1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

taco cuts out above 3000rpm

Discussion in 'Technical Chat' started by darkturtleninja, Dec 3, 2008.

  1. Dec 3, 2008 at 5:09 AM
    #1
    darkturtleninja

    darkturtleninja [OP] 9th level dungeon master

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Member:
    #11243
    Messages:
    265
    Gender:
    Male
    Illinois
    Vehicle:
    95 2.7 3rz turd
    cold air intake, body lift, suspension lift.
    my 95 2.7 manual taco is acting up...

    the truck cuts out around 3000rpm like a revv limiter.... and before 3000rmp if im giving it alot of throttle.... ive replaced sparkplugs distributer cap and rotor, fuel filter, and ive ran fuel system cleaner through it several times... the truck as plenty of fuel pressure and the exhaust is not restricted.... i have to keep the truck in 4th gear just to maintain 55mph on flat ground.... it was running perfect 2 weeks ago and then it started cutting out around 4500rpm and then just got worse.... it has been getting colder here where i live so that might be contributing to the problem. the problem exists wether the engine is cold or hot.... it runs just fine and goes just fine untill i give it a little throttle and it like there is a brick wall infront of me.... ses has not thrown any codes... any help will be greatly appreciated.... thanks
     
  2. Dec 3, 2008 at 5:22 AM
    #2
    Ridingontrd

    Ridingontrd Well-Known Member

    Joined:
    May 7, 2008
    Member:
    #6459
    Messages:
    7,955
    Gender:
    Male
    First Name:
    Richard
    Laughlin,N.V
    Vehicle:
    trd sport 4x4 w/towpkg
    aFe prodry,Dynomax ultra flo ss,Scangauge2,Demello front bumper,BudBuilt skids,sliders(local)AllPro rear bumper,Wet O's cobalt blu,w/halfpiping,TRD logo in gold,R/L hood struts,5150's@10"aal 3 pack,T/C uca,Light racing c/o,1"diff.drop,de-badged,
    You're in luck.There are a few tech peeps here who'll be able to help you out.:) Welcome to TW.
     
  3. Dec 3, 2008 at 4:07 PM
    #3
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,158
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    The only time I have experienced something like this was with a carbureted engine. And it was because 1 of the carbs blew apart. Anyway. Check your intake system. Make sure there are no obstructions. Check your Throttle Body. Make sure it is opperating normally, smooth, and opens up all the way. Check for leaks in the system. Are you running rich when this happens? Pull your plugs and give them a look.
     
  4. Dec 3, 2008 at 4:08 PM
    #4
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,158
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Oh. And Welcome to Tacoma World! Im sure between all of the people on here, it will be fixed. :)
     
  5. Dec 4, 2008 at 5:12 PM
    #5
    SoCalTacoma

    SoCalTacoma Well-Known Member

    Joined:
    Aug 30, 2007
    Member:
    #2574
    Messages:
    101
    Gender:
    Male
    Sounds like a bad Mass Air Flow Sensor.
     
  6. Dec 4, 2008 at 5:17 PM
    #6
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Enforcer

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,258
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '16 Tundra TRD Pro
    getting there....
    welcome to tw!! sounds to me like its either the mass air flow sensor is reading bad, or its possible that the catalytic converter is getting clogged up. definitely check the throttle plate and see if its opening all the way up, and check the cable too.....could be stretched out too much and not letting it open fully.
     
  7. Dec 4, 2008 at 5:21 PM
    #7
    -TRDMAN-

    -TRDMAN- ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

    Joined:
    Dec 18, 2006
    Member:
    #514
    Messages:
    2,201
    Gender:
    Male
    First Name:
    Greg
    Clarion Pa
    Vehicle:
    F-150
    my bike does that just needs carb adjusted but with fuel injection i agree with a mass air flow sensor!!
     
  8. Dec 6, 2008 at 6:24 PM
    #8
    darkturtleninja

    darkturtleninja [OP] 9th level dungeon master

    Joined:
    Dec 3, 2008
    Member:
    #11243
    Messages:
    265
    Gender:
    Male
    Illinois
    Vehicle:
    95 2.7 3rz turd
    cold air intake, body lift, suspension lift.
    thanks for the welcome!!! i was leaning towards the mass airflow sensor myself.... well the truck is going into toyota monday and im sure they will tell me the same thing... but i am going to have them go ahead and run diagonstics on it just to be on the safe side..... thanks agian guys
     
To Top