1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Throttle position sensor help

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by altidude, Jul 7, 2010.

  1. Jul 7, 2010 at 4:47 AM
    #1
    altidude

    altidude [OP] Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Member:
    #39887
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    Colorado
    Vehicle:
    2011 TRD XCab Pyrite Mica
    1998 prerunner 3.4.My CEL is on, getting a 0120 code. I've replaced the TPS, and cleaned the throttle body. Any suggestions on what to do next?
     
  2. Jul 7, 2010 at 7:06 AM
    #2
    crazyasu45

    crazyasu45 Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2009
    Member:
    #17241
    Messages:
    707
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Canada
    Vehicle:
    2013 MGM DCLB 4X4 TRD SPORT
    3" SUSPENSION LIFT
    MAS...is it running rough?
     
  3. Jul 7, 2010 at 7:08 AM
    #3
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    14,256
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2016 GMC Canyon SLT w/ LineX and....
  4. Jul 7, 2010 at 7:26 AM
    #4
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,228
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    Code does not always=replace part. Check the wiring and connections for shorts/opens and corrosion. Put dielectric grease in connectors as you go.
    Good luck
     
  5. Jul 7, 2010 at 11:02 AM
    #5
    altidude

    altidude [OP] Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Member:
    #39887
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    Colorado
    Vehicle:
    2011 TRD XCab Pyrite Mica
    The cel would come and go until I replaced the tps, now it seems to stay on most of the time. Starts hard, dies,won't shift correctly.
    I did do a search about this, but there seems to be no consistent cure for the problem. I have checked for loose connections, tried moving the tps slightly, cleaning the throttle body, and finally replacing the tps. Now in the proccess of checking voltage and resistance.
    I have never replaced the oxygen sensors. Wouldn't that be giving me a different code?
    I will clean the mas. Probably needs cleaning again anyway.

    Thanks for the help!
     
  6. Jul 7, 2010 at 11:13 AM
    #6
    Coolidge

    Coolidge Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Member:
    #32873
    Messages:
    332
    Gender:
    Male
    First Name:
    Guy
    Lancaster, Ca
    Vehicle:
    2003 Pre Runner
    King coilovers frt +3". Bilstein 5100 shocks rear w/AAL, K&N FIPK, Magnablow exhaust, Billet grill, clear corner lights, Sony stereo, JBL, Sub etc.
    Are you running a cold air intake? If so, def clean the MAS. But be careful. I just did my 03, but I think the earlier MAS are a different design.
     
  7. Jul 7, 2010 at 11:29 AM
    #7
    altidude

    altidude [OP] Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Member:
    #39887
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    Colorado
    Vehicle:
    2011 TRD XCab Pyrite Mica
    I did the deck plate mod. Does that have anything to do with it?
     
  8. Jul 7, 2010 at 2:06 PM
    #8
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Enforcer

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,258
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '16 Tundra TRD Pro
    getting there....
    what type of tps sensor did you put back in...oem or aftermarket?
     
  9. Jul 7, 2010 at 3:04 PM
    #9
    altidude

    altidude [OP] Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Member:
    #39887
    Messages:
    14
    Gender:
    Male
    Colorado
    Vehicle:
    2011 TRD XCab Pyrite Mica
    Aftermarket from NAPA.
     
  10. Jul 7, 2010 at 3:54 PM
    #10
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Enforcer

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,258
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '16 Tundra TRD Pro
    getting there....
    honestly....that could be the problem.
     
To Top