1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Strange starting problem with my Taco...

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by 08BlackTacoma, Mar 5, 2010.

  1. Mar 5, 2010 at 4:25 PM
    #1
    08BlackTacoma

    08BlackTacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 28, 2008
    Member:
    #7618
    Messages:
    127
    Gender:
    Male
    South Florida
    Vehicle:
    09' Double Cab V6 SR5, Long Bed, TRD Sport
    Hello everyone, just wanted to ask some advice here about an issue I been having before I take it to the stealership...Every so often when i start the taco on a cold start when I turn the key it sounds like it bairly wants to start, but it always did, it just turns over very slowly, then its fine. But if you start it again right after that, or a while later its fine. Today was the worst of it. I got in the truck, turned the key, heard it try to start and nothing, did it again, nothing, took about 4 or 5 times till it actually started. I am not sure what this is, I mean first thing that comes to mind is the battery, But i have an 09 (disregard my username, I got a new truck) and its used everyday, and i drive a lot, about 100 miles a day. So i would think the battery would be charged enough, unless its not holding? well, i figured I would just take it to the dealer next week, but god only knows if they will find something since I cannot duplicate it everytime. Just wanted to know what you all think first.

    Thanks in advance!
     
  2. Mar 5, 2010 at 4:26 PM
    #2
    NWtacoma

    NWtacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18142
    Messages:
    1,685
    Gender:
    Male
    Kent,WA
    Vehicle:
    2011 TRD Sport 4x4
    265/70/17 bfg AT
  3. Mar 5, 2010 at 4:27 PM
    #3
    DeathBound

    DeathBound Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28571
    Messages:
    117
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Mississippi Gulf Coast
    Vehicle:
    2010 Tacoma SR5 4X4
    This is very common. There are a few threads relating to this. Happened to me once.
     
  4. Mar 5, 2010 at 4:28 PM
    #4
    08BlackTacoma

    08BlackTacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 28, 2008
    Member:
    #7618
    Messages:
    127
    Gender:
    Male
    South Florida
    Vehicle:
    09' Double Cab V6 SR5, Long Bed, TRD Sport
    Sorry if I am asking something that has been posted before, But what was the issue found? I really do not know what to search, is there a recall or TSB or fix?
     
  5. Mar 5, 2010 at 4:30 PM
    #5
    DeathBound

    DeathBound Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28571
    Messages:
    117
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jay
    Mississippi Gulf Coast
    Vehicle:
    2010 Tacoma SR5 4X4
    I don't have an answer for you, but didn't mean any offense with my first post.
     
  6. Mar 5, 2010 at 5:10 PM
    #6
    08BlackTacoma

    08BlackTacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 28, 2008
    Member:
    #7618
    Messages:
    127
    Gender:
    Male
    South Florida
    Vehicle:
    09' Double Cab V6 SR5, Long Bed, TRD Sport
    No, it was not offensive at all. I just searched the forum, actually came up with people with similar issues, but NO FIX? how on earth could so many have this issuse and no one know what it is to fix it? I wonder what the dealer will say, probably nothing like usual.
     
  7. Mar 5, 2010 at 5:30 PM
    #7
    derrick

    derrick Active Member

    Joined:
    Apr 21, 2009
    Member:
    #16249
    Messages:
    27
    Gender:
    Male
    First Name:
    Derrick
    Southern New Hampshire
    Vehicle:
    trd sport 4x4
    5" lift,285s with black wheels, satoshi grill,intake,urd short shifter,48" l.e.d running lights-turn signals on rockers,light bar with 4 7" lights,lighted 4x4 switch, map light mod, fog light on with park light mod,bhlm-red, iPod interface, n-fab rails,
    there is a tsb for this it is called intermitent no start. you can take it into the dealership and they will reflash the computer. if it happens again try turning the key off then back on it should start.
     
  8. Mar 5, 2010 at 5:49 PM
    #8
    tacomakid96

    tacomakid96 Can you skin Grizz, pilgram?

    Joined:
    Jan 27, 2010
    Member:
    #30175
    Messages:
    3,603
    Gender:
    Male
    First Name:
    Phil
    Out n' about
    Vehicle:
    05 Tacoma
    Airbags, Projectors, Bilsteins front and rear, FM 50 series, URD clutch/TOB, Leer canopy, 265/75/16 Duratrac's...
    Sounds like a problem that would drive me crazy, my only guess would be the starter?
     
  9. Mar 5, 2010 at 5:54 PM
    #9
    Frogdaddy

    Frogdaddy Well-Known Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Member:
    #24365
    Messages:
    154
    Gender:
    Male
    Ga.
    Vehicle:
    2010 PreRunner SR5 DC
    Pioneer MVH-p8200 hu with XM receiver using TSS supplied shark fin cable, Mud Flap cut mod.
    My 2010 had it happen. Doesn't matter if cold.
     
  10. Mar 5, 2010 at 6:59 PM
    #10
    08BlackTacoma

    08BlackTacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 28, 2008
    Member:
    #7618
    Messages:
    127
    Gender:
    Male
    South Florida
    Vehicle:
    09' Double Cab V6 SR5, Long Bed, TRD Sport
    I thought from reading the TSB is only for 05-07 models? is there a new one?

    Thanks
     
  11. Mar 30, 2010 at 4:42 AM
    #11
    AFTaco

    AFTaco Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Member:
    #19786
    Messages:
    193
    Gender:
    Male
    First Name:
    Doug
    Anchorage, Alaska
    Vehicle:
    TRD Off-road
    Its starting to get on my nerves. My truck is a 09 DC 4x4 and Ive had it only for around 5 months. I park it in my garage and every so often, it has a difficult time starting. Its starting to occur more now. I guess Ill bring it in to see what the dealership says. Ill keep you informed.
     
  12. Mar 30, 2010 at 2:10 PM
    #12
    08BlackTacoma

    08BlackTacoma [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 28, 2008
    Member:
    #7618
    Messages:
    127
    Gender:
    Male
    South Florida
    Vehicle:
    09' Double Cab V6 SR5, Long Bed, TRD Sport
    please do let me know, its not happening to me as much now, but i know it will still happen and it did not just go away.
     
To Top