1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Strange rattle under acceleration. please help!

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Matt Morton, Nov 20, 2011.

  1. Nov 20, 2011 at 12:33 PM
    #1
    Matt Morton

    Matt Morton [OP] Active Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Member:
    #66704
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    South West Florida
    Vehicle:
    02 4wd 5 speed v6 ext cab SR5
    Elbow mod, Stage 1 clutch
    I'm new to the forum as I have just purchased a 2002 Tacoma ext cab 4x4 v6 5 speed. I love it!! :D The only thing that is concerning me is that I am hearing a strange rattling noise under acceleration, mainly in either 3rd or 4th gear and between 1500 and 2200 rpm. any one have any ideas? I appreciate it!!
     
  2. Nov 20, 2011 at 12:44 PM
    #2
    CUtacomaTIGER

    CUtacomaTIGER Unprofessional Driver

    Joined:
    Jul 23, 2011
    Member:
    #60412
    Messages:
    380
    Gender:
    Male
    Clemson
    Vehicle:
    '01 4X4 SR5 Chrome Stepside
    Black Wheels Window Rain Guards Bed Liner Tow Hitch w/4 Pin Weathertech Floor Mats Flowmaster Deck Plate Mod Window Tint Rear Diff Breather Mod Blacked out Badges
    this probably isn't your problem, but my truck will rattle randomly at certain speeds because my tailgate chain bangs around. be easy thing to check and rule out
     
  3. Nov 20, 2011 at 12:57 PM
    #3
    SoutheastTaco

    SoutheastTaco Resident Jackass

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Member:
    #26461
    Messages:
    1,289
    Gender:
    Male
    First Name:
    steven
    columbia sc
    Vehicle:
    09 trd sport dc 4x4
    rear spring tsb, 255/75/17 bfg muds
    spark knock?
     
  4. Nov 20, 2011 at 12:59 PM
    #4
    Stout890

    Stout890 Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2011
    Member:
    #56287
    Messages:
    511
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jason
    Rosamond ca
    Vehicle:
    99 prerunner sr5
    HID head lights, fagtech coil overs and an AAL, gay ass 2 inch body lift (soon to be removed) taneau cover, k&n intake, soon to have an axle swap with a E locker
    I had an issue like that. Does your noise go away when You let off the gas and coast? What I did was grease my drive shaft and it's gone. It was the telescoping section of the rear drive shaft
     
  5. Nov 20, 2011 at 1:00 PM
    #5
    newertoy

    newertoy Well-Known Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Member:
    #32204
    Messages:
    1,564
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    East Tn
    Vehicle:
    2003 4x4 extra cab
    2" lift AAL and Bilstiens-front-rear,front diff drop. main drive drop
    Rattle or vibration?--In the engine bay or underfoot?
     
  6. Nov 20, 2011 at 1:06 PM
    #6
    BrokenTusk

    BrokenTusk I support a velociraptor free workplace.

    Joined:
    May 5, 2010
    Member:
    #36607
    Messages:
    31,936
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marcelasaurus
    AB, Canada
    Vehicle:
    The Scarlett Whore
    Check Build Thread!!
    Check exhaust supports.. sometimes rattles can come from there
     
  7. Nov 22, 2011 at 6:05 PM
    #7
    Matt Morton

    Matt Morton [OP] Active Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Member:
    #66704
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    South West Florida
    Vehicle:
    02 4wd 5 speed v6 ext cab SR5
    Elbow mod, Stage 1 clutch
    Thanks everyone for the replies. I'm still trying to get used to this thing so sorry for the delayed response. I did check the exhaust mounts and from what i could tell there was no problems there. The noise does go away when i let off the accelerator but I have also recently greased the drive line. I will hit it again when I get a chance just to be sure. I wouldn't think it could be spark knock since I'm not supercharged and I have no CEL on. maybe I should try running a higher octane just to be sure? I can't really feel the vibration in the peddles or anything I only hear it. What really gets me is it's only happening between 1500 and about 2200. If it was something mechanical I would think it would happen throughout the rev range. I really appreciate the help!!

