1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Strange sound from Engine

Discussion in 'Southern California' started by tacosd, Mar 17, 2009.

  1. Mar 17, 2009 at 10:39 PM
    #1
    tacosd

    tacosd [OP] New Member

    Joined:
    Mar 17, 2009
    Member:
    #14851
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    San Diego
    Vehicle:
    2009 Tacoma TRD OffRoad
    none
    Just bought a 2009 Tacoma 700 miles on it and I have been having problems with a loud ticking. dealer says its fuel injectors but sound like to me a rocker arm, felt the cover and there is a definite vibration. I wouldn't think that a fuel injector would make so much noise. since I belive the fuel rods are on both side to fuel the engine. there seems to little or no noise on the passenger side. Dealer gurus say its normal. I say no its not. next stop Toyota USA. Anyone have a similar problem.
     
  2. Mar 19, 2009 at 5:20 PM
    #2
    bajamoon

    bajamoon Well-Known Member

    Joined:
    Feb 3, 2009
    Member:
    #13269
    Messages:
    5,972
    Gender:
    Male
    First Name:
    STEVE
    Whittier
    that is the toyota tic, do a search in the second gen forum and you will see a ton of threads about this, it has to do with the emissions, it's normal don't worry.
     
  3. Mar 19, 2009 at 5:24 PM
    #3
    wildjerseyfirefighter

    wildjerseyfirefighter I sell fishing and fishing accessories

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Member:
    #11677
    Messages:
    7,976
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    NJ
    Vehicle:
    05 Tacoma TRD Sport
    stock, for now
    i dont think theres much you can do anyway, there hydrolic lifters, correct?
     
  4. Mar 19, 2009 at 5:28 PM
    #4
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Thor

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,844
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    No lifters. Shim under bucket valve train.

    OP, the "Ticking" is cause by a variety of things, valves, emission purge, fuel injectors, etc....they are noisey engines. The trade off is they are dead reliable.
     
  5. Mar 19, 2009 at 5:28 PM
    #5
    Khaos

    Khaos Well-Known Member

    Joined:
    Feb 4, 2008
    Member:
    #4570
    Messages:
    6,517
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryant
    Tallahassee FL
    Vehicle:
    2005 Prerunner TRD Off Road
    265/75/16 BFG A/T, 18" Magnaflow, K&N Intake Filter, Ultra-Gauge, Kobalt Toolbox, Metal Tail Light Guards, Cobra 19 and 4ft fiberglass antenna, Plasti dipped Badges/lower valance/rear bumper/grill/bullbar/ac controls, black DIN kit, JVC KD-X40, Wet Suit Seat Covers
    My truck was doing it earlier @ idle in my driveway... Annoying as hell. Easy fix too, cranked my music louder.
     
  6. Mar 19, 2009 at 5:29 PM
    #6
    wildjerseyfirefighter

    wildjerseyfirefighter I sell fishing and fishing accessories

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Member:
    #11677
    Messages:
    7,976
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    NJ
    Vehicle:
    05 Tacoma TRD Sport
    stock, for now
    x2..i had an 89 4runner run with a broken lifter for a long time. Proves toyotas reliability.

    Even after i fixed it and adjusted everything, it still ticked.
     
  7. Mar 19, 2009 at 5:29 PM
    #7
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Thor

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    103,844
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Another fix is to have the Wife drive with you....:D
     
  8. Mar 19, 2009 at 5:52 PM
    #8
    fletch aka

    fletch aka www.BeLikeBrit.org

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Member:
    #12223
    Messages:
    7,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gary
    Left Coast
    Vehicle:
    09 Magnetic Gray TRD OffRoad
    TRD cat back exhaust, TRD Cold Air Intake, differential breather mod' Hellwig rear sway bar, 16x8 TRD Ivan Stewart's, Michelin LTX A/T2, DTRL Stealth Mode Mod, custom "Texas Edition" shift knob, Sock's "Classic" bedside decals, MetalMiller custom grill emblem, 20% front tinted windows, tinted taillights, Viper alarm, ScanGauge II, Flyzeye Designs V2W Tacoma Interior LED lighting, de-mud flapped, de-badged, extra D-rings under bed bolts, WeatherTech ED floor mats, G4 Elite Fold a Cover ,Toyota bed mat, tailgate theft deterrent device and absolutely no plasti-dip!
    Welcome to the Tacoma ticking club. :cheers:
    My 09 sounds the same and was told the same by the dealer. I have had it in the shop three times, once I had it inspected by the Toyota Rep, (DSPM) and was told the same by him. My plan is to bitch each and every time I take it to the dealer so that it is in writing over and over again in case something does happen to go wrong. In all the searching I have done, I have not found one failure that remotely points to this as the problem, that comforts me somewhat.
     
To Top