1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Strange clunk noise from front suspension

Discussion in 'Technical Chat' started by 06Bluez, Apr 13, 2009.

  1. Apr 13, 2009 at 10:55 AM
    #1
    06Bluez

    06Bluez [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Member:
    #7281
    Messages:
    960
    Gender:
    Male
    Phoenix, Arizona
    Vehicle:
    06 4x4
    Icon Coil-overs, TC UCA, with Bilstein 5150 and Icon 3 leaf pack. 17" Moto Metal 951 4.5" Backspacing wrapped in 285/70/17 BFG AT's. Demello front bumper and Avid offroad sliders.
    Ok so im getting some strange clunking noises coming from the front end of the truck. It happens when steering, hitting bumps, turning into an elevated driveway or roadway, and when braking. Sounds like its coming from the front left of the truck.

    I can't figure out what it is.. Anyone have any ideas?
     
  2. Apr 13, 2009 at 10:57 AM
    #2
    tacoskim

    tacoskim Tuned By Gadget

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5252
    Messages:
    2,385
    Gender:
    Male
    Los Angeles, CA
    Vehicle:
    09 TRD 4x4 Pyrite Mica
    Stock
    are you cranked to the full height?
     
  3. Apr 13, 2009 at 11:03 AM
    #3
    Dark Knight

    Dark Knight Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Member:
    #8006
    Messages:
    9,591
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    NC/SC
    Vehicle:
    4Runner Trail
    I got it too but only when conditions are wet. started right when i put the uca's on
     
  4. Apr 13, 2009 at 11:04 AM
    #4
    jolayiv

    jolayiv Carolina Alliance

    Joined:
    Aug 25, 2008
    Member:
    #8757
    Messages:
    1,131
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jim
    New Bern NC
    Vehicle:
    07 DC TRD 4x4 Off-Road
    Revenge-Fab Sliders, AVS Vent Guards, Rear TSB, Hose clamp MOD, Locker MOD, Flowmaster 40 Series Delta Flow, Midland Radio, Wilson 1000 antenna, Rear Diff breather MOD, Weathertech liners, Maglite mount, Bed Divider, LEER 100XR, Pop&Lock
  5. Apr 13, 2009 at 12:49 PM
    #5
    06Bluez

    06Bluez [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Member:
    #7281
    Messages:
    960
    Gender:
    Male
    Phoenix, Arizona
    Vehicle:
    06 4x4
    Icon Coil-overs, TC UCA, with Bilstein 5150 and Icon 3 leaf pack. 17" Moto Metal 951 4.5" Backspacing wrapped in 285/70/17 BFG AT's. Demello front bumper and Avid offroad sliders.
    I actually have the coils cranked quite low.
     
  6. Apr 13, 2009 at 1:39 PM
    #6
    06Bluez

    06Bluez [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Member:
    #7281
    Messages:
    960
    Gender:
    Male
    Phoenix, Arizona
    Vehicle:
    06 4x4
    Icon Coil-overs, TC UCA, with Bilstein 5150 and Icon 3 leaf pack. 17" Moto Metal 951 4.5" Backspacing wrapped in 285/70/17 BFG AT's. Demello front bumper and Avid offroad sliders.
    I dont have CV's cuz im a pre runner so it cant be that. And the noise definatley isnt coming from the UCA's Chris4x4 installed and greased them himself. The noise is coming from lower then the UCA's I can feel the clunking on my feet as well as hear it.
     
  7. Apr 13, 2009 at 1:42 PM
    #7
    TacoNut

    TacoNut IgnoringChrisWatchingEdLi veVicariouslyThroughMJP2

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Member:
    #5597
    Messages:
    5,243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    Denver, Co
    Vehicle:
    16 TRD OR DCSB Quicksand
    have you checked every bolt you took out to do your lift is re-torqued good
     
  8. Apr 13, 2009 at 1:42 PM
    #8
    Dark Knight

    Dark Knight Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Member:
    #8006
    Messages:
    9,591
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    NC/SC
    Vehicle:
    4Runner Trail
    I have 4x4 but your describing my problem exactly, I'm thinking lower ball joints or wheel bearings. How many miles are on your truck?

    hahaha What??? ^^^
     
  9. Apr 13, 2009 at 1:45 PM
    #9
    SocalMan22

    SocalMan22 Founder Socaltacomas.com

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1146
    Messages:
    8,136
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve-0
    So*Cal
    Vehicle:
    06 PreRunner Dbl Cab
    What Mods!
    I too have that clunk and have now clue what it could be i had my c/o's at 2.5"+ and cranked them down but i only feel theclunk after bumps
     