    -Matt
     
  8. Nov 22, 2011 at 6:18 PM
    #8
    Matt Morton

    Matt Morton [OP] Active Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Member:
    #66704
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    South West Florida
    Vehicle:
    02 4wd 5 speed v6 ext cab SR5
    Elbow mod, Stage 1 clutch
    strange think about my issue is that it only there at low rpm's and most apparent in 3rd and 4th gear. no issues at highway speed...

    - Matt
     
  9. Dec 2, 2011 at 10:12 AM
    #9
    brelandt

    brelandt Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2009
    Member:
    #19979
    Messages:
    460
    Gender:
    Male
    First Name:
    Terry
    Dublin, CA
    Vehicle:
    04 Prerunner reg cab SR5
    3" lift front and back
    my truck just started doing this. At first I thought I had solved it because the clamp on the pipe right near the oil filter had once again slipped off. I once again put it back and tighten as much as I could and the next day it was vibration free. Then the day after it was back. Just looked to see if the clamp had come off but nope it's still on. so now, I'm not sure if this is it or not? may just removed the bracket and clamp all together too see what this does.
     
  10. Dec 3, 2011 at 10:03 PM
    #10
    Matt Morton

    Matt Morton [OP] Active Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Member:
    #66704
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    South West Florida
    Vehicle:
    02 4wd 5 speed v6 ext cab SR5
    Elbow mod, Stage 1 clutch
    I haven't checked anything up at the front of the truck because I'm fairly sure it's not coming from up there. Yesterday I re-greased the drive line but the noise is still there. I hate not being able to figure something out like this so it's really starting to bother me! lol
     
  11. Dec 3, 2011 at 10:10 PM
    #11
    OffroadToy

    OffroadToy This ain't Dodge City, and you ain't Bill Hickok

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Member:
    #22680
    Messages:
    5,260
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 TRD OFFROAD 4x4 VSC/TRAC/DAC/HAC
    snugtop, piaa, weathertech, westin, oem bed mat, trd seat covers, avs inchannel vent visors, 2" suspension lift, front diff drop, rear differential breather extension, oil filter drain hose, a/c drain hose extention & reroute, front window tint, cat theft protection plate, tailgate clamp mod, xpel headlight/foglight protecters, oem block heater, bfg 265/75R/16 a/t k/o's, cabin air rodent protection screen, rcbs illuminated 4X4 switch mod
    Just a thought... try a higher octane gas and see if it helps.
     
  12. Dec 3, 2011 at 10:15 PM
    #12
    4WD

    4WD cRaZy oLdmAn

    Joined:
    Jul 2, 2009
    Member:
    #19185
    Messages:
    23,950
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Lakeside, Ca / Gardnerville, Nevada
    Vehicle:
    No Truck..well, maybe
    Grey wire MOD, deck plate, diff breather MOD, 2nd gen. OME 883# on Tundra 5100's, OMD custom 3" leafsprings, rear shock relocation, Ivan Stewart TRD rims w/285/75/16's, '02 bumper MOD, Famous Fabrications sliders , LED interior/exterior lights, bed bar, Custom tube bumper, Old school KC day lighters,Red Ring 8" HID flood, Kenwood vhf 2M.. umm some other shit I'm forgetting right now
    Maybe heat shield around CAT or exhaust, or loose skidpan, just gotta get underneath & start shaking things. when offroading I've gotten rocks stuck in between skidpan & motor with lots of intermitant noise...;)
     
  13. Dec 4, 2011 at 8:38 AM
    #13
    IDtrucks

    IDtrucks Just out for a rip are ya bud?

