1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

tap/pop when braking???

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by jjw1, Sep 14, 2010.

  1. Sep 14, 2010 at 6:26 PM
    #1
    jjw1

    jjw1 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Member:
    #36355
    Messages:
    9,609
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    Citrus County Florida
    Vehicle:
    2011 Super White DCSB TRD OR PreRunner
    Weather Tech Floor Liners, Truxedo Bed Cover, OEM Silver Step Bars, Debadged, Colormatched Satoshi, Wet Okoles, OEM Roof Rack, Bed Mat, Locking Gas Cap, and removed Mud Flaps
    when im goin a slow speed and i turn the steering wheel and put the brakes on at the same time there is a strange tap/pop in the front...i have no clue what it is but i discovered it today when moving the truck around the yard. i have searched but cant find anything. please any info/input will be greatly appreciated:D. my only other option would be to take it to Toyota and see what they say but they will more than likely charge me for it:eek:
     
  2. Sep 14, 2010 at 6:50 PM
    #2
    jjw1

    jjw1 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Member:
    #36355
    Messages:
    9,609
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    Citrus County Florida
    Vehicle:
    2011 Super White DCSB TRD OR PreRunner
    Weather Tech Floor Liners, Truxedo Bed Cover, OEM Silver Step Bars, Debadged, Colormatched Satoshi, Wet Okoles, OEM Roof Rack, Bed Mat, Locking Gas Cap, and removed Mud Flaps
    bump!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
     
  3. Sep 14, 2010 at 7:04 PM
    #3
    SKINUM

    SKINUM Well-Known Member

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Member:
    #35943
    Messages:
    195
    Gender:
    Male
    First Name:
    Garry
    Va/Tn/KY border
    Vehicle:
    07 FJC
    a lot!
    Did u check your lugs? Sounds, really simple but it could be the issue.
     
  4. Sep 14, 2010 at 7:05 PM
    #4
    jjw1

    jjw1 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Member:
    #36355
    Messages:
    9,609
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    Citrus County Florida
    Vehicle:
    2011 Super White DCSB TRD OR PreRunner
    Weather Tech Floor Liners, Truxedo Bed Cover, OEM Silver Step Bars, Debadged, Colormatched Satoshi, Wet Okoles, OEM Roof Rack, Bed Mat, Locking Gas Cap, and removed Mud Flaps
    no but i think they r fine...its more of a tap
     
  5. Sep 24, 2010 at 8:00 PM
    #5
    jjw1

    jjw1 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Member:
    #36355
    Messages:
    9,609
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    Citrus County Florida
    Vehicle:
    2011 Super White DCSB TRD OR PreRunner
    Weather Tech Floor Liners, Truxedo Bed Cover, OEM Silver Step Bars, Debadged, Colormatched Satoshi, Wet Okoles, OEM Roof Rack, Bed Mat, Locking Gas Cap, and removed Mud Flaps
    could it be the serpantine belt???
     
  6. Sep 24, 2010 at 8:05 PM
    #6
    luk8272

    luk8272 Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k LEDs from CSJumper, heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front/Rear Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    When I hold the break to put the truck in gear I will sometimes here the sound of a spring being unloaded quickly. Kind of a taping sound there. Is yours similar?
     
  7. Sep 24, 2010 at 8:36 PM
    #7
    LUSETACO

    LUSETACO Here for the Taco Pron

    Joined:
    Jun 27, 2009
    Member:
    #18991
    Messages:
    10,427
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dennis
    Aim-ish country PA
    Vehicle:
    Make: Chevy Model: Pile
    Yes
    If I was going to guess, I would say it's just your brake pads. Mine are pretty loud, more of a thunk. I've got used to most of my "truck" noises, until a new one arises.:D
     
  8. Sep 24, 2010 at 8:48 PM
    #8
    jjw1

    jjw1 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Member:
    #36355
    Messages:
    9,609
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    Citrus County Florida
    Vehicle:
    2011 Super White DCSB TRD OR PreRunner
    Weather Tech Floor Liners, Truxedo Bed Cover, OEM Silver Step Bars, Debadged, Colormatched Satoshi, Wet Okoles, OEM Roof Rack, Bed Mat, Locking Gas Cap, and removed Mud Flaps
    yah but more of a thud/pop at that time...when i slow down in my driveway on a turn and im almost stopped something in the front goes tap!!! not really loud but annoying:eek:
     
  9. Sep 24, 2010 at 10:06 PM
    #9
    atmospheric

    atmospheric Active Member

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Member:
    #19546
    Messages:
    28
    Gender:
    Male
    stock
    I have the same problem. It almost feels like a metallic pop? something springy? it only happens sometimes when i brake downhill. My brakes are very mushy and it almost feels like i have to press all the way
     
  10. Sep 24, 2010 at 10:44 PM
    #10
    TACOMA TRD

    TACOMA TRD Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Member:
    #34897
    Messages:
    2,207
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tom
    PA
    Vehicle:
    2011 MGM SPORT DC 4x4
    Alpine HU, Apline 6.5 3 way Speakers, Access Cover.
    its the Brake pads, when they get worn about halfway down they make this noise.
     
