top