1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

thumping sound coming from engine bay when at a stop

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by tsab916, Aug 24, 2010.

  1. Aug 24, 2010 at 12:51 AM
    #1
    tsab916

    tsab916 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Member:
    #42144
    Messages:
    265
    Gender:
    Male
    Sacramento
    Vehicle:
    02 DC 4x4
    wells i researched a little bit a found out a little bit but wanted your guys opinion..

    this is for a 2002 double cab 4x4 by the way, no locking rear diff if that makes a difference...

    when truck is in park or neutral, there is very very very small thumping sound coming from what sounds like the passenger side firewall inside the engine bay. (sounds like when you turn a bucket upside down and tap on it)

    when you put a load on it ex: reverse or drive, the thumping sound gets louder.

    then if you turn the a/c on while in reverse or drive the thumping sound gets even louder...not super loud, but you can notice that it does get a little bit louder.

    i've search and one thread came up with the same problem and they told him/her to lube the drive shafts and components and to also check the rear brakes for some kind of leak? don't know how that has anything to do with the thump but i guess...

    and i don't think that this is the infamous axle wrap thump that keeps popping up when i search, this thumping sound goes with the idle of the car, like if i listen carefully the thumping noise well thump faster when i rev up, and thump slow at idle.

    so any input guys? it's really starting to bug me....

    thanks in advance
     
  2. Aug 24, 2010 at 1:05 AM
    #2
    Trap

    Trap Well-Known Member

    Joined:
    May 26, 2010
    Member:
    #37878
    Messages:
    901
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    Indego Ink TRD OR
    Electric Tail Gate Lock, EZ Down + Cable Mod, Galvanized Underbody, DK 9000, CloudRider SS Grill insert. BakFlip HD, Cabin Air Filter mod, Alarm, Zero Rust !
    Loose exhaust some where some how. It's making contact somewhere.
     
  3. Aug 24, 2010 at 10:12 PM
    #3
    Digiratus

    Digiratus Adventurer/KG7VFU

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Member:
    #34006
    Messages:
    10,857
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    the Pacific Northwest, Exploring
    Vehicle:
    The RedHead
    King ET Coilovers Camburg Uniball UCAs Alcan 8-Leaf Rear Spring Packs Fox 2.0 Resi Rear Shocks FrankenFab Rear Shock Relocate Trail Gear U-bolt Flip Toytec 1" Extended Shackle 4.88 Nitro Gears ARB Front Locker OBA ARB Twin Comp 15x8 D Window Steelies 33" BFG KM2s Limited Edition Elite Front Bumper Smittybilt X2O 10K Winch PIAA 510 SMR Fog Lights Lightforce 170s Badland Sliders FrankenFab Tire Carrier Swingout bumper w/kitchen BudBuilt Front & Bellypan Skids BAMF Rear Diff Skid Whynter 65 qt. Fridge/Freezer CVT Mt Bachelor RTT Badland Custom Bed Rack GM 140 amp alternator Optima Yellow Top battery Magnaflow 18" Muffler Braided Steel Brake Lines AFE Pro Dry S air filter ScanGauge II OBDII Scanner Uniden 520xl CB radio 3' Firestik Adjustable tip antenna Pioneer DEH-P9400BH HU Alpine Amps & Type R components (F) and coaxials (R) Wet Okole Seat Covers Weathertech Digital Liners Deck Plate Mod 1" Diff Drop Carrier Bearing Drop
    Check the condition of your fan belts and pulleys. Sounds like you are looking for something related to engine RPMs,
     
  4. Aug 24, 2010 at 10:17 PM
    #4
    tsab916

    tsab916 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Member:
    #42144
    Messages:
    265
    Gender:
    Male
    Sacramento
    Vehicle:
    02 DC 4x4
    yea...i just bought the truck used also, and it doesn't look like they have changed the belts...
     
  5. Aug 29, 2013 at 6:52 PM
    #5
    mc3404

    mc3404 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 28, 2013
    Member:
    #111363
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Concord ,NC
    Vehicle:
    03 v6 tacoma
    Did you ever come up with anything?
     
  6. Aug 29, 2013 at 10:38 PM
    #6
    tacomataco2

    tacomataco2 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2012
    Member:
    #91944
    Messages:
    1,749
    Gender:
    Male
    Eastham Mass
    Vehicle:
    02 Dbl cab Silver
    Bilstein 5100's, eibach coils, u bolt flip, Dakars/d6xl, Ome shackles, Poly sway bar bush, Poly rack bush, voltmeter, led guage lights, magnaflow stainless catback, stainless cats, deckplate mod, afe filter, tundra brakes,PIAA fogs behind grillecraft, color matched grille, soft topper, Projector retrofit, Allpro bumper , Blitzpro light bars, Alpine/ rock fosgate sound system, 35% tint, Some derped stuff
    Flywheel maybe? Sounds like there's a few threads on this sort of noise recently.
     
  7. Sep 8, 2013 at 12:48 PM
    #7
    mc3404

    mc3404 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 28, 2013
    Member:
    #111363
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Concord ,NC
    Vehicle:
    03 v6 tacoma
    To the OP. Any updates? Have you changed your timing belt or te idler pulleys?
     
To Top