1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Strange vaccuum noise on shutdown.

Discussion in 'Technical Chat' started by Johnmark101, May 3, 2013.

  1. May 3, 2013 at 10:23 AM
    #1
    Johnmark101

    Johnmark101 [OP] New Member

    Joined:
    May 3, 2013
    Member:
    #103411
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Central Kentucky
    Vehicle:
    PreRunner SR5 V6
    Just picked up a new Tacoma. Really like the truck so far. However I am hearing a strange noise when shutting off the motor. It sounds like a purge or release of vaccuum pressure.....almost a whistle sound. I really don't like fooling with the local dealer any more than necessary and was wondering if anyone else has noticed this with their truck. Truck seems to perform just fine and there are no lights on to indicate a problem. For what it's worth I have a V6 PreRunner with the towing package.

    Regards......John.
     
  2. May 3, 2013 at 10:30 AM
    #2
    JTaco386

    JTaco386 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Member:
    #25143
    Messages:
    1,226
    Gender:
    Male
    First Name:
    JT
    Fort Rucker, AL/ Home: Port Orange, FL
    Vehicle:
    13 DCSB TRD Sport 4x4
    Mine does the same thing...I think it's something to do with new emission standards...
     
  3. May 3, 2013 at 10:33 AM
    #3
    gym_jamz

    gym_jamz All I Do Is Nguyen

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Member:
    #82308
    Messages:
    1,889
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jimmy
    Gainesville, GA
    Vehicle:
    12' Peerunner
    Smog Pump
     
  4. May 3, 2013 at 10:33 AM
    #4
    Johnmark101

    Johnmark101 [OP] New Member

    Joined:
    May 3, 2013
    Member:
    #103411
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Central Kentucky
    Vehicle:
    PreRunner SR5 V6
    Oops.....just found another thread about this very subject. Seems it is normal but it also appears to be annoying to many owners. As long as it is part of the normal functioning of the truck it does not bother me, but I am betting Toyota comes up with some sort of fix if enough people complain.
     
  5. May 3, 2013 at 11:21 AM
    #5
    SpacemanSpiff

    SpacemanSpiff Well-Known Member

    Joined:
    Jun 29, 2011
    Member:
    #59040
    Messages:
    2,465
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Rincon, GA
    Vehicle:
    08 TRD Off-road
    Toyota come up with a fix if enough people complain? :rofl:Oh, you are being serious...:D

    I wouldn't even think abou holding my breath on that one - I say this because look at how the driveline issues haven't been properly dealt with...or frame rust...or....
     
  6. May 3, 2013 at 11:24 AM
    #6
    BigHeadTaco

    BigHeadTaco GFY

    Joined:
    Jan 2, 2013
    Member:
    #94237
    Messages:
    458
    Gender:
    Male
    First Name:
    Big Head
    Full OME lift 885's with Dakar leaf springs. LR UCA's. ImMrYo relocation bracket.

    It is normal, mine seems to only do it when I do not let the truck warm up or if I drive for a very short distance
     
  7. May 4, 2013 at 10:15 AM
    #7
    Johnmark101

    Johnmark101 [OP] New Member

    Joined:
    May 3, 2013
    Member:
    #103411
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Central Kentucky
    Vehicle:
    PreRunner SR5 V6
    Mine seems to do this every time it is shut off.
     
  8. May 4, 2013 at 1:02 PM
    #8
    gym_jamz

    gym_jamz All I Do Is Nguyen

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Member:
    #82308
    Messages:
    1,889
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jimmy
    Gainesville, GA
    Vehicle:
    12' Peerunner
  9. May 5, 2013 at 8:58 AM
    #9
    Johnmark101

    Johnmark101 [OP] New Member

    Joined:
    May 3, 2013
    Member:
    #103411
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Central Kentucky
    Vehicle:
    PreRunner SR5 V6
    So.....is this pump creating pressure at shutdown? Anyone know what the purpose of this is? Does this inject exta air into the intake mainfold at start up?

    I can accept this as normal but am curious as to the design purpose.
     
  10. May 5, 2013 at 9:03 AM
    #10
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,477
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    Exhaust.
    Fresh air to aid the cat in removing any remaining unburned hydrocarbons.
     
  11. Oct 27, 2013 at 6:26 AM
    #11
    trj147

    trj147 New Member

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Member:
    #115277
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    N. Alabama
    Vehicle:
    13 tacoma prerunner V6
    annoying is an understatement. it sounds most like a defective bearing. listen closely, the noise is there about 10 - 15 seconds after start up, but is less noticeable because of vehicle sound.. turbo chargers make less noise.
     
To Top