  10. Apr 13, 2009 at 1:51 PM
    #10
    Dark Knight

    Dark Knight Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Member:
    #8006
    Messages:
    9,591
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    NC/SC
    Vehicle:
    4Runner Trail
    Weird ^^^ my F'n clunk only happens when everything is wet
     
  11. Apr 13, 2009 at 1:52 PM
    #11
    TacoNut

    TacoNut IgnoringChrisWatchingEdLi veVicariouslyThroughMJP2

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Member:
    #5597
    Messages:
    5,243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    Denver, Co
    Vehicle:
    16 TRD OR DCSB Quicksand

    I can spell.... I SWEAR!!!!
     
  12. Apr 13, 2009 at 1:58 PM
    #12
    06Bluez

    06Bluez [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Member:
    #7281
    Messages:
    960
    Gender:
    Male
    Phoenix, Arizona
    Vehicle:
    06 4x4
    Icon Coil-overs, TC UCA, with Bilstein 5150 and Icon 3 leaf pack. 17" Moto Metal 951 4.5" Backspacing wrapped in 285/70/17 BFG AT's. Demello front bumper and Avid offroad sliders.
    35k miles on truck. Everything was fine until an alignment that I got then it started clunking. I think the caster is still off. Could that be it?
     
  13. Apr 13, 2009 at 2:01 PM
    #13
    Dark Knight

    Dark Knight Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Member:
    #8006
    Messages:
    9,591
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    NC/SC
    Vehicle:
    4Runner Trail
    well its funny you say something about the alignment because that noise originated with the correction of alignment/new uca's paired with the lift. I didnt have the noise when I had the stock uca's and lift/bad alignment????
     
  14. Apr 13, 2009 at 2:03 PM
    #14
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,154
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Could be your tie rod ends. Hope they didnt fuck them up when aligning it. Also check your battery mount.
     
  15. Apr 13, 2009 at 2:34 PM
    #15
    SocalMan22

    SocalMan22 Founder Socaltacomas.com

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1146
    Messages:
    8,136
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve-0
    So*Cal
    Vehicle:
    06 PreRunner Dbl Cab
    What Mods!
    Believe me you can feel the clunk with your feet just have no clue what it is.
     
  16. Apr 13, 2009 at 2:36 PM
    #16
    06Bluez

    06Bluez [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Member:
    #7281
    Messages:
    960
    Gender:
    Male
    Phoenix, Arizona
    Vehicle:
    06 4x4
    Icon Coil-overs, TC UCA, with Bilstein 5150 and Icon 3 leaf pack. 17" Moto Metal 951 4.5" Backspacing wrapped in 285/70/17 BFG AT's. Demello front bumper and Avid offroad sliders.
    Battery mount?? ok.. The caster off according to the alignment specs. Could that be a reason Chris? Ill post up the alignment specs when I have a free moment here at work.
     
  17. Apr 13, 2009 at 2:45 PM
    #17
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,154
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    One thing at a time...Go out, pop your hood, and make sure the battery is secure.
     
  18. Apr 13, 2009 at 2:59 PM
    #18
    06Bluez

    06Bluez [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Member:
    #7281
    Messages:
    960
    Gender:
    Male
    Phoenix, Arizona
    Vehicle:
    06 4x4
    Icon Coil-overs, TC UCA, with Bilstein 5150 and Icon 3 leaf pack. 17" Moto Metal 951 4.5" Backspacing wrapped in 285/70/17 BFG AT's. Demello front bumper and Avid offroad sliders.
    Will do except im at work right now. Ill check it out when I get home and ill also post up the alignment specs.. It looks like they got the caster way off.
     
  19. Apr 13, 2009 at 5:07 PM
    #19
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,154
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Give me a call when you get home.
     
  20. Apr 13, 2009 at 6:15 PM
    #20
    06Bluez

    06Bluez [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Member:
    #7281
    Messages:
    960
    Gender:
    Male
    Phoenix, Arizona
    Vehicle:
    06 4x4
    Icon Coil-overs, TC UCA, with Bilstein 5150 and Icon 3 leaf pack. 17" Moto Metal 951 4.5" Backspacing wrapped in 285/70/17 BFG AT's. Demello front bumper and Avid offroad sliders.
    Will do sir. Thanks Chris
     
To Top