1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Tacoma Shutting off

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by subtleshift, Apr 19, 2010.

  1. Apr 19, 2010 at 10:18 PM
    #1
    subtleshift

    subtleshift [OP] Noob

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Member:
    #34243
    Messages:
    266
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dallas
    Irvine, Ca
    Vehicle:
    01 Tacoma TRD
    K&N high flow filter, 2x Yakima bike mounts
    Hey guys Im still new to the forums and dont know much about tacomas, anyway this is whats going on...

    If I floor it on the freeway, or sometimes even if I just rev it really high in Neutral or Park the engine will drop RPM's after I let off of the gas pedal, and then the rpms drop and the engine turns off...Upon trying to restart the car, it wont turn over unless I give it a little gas at the same time...and then after it starts up as soon as let my foot off of the gas it just drops rpm's and turns off again

    eventually I can start my car up normally and drive normally, but it has happened a few times when I floor it like that.

    ( I know the obvious answer is just dont floor it like that, but I want to know what the actual problem is so I can fix it)

    thanks in advace...any suggestions are welcome, I have no idea where to start
     
  2. Apr 20, 2010 at 3:24 AM
    #2
    cruxofthebisquit

    cruxofthebisquit Well-Known Member

    Joined:
    Jun 26, 2009
    Member:
    #18936
    Messages:
    444
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    Orange Texas
    Vehicle:
    2000 TRD
    OME and worth every penny.
    Clean your throttle body butterfly valve!
     
  3. Apr 20, 2010 at 3:29 AM
    #3
    Dawayne409

    Dawayne409 Master Airman of the Navy

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Member:
    #25651
    Messages:
    105
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dawayne
    Norfolk, Va
    Vehicle:
    01 V6 Prerunner SR5 Stepside
    Glassworks Front Fenders, SAW Racerunner Coilovers up front, Awesome mangled up back bumper, Tailgate is currently MIA.
    That happened to me the first time I put that 10% ethanol gas in my truck. I was on a long haul road trip so I couldn't pull the tb apart but I did put about 2 bottles of fuel injector cleaner in it and it solved the problem right there. Hope that helps.
     
  4. Apr 22, 2010 at 11:46 PM
    #4
    subtleshift

    subtleshift [OP] Noob

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Member:
    #34243
    Messages:
    266
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dallas
    Irvine, Ca
    Vehicle:
    01 Tacoma TRD
    K&N high flow filter, 2x Yakima bike mounts
    thanks guys, it looks like ill be getting a few bottles of fuel injector cleaner, and some throttle body spray!

    hope this works otherwise it looks like it might start getting expensive :/
     
  5. Apr 22, 2010 at 11:53 PM
    #5
    mikesdoublecab

    mikesdoublecab LT Chase Truck

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Member:
    #7334
    Messages:
    6,593
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mohawk Mike
    Glendale, CA
    Vehicle:
    01 Tacoma DoubleCab V6 Prerunner
    Engage Offroad long travel front and rear with some fat tires.
    if that doesnt work, i had the same issues and it turned out to be a dirty MAF sensor...

    if that still doesn't work, it could be your Idle Air Control Valve... if so, THAT gets expensive to replace as i believe it's a dealer only item...
     
  6. Apr 22, 2010 at 11:53 PM
    #6
    SkyHighTacoma

    SkyHighTacoma Josh

    Joined:
    Aug 12, 2009
    Member:
    #21054
    Messages:
    1,292
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Brazoria County Texas
    Vehicle:
    15 DCSB SR5 MGM
    While your cleaning the throttle body clean your idle air control valve also. Should help. :)
     
  7. Apr 22, 2010 at 11:54 PM
    #7
    mikesdoublecab

    mikesdoublecab LT Chase Truck

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Member:
    #7334
    Messages:
    6,593
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mohawk Mike
    Glendale, CA
    Vehicle:
    01 Tacoma DoubleCab V6 Prerunner
    Engage Offroad long travel front and rear with some fat tires.
    yah, what Josh said... clean it first...
     
  8. Apr 22, 2010 at 11:55 PM
    #8
    SkyHighTacoma

    SkyHighTacoma Josh

    Joined:
    Aug 12, 2009
    Member:
    #21054
    Messages:
    1,292
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Brazoria County Texas
    Vehicle:
    15 DCSB SR5 MGM
    X2 about the MAF. And buy some SeaFoam Deep Creep spray. Use that to clean your throttle body. Works wonders.
     
  9. Apr 23, 2010 at 8:26 AM
    #9
    btkicker

    btkicker Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Member:
    #26465
    Messages:
    209
    Gender:
    Male
    Denver
    Vehicle:
    '10 4x4 Reg Cab Manual
    Check your vac lines, and rubber intake parts for cracks...feel around and listen.
     
  10. Oct 18, 2010 at 5:50 PM
    #10
    USAONE

    USAONE Well-Known Member

    Joined:
    Oct 18, 2010
    Member:
    #44876
    Messages:
    82
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2011 DC Tacoma Prerunner SR5
    Stock
    My 99 is doing that. What did you find that fixed it?
     
To Top