1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

The "shutter" and the "check engine"

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by bobmartin, Aug 31, 2010.

  1. Aug 31, 2010 at 10:29 AM
    #1
    bobmartin

    bobmartin [OP] New Member

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Member:
    #42526
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    Houston, TX
    Vehicle:
    99 Prerunner SR5
    Deck plate
    I hit about 55mph and the truck started to shutter and the engine light came on. Hooked it to the laptop and it said there was a misfire in cylinder 2. I've changed all the spark plugs, wires, and swapped two coils around just to try to diagnose. Still having the same problem with the lack of power and a heavy shutter. Check engine light is on and off and sometimes flashes. All I know now is to start checking fuel injectors. I ran a bottle of Lucas through the gas tank with no luck. Do I pull the injectors and ultrasonic them? replace them? Anything else?
     
  2. Aug 31, 2010 at 1:49 PM
    #2
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    13,740
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2007 4.0L 4x4 TRD Sport Access Cab A
    Advantage Torza top (tri-fold), Husky floor mats, RuffTuff seat covers, C2C hood struts, Homelink mirror, USA Spec PA15-Toy (120gig Classic & 8gig nano), Garmin Nuvi 660, Protecta Bed mat, Pop-n-lock, TSB Springs, Scangauge II, Heated drivers seat, Fumoto drain valve, Aries pushbar, PIAA 540 fog lights, Hood scoop grahics, Flowmaster 50 series dual catback exhaust, RainX Latitude windshield wipers, Husky rear floor liner (ontop of folded down seats). Console Vault.
    WHat code did you get? Did you do any research online for that code?
     
  3. Aug 31, 2010 at 1:56 PM
    #3
    08pretaco

    08pretaco Almost there

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Member:
    #9502
    Messages:
    9,127
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oliver
    az
    Vehicle:
    2014 Tundra 4x4 CM 5.7L SR5
    AFE pro dry s, Husky X-act Contour
    Your piston rings might be fried and your experiencing blow by which would explain lack of power and possibly the shutter
     
  4. Sep 1, 2010 at 5:34 AM
    #4
    350TacoZilla

    350TacoZilla Well-Known Member

    Joined:
    Sep 22, 2007
    Member:
    #2767
    Messages:
    1,107
    Clear Spring MD
    2.7L 3RZ,K&N filter, 4" deck plate mod,flowmaster 40 series,3" body lift,3" suspension lift,35's. I also have another tacoma a 97 with a 350 small block in it on a 1972 blazer frame...
    I would start with injectors.. do what you did for coils swap one with another if the problem moves then thats the cause..
     
  5. Sep 1, 2010 at 5:49 AM
    #5
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,164
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    It's going to be a 300 series code. Tons of things can cause this. Seeing how you have eliminated the plugs and wires, i would check the following:

    In order of easiest to hardest.

    • Connector connection
    • Vacuum hose connection​
    • PCV hose connection​
    • PCV hose​
    • Mass air flow meter (clean it) ​
    • Injector
    • Fuel pressure​
    • EGR system (Only for 3RZ–FE)​
    • Ignition system
    • Engine coolant temp. sensor​
    • Compression pressure​
    • Valve clearance​
    • Valve timing​
    • ECM


    It could also be a cam or crank sensor.
     
  6. Sep 1, 2010 at 5:55 AM
    #6
    Space Wrangler

    Space Wrangler Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Member:
    #25705
    Messages:
    362
    Gender:
    Male
    First Name:
    JCT
    Ga
    Vehicle:
    04 DC 4x4
    04 Tacoma 4x4 Double Cab SAW 2.0's Alcan's Ion 171 wheels 15x8 (-27mm bs) 32" BFG AT's
    make sure there is ZERO moisture anywhere near the plug boot or in the spark plug hole. ...i washed my truck and a day later had the exact same symptom. ..i had cylinder 3 misfire. i swapped plugs, changed wires, ect. ..turnd out to be condensation in the hole the spark plug goes in.
     
To Top