  11. Sep 24, 2010 at 10:45 PM
    #11
    08pretaco

    08pretaco Almost there

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Member:
    #9502
    Messages:
    9,059
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oliver
    az
    Vehicle:
    2014 Tundra 4x4 CM 5.7L SR5
    AFE pro dry s, Husky X-act Contour
    they are also floating brake pads so ya its prob just the brake pads
     
  12. Sep 26, 2010 at 12:49 PM
    #12
    jjw1

    jjw1 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Member:
    #36355
    Messages:
    9,609
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    Citrus County Florida
    Vehicle:
    2011 Super White DCSB TRD OR PreRunner
    Weather Tech Floor Liners, Truxedo Bed Cover, OEM Silver Step Bars, Debadged, Colormatched Satoshi, Wet Okoles, OEM Roof Rack, Bed Mat, Locking Gas Cap, and removed Mud Flaps
    ok i will take the taco to toyota n have them check it out...my truck has been pissing me off lately with all these lil noises like the sqeaky leafs springs...so annoying!!!
     
  13. Sep 26, 2010 at 2:28 PM
    #13
    TRDKenE

    TRDKenE DAMN GOOD DEAL!!

    Joined:
    Jul 6, 2009
    Member:
    #19348
    Messages:
    698
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kenny
    Richmond, Virginia
    Vehicle:
    '10 D-CAB OFF-ROAD 4X4
    TRD CAI, GrillCraft.
    Its a truck dude you didnt buy a Bentley...
     
  14. Sep 26, 2010 at 2:35 PM
    #14
    NelsonTacoma

    NelsonTacoma This is my derpawayinator!!!!!

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Member:
    #33969
    Messages:
    2,080
    Gender:
    Male
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Sport 03 4Runner Limited 4wd
    Bilstein 5100's , 6000k HID Hi/Low Kit, Magnaflow Muffler, 1.5 inch AP Wheel Spacers, Mudflap Delete

    x2

    This truck is way quieter than my old 89 4Runner. That's why I had a loud stereo.....
     
  15. Sep 26, 2010 at 3:32 PM
    #15
    squad314

    squad314 Thinks he's Steve McQueen

    Joined:
    Dec 1, 2007
    Member:
    #3665
    Messages:
    2,555
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marc
    Into the mystic....(foggy Saint John, NB)
    Vehicle:
    TRD Sport+Leather 4x4
    Front 5100's @2.5", Rear 5125's with AAL. Light Racing UCA's, Factory hood deflector, Sirius Sportster 5, TRD air filter, Weathertech's f&r, "Hello Kitty" steering wheel cover.

    Bingo, floating brake pads. My '07 did it particularily when moving from reverse to forward. My '10 does the exact same thing......nothing to worry about it and you won't notice it in a very short while.
     
  16. Sep 26, 2010 at 7:43 PM
    #16
    jjw1

    jjw1 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Member:
    #36355
    Messages:
    9,609
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    Citrus County Florida
    Vehicle:
    2011 Super White DCSB TRD OR PreRunner
    Weather Tech Floor Liners, Truxedo Bed Cover, OEM Silver Step Bars, Debadged, Colormatched Satoshi, Wet Okoles, OEM Roof Rack, Bed Mat, Locking Gas Cap, and removed Mud Flaps
    yep this is exactly when i hear it n when stopping from a slow speed with my wheels turned...so it will go away????
     
  17. Sep 26, 2010 at 7:46 PM
    #17
    ppham444

    ppham444 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Member:
    #34175
    Messages:
    1,710
    Gender:
    Male
    First Name:
    Phuong
    Portland, OR
    Vehicle:
    2010 Double cab 4X4 TRD Sport with JBL
    Redline Tuning hood struts, tinted windows, FX-R HID projector retrofit headlights, AMP power steps
    Crank up your stereo. All your worries will soon dissipate.
     
  18. Sep 27, 2010 at 10:39 AM
    #18
    Silver06Taco

    Silver06Taco Well-Known Member

    Joined:
    Aug 20, 2009
    Member:
    #21472
    Messages:
    174
    Gender:
    Male
    WA state
    Vehicle:
    Silver 06 DC TRD Sport
    It won't go away and it should do it no matter if you turn your wheels or not. It should also do it when stopping in reverse or drive. It's the floating brake pads that move either forward or reverse when you first apply the brakes.
     
  19. Sep 27, 2010 at 4:19 PM
    #19
    chugchug

    chugchug Well-Known Member

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Member:
    #25761
    Messages:
    157
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    Frederick MD
    Vehicle:
    2012 Toyota Tundra
    I have a 05 dc v6 4wd. I had to change my pads while i was on vacation if FL. and a few days after i got home i heard some weird ticking and clicking mostly while turning left. the sound came from the right front. I took off the right front tire and found that the small codder pin, clip (OK I F UP THE SPELLING ON THAT ONE) that held in the pin to the pads as fallen off and the pin back out and was rubbing the side I went to the dealer bought a new codder pin and it as been fine since.

    my spelling sucks.
     
  20. Sep 27, 2010 at 7:18 PM
    #20
    jjw1

    jjw1 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Member:
    #36355
    Messages:
    9,609
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jesse
    Citrus County Florida
    Vehicle:
    2011 Super White DCSB TRD OR PreRunner
    Weather Tech Floor Liners, Truxedo Bed Cover, OEM Silver Step Bars, Debadged, Colormatched Satoshi, Wet Okoles, OEM Roof Rack, Bed Mat, Locking Gas Cap, and removed Mud Flaps
    my teacher Angela St. George is from MD how funny is that???
     
To Top