    Joined:
    Jun 2, 2010
    Member:
    #38254
    Messages:
    20,534
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Boise ID
    Vehicle:
    96' X-Cab 4x4 TRD Off Road Clusterfuck
    JVC Deck, 10" sub mountd in rear seat cubby, 2 LED off road lights mounted in grille, amber raptor style grille lights, LED rock lights, square led bed light, custom made fuse block tray, 12 blade Blue Sea fuse block, 100a marine circuit breaker, black plasti dipped full grille, tinted tail lights + third, Uniden 520 with 4' firestik, Bilstein 5100s with 620lb Eibach coils, Diff drop, Chevy 63 leaf swap, TG creeper joints, 14" triangulated biletein 5125s, 8" extended steel braided brake line, TG Rock Sliders, CBI Moab 1.0 front bumper, custom fabbed bed rack, full TRD E-Locker axle swap and matching re-gear with custom stand alone wiring circuit, 29 spline pinion flange from an 06 wishbone runner, tubbed for 35x12.5" general grabbers on Ultra type 181 wheels, crush sleeve eliminator, Mini ARB compressor, front ARB locker, garage fab aluminum front skid plate, custom built high clearence rear bumper, removable mothafuckin doors
    is it just the tacoma tick noise? my 96 does the same thing, but in the lower gears too. its only when pressing on the gas while in drive, it does not do it when reving in neutral or when using engine braking. everyone says its not a problem, even the owners manual. so im not worrying about it
     
  14. Jan 27, 2012 at 8:09 AM
    #14
    uberjason

    uberjason Member

    Joined:
    Dec 27, 2011
    Member:
    #69430
    Messages:
    19
    Gender:
    Male
    Woodbury, MN
    Vehicle:
    '04 SR5 4x4
    Anyone find an answer to this?
     
  15. Jan 27, 2012 at 9:23 PM
    #15
    Dwill817

    Dwill817 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 26, 2011
    Member:
    #60590
    Messages:
    1,146
    Gender:
    Male
    First Name:
    Drew
    Alabama
    Vehicle:
    1981 Toyota Pickup 4x4
    I second that it may just be the infamous Tacoma tick.. My truck does it too and low RPM's and then purrs like a kitten at higher RPM's.. Im an automatic not a manual though..
     
  16. Jan 30, 2012 at 5:58 PM
    #16
    wherestaco

    wherestaco Well-Known Member

    Joined:
    Aug 15, 2009
    Member:
    #21233
    Messages:
    330
    Gender:
    Male
    First Name:
    matt
    annapolis md
    Vehicle:
    oo taco std cab 3in lift
    allpro trail armor, allpro 3inch lift, 33 1250 ssr, k&n intake, flowmaster exhaust, mile marker 9500, 4.88 yukon gears spartan lunch box in the front detroit in the rear,procomp 55w lights, mild port work.
    greese the drive shaft & u joints had that same noise went away after i replaced the drive shaft
     
  17. Jan 30, 2012 at 6:21 PM
    #17
    capetaco12

    capetaco12 .<>./

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Member:
    #53984
    Messages:
    3,686
    Gender:
    Male
    Cleveland Ledge, MA
    Vehicle:
    33's,armor,crawler,dents, ect
    OME lift CBI sliders, front bumper homemade rear bumper 33x12.50 m/t Gears Aussie locker inchworm crawlbox Homemade flat belly
    It could be a bad ujoint you can't really chase a sound while ur moving anyways. They generally start out as a rattle when you let off the gas go away when your on the gas. Usually they progress to you get a clunk when you switch from forward to reverse without stopping or vice versa. Get under the truck and grab the drive shaft ( drive line in neutral) if it has any wiggle in it if there is and movement its a ujoint. Move it side to side. up and down next to each joint.
     
  18. Sep 25, 2012 at 5:09 PM
    #18
    Matt Morton

    Matt Morton [OP] Active Member

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Member:
    #66704
    Messages:
    38
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    South West Florida
    Vehicle:
    02 4wd 5 speed v6 ext cab SR5
    Elbow mod, Stage 1 clutch
    Hate to revive an old threat, hit just to follow up on this issue... While I was experiencing this I had a really cheap eBay clutch in the truck. Now that I've installed a full Aisin set up from trailgear the noise is gone. I guess it could have been the crappy plastic spring retainers on the cheap clutch plate rattling around in there and causing the noise. Anyways, there ya have it...
     
To Top