1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Starting Issue...

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by TRDBen, May 28, 2011.

  1. May 28, 2011 at 1:52 PM
    #1
    TRDBen

    TRDBen [OP] Mall Crawler of the Year

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Member:
    #42767
    Messages:
    864
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    San Luis Obispo, CA
    Vehicle:
    02 Prerunner 4 Door TRD V6
    Front Window Tint KYB Monomax Shocks Blue Dome Light Valentine 1 Radar Detector
    Whenever I go out and start up my truck after shes been sitting over night and go to start her up, theres an initial hesitation (lights come on but no cranking). Then she slowly cranks and fires right up. My battery was just replaced in December so Im clueless as to what the issue is. I just took her offroading so my dad thinks that has something to do with it. Any ideas?
     
  2. May 28, 2011 at 2:40 PM
    #2
    luk8272

    luk8272 Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    I had an 02 that had similar issues but it was sparatic, the largest issue was it starting and having crazy rpm until I revved the engine. It would never do it at the dealership.....of course so I lived with it for a while ended up being my idle sensor. You didn't mention issues with idling but mine started out simple with slow starts, and dimming of the lights. I replaced and charged the battery to no avail then it progressivly got worse and I ended up having it not start for a Tech at the dealership so he changed the idle sensor. Truck ran fine after that.
     
  3. May 28, 2011 at 3:30 PM
    #3
    TRDBen

    TRDBen [OP] Mall Crawler of the Year

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Member:
    #42767
    Messages:
    864
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    San Luis Obispo, CA
    Vehicle:
    02 Prerunner 4 Door TRD V6
    Front Window Tint KYB Monomax Shocks Blue Dome Light Valentine 1 Radar Detector
    Mine idles great. Its just these weird cold start ups that are bugging the shit out of me.
     
  4. May 28, 2011 at 5:27 PM
    #4
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,228
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    Your starter solenoid is the most likely suspect. Check all of your battery cable connections for corrosion and torque, starter included.
    Have your charging system tested at autozone too.
     
  5. May 29, 2011 at 12:40 AM
    #5
    Blackdawg

    Blackdawg Dr. Frankenstein

    Joined:
    Dec 31, 2010
    Member:
    #48500
    Messages:
    57,134
    Gender:
    Male
    First Name:
    Monte
    Wyoming/St. Louis
    Vehicle:
    96.5 FrankenTaco & 03 Stock dbl cab
    BFG KM2 33x12.5 tires, Wheelers Type B rims, Allpro 1.5'' Wheel spacers w/extended thread lug nuts 2 Alpine 10'' Type Xs 2 Kicker 6X9s 4 Sony 5 1/4s Pioneer 4100 HU Sway bar removed 4 Hella 500 HIDs Frankenstein Leaf packs 1'' lift shackles Eibach coils 5100s front 10'' 5150s rear BAMF BPV bracket Deckplate mod Elite Front bumper Magnaflow 14'' muffler Elite Off Road Rear bumper with Tire gate with jerry can and fold down table, BAMF sliders, Custom Homemade Bed, rack/roof rack, CVT Mt. Shasta Roof Top Tent, 20lb CO2 tank, BAMF diff skid custom front skid, GM CS144 140 amp alternator Blitzpro 21s HAWK side LEDs Blitzpro Custom made side mirror lights, LightForce 240 Blitz llights, Piaa 510 ION fogs, XRC8 Winch w/in cab controls,
    Does it click before it finally starts? if so its that starter or starter solinoid. Thats what happened to my truck.

    Also as stated before test your battery just in case. Once my battery was fully charged but only have 2.1v in it so there was no way in hell it would start lol
     
To Top