1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

start up whining on 2009 2.7

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Bellis, Dec 31, 2008.

  1. Dec 31, 2008 at 12:26 PM
    #1
    Bellis

    Bellis [OP] friggin rad

    Joined:
    Dec 13, 2008
    Member:
    #11528
    Messages:
    744
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    mass southshore
    Vehicle:
    pyrite 6-speed 2012 offroad
    driver mod
    i have a question about a relitively loud whine that my 09 2.7 standard, reg cab makes after sitting for a few days. this noise only lasts two to four seconds but its definitly not a normal engine sound. just wondering if anyone has a similar problem and if they could help me diagnose this issue. thank you.
     
  2. Dec 31, 2008 at 1:24 PM
    #2
    concrete jedi

    concrete jedi Well-Known Member

    Joined:
    Oct 20, 2007
    Member:
    #3142
    Messages:
    2,741
    Rochester N.Y
    Vehicle:
    06 Tacoma 4 door indigo blue
    Broken and scratched tailgate, cracked rear tail light lens, coffee stain in driver seat.
    Have you checked the slack in the fan belt ? It could be the timing belt just warming up, with that being said mine does NOT make that noise, maybe a call to the dealer is in order.:argue:
     
  3. Dec 31, 2008 at 3:01 PM
    #3
    Delmarva

    Delmarva Mayor of TW

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Member:
    #10148
    Messages:
    35,864
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    12 Tundra TRDRW
    Nada, Zip, Zilch, Nothing
    I can't help you... but welcome to TW :D
     
  4. Dec 31, 2008 at 3:05 PM
    #4
    hwork50

    hwork50 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 29, 2008
    Member:
    #12012
    Messages:
    209
    Gender:
    Male
    San Clemente
    Vehicle:
    06 PreRunner SR5 AC
    DTRL, Skid Plate, Bed Extender, ipod hook up in glove bo, bed mat, rubber mats, Garmin GPS, 2.5"Toyotec lift with 5100 shocks and Eibach springs.
    I have an 06 2.7 that revs to 2k rpm for a minute and then settles down.

    Yours sounds like it may be different than what mine does.
     
  5. Nov 30, 2010 at 1:43 AM
    #5
    djs1960

    djs1960 New Member

    Joined:
    Nov 30, 2010
    Member:
    #46919
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    06 tacoma access cab 4x4
    I have an 06 that does the same thing when its sits for a few days or when its cold outside it only last about 10 or 15 seconds then quits and wont do it again til the truck sits for a long time, I checked ps fluid, belt, and pulleys so far
     
To Top