1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

ticking or rattling at idle only

Discussion in '4 Cylinder' started by rll131, Dec 21, 2011.

  1. Dec 21, 2011 at 7:49 PM
    #1
    rll131

    rll131 [OP] rll131

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Member:
    #66030
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    raymond
    elkton md 21921
    Vehicle:
    2000 2.4 liter 4 banger
    96 4x4 2.7 5spd 145k miles. it has a rattling sound at idle only. the first time i start it in the day after its been running for about 30 seconds to a minute the rattle/tick starts. Any rise in the rpm's the ticking stops completely then as soon as it goes back to idle the rattling starts again. no loss in power, mpg, or anything like that runs great just a little worried about the noise. im guessing its not the valves since it stops as soon as i hit the gas. also guessing its not a exhaust leak for that reason also. anyone have any ideas?

    also its not a the same rythme kinda noise.
     
  2. Dec 22, 2011 at 7:56 AM
    #2
    rll131

    rll131 [OP] rll131

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Member:
    #66030
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    raymond
    elkton md 21921
    Vehicle:
    2000 2.4 liter 4 banger
    Bump bump
     
  3. Dec 22, 2011 at 2:36 PM
    #3
    rll131

    rll131 [OP] rll131

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Member:
    #66030
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    raymond
    elkton md 21921
    Vehicle:
    2000 2.4 liter 4 banger
    hmmmmm
     
  4. Dec 22, 2011 at 9:40 PM
    #4
    Joels98taco

    Joels98taco Well-Known Member

    Joined:
    Mar 10, 2011
    Member:
    #52782
    Messages:
    2,337
    Gender:
    Male
    First Name:
    joel
    chino hills
    Vehicle:
    98 5 lug tacoma
    fabtech 3" spindles, icon aal, 10" bilstein 7100 rear shocks, daystar coil spacers, AFE Pro Dry-s drop in filter, sony head unit, 2 12" pioneer subs, pioneer 6.5s all around, custom 1.25 lift shackles, custom lower ball joint brackets fabbed by me
    does it tick louder when you give it a little gas? cuz my truck does that too
     
  5. Dec 22, 2011 at 9:58 PM
    #5
    Buggys3sgte

    Buggys3sgte Well-Known Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Member:
    #52274
    Messages:
    64
    Gender:
    Male
    First Name:
    !@$*
    Psycho state of AZ
    Vehicle:
    97 BUDGET Taco
    Newly rearranged front end, sick Hurst shifter yo gives it lightning fast shifts, thats it more to come.

    Check lash on your valves, one is probably a little out of tolerance.
     
  6. Dec 26, 2011 at 10:07 AM
    #6
    fsusteve

    fsusteve Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Member:
    #63111
    Messages:
    54
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Naples, Fla
    Heat shield on exhaust manifold or possible cat, had the same issue. My heat shield mounts were broke and the cat would rattle due to bad rubber mount bushings but under throttle it'd go away.
     
  7. Dec 27, 2011 at 6:46 AM
    #7
    Skunkman

    Skunkman Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2010
    Member:
    #44012
    Messages:
    556
    Gender:
    Male
    Syracuse - Tug Hill
    Vehicle:
    2007 Tacoma Access Cab ,
    Bilstein 5100's with OME 885 X,top plate spacers,taco lean spacer,All Pro Expo's in the rear,installed fog lights,installed intermitent wipers,IPF off road lights,ARE topper with 5 ft. Hi-Lift Jack,first aid kit, fire extinguisher installed inside,Sway a Way front sway bar,Westin Brush Guard,air box mod,Mag Lite Mod,Relentless CB ant. Mount, DX 959 Galaxy CB,Go Rhino nerf bars,Duratrac 235-85-16's on TRD OR wheels,
    Mine rattles at idle, when I push the clutch in it goes away. I know it is the heat shield and need to get it fixed.
     
  8. Dec 28, 2011 at 1:47 PM
    #8
    rll131

    rll131 [OP] rll131

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Member:
    #66030
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    raymond
    elkton md 21921
    Vehicle:
    2000 2.4 liter 4 banger
    doesnt tick at all if i give it gas only ticks at idle more of a rattle sound. also its not the manifold or shield i checked them out. and i just replaced both o2 sensors and cat. runs great no cel or anything just wondering what it is.
     
  9. Dec 28, 2011 at 4:33 PM
    #9
    rll131

    rll131 [OP] rll131

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Member:
    #66030
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    raymond
    elkton md 21921
    Vehicle:
    2000 2.4 liter 4 banger
    how can i tell if its a check lash and will that cause any issues?
     
  10. Dec 28, 2011 at 7:01 PM
    #10
    Buggys3sgte

    Buggys3sgte Well-Known Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Member:
    #52274
    Messages:
    64
    Gender:
    Male
    First Name:
    !@$*
    Psycho state of AZ
    Vehicle:
    97 BUDGET Taco
    Newly rearranged front end, sick Hurst shifter yo gives it lightning fast shifts, thats it more to come.
    You have to pull the valve cover and get some feeler gauges and measure the clearance between each cam lobe and the shim that the lobe rides on. It can cause issues if not taken care of eventually, record your measurements on a piece of paper for each intake and exhaust valve then compare them to factory specs, if out of the given range you will have to order new shims thru toyota and then install those on your motor. Hint sometimes you can switch shims with other valves and get them back in spec that way but not a gurantee. If this sounds confusing your better off taking it to a capable mechanic as it is a little involved, but at least spec out your valve lash clearances as anyone can do that. Good Luck man
     
  11. Dec 30, 2011 at 1:02 PM
    #11
    rll131

    rll131 [OP] rll131

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Member:
    #66030
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    raymond
    elkton md 21921
    Vehicle:
    2000 2.4 liter 4 banger
    ive been doing alot of research on valve lash almost every search ive done and every video ive watched if it where valve lash the noise became faster under throttle the noise on my truck dissapears as soon as there is any throttle. im stumped lol i almost dont care because it runs great just a little annoying.
     
  12. Jan 3, 2012 at 2:22 PM
    #12
    cumminsdiesel

    cumminsdiesel Well-Known Member

    Joined:
    Nov 14, 2009
    Member:
    #25929
    Messages:
    73
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    Brecksville, Ohio
    Toytec coilovers, skyjacker leaf springs.
    Same problem. Valve lash in spec. It's something else.. hmmm.
     
  13. Jan 3, 2012 at 2:23 PM
    #13
    xwillx93

    xwillx93 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 13, 2010
    Member:
    #31321
    Messages:
    435
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    Stuart, FL
    Vehicle:
    09 Tacoma
    MBRP "Cool Duals" dual side swept exhaust, Volant Intake, Blacked Out Tail lights, Touchscreen Kenwood DDx616 with a 10" Kicker CVR in a custom Box, 2 Kicker Comp 6" Speakers, Removed front and rear mud flaps, Weathertech Floormats, Kobalt Slim Toolbox, Chevrolet Air compressor
    I have an 09 and when my A/C is on at idle it ticks and rattles. Then i push the clutch and it stops too hmmm...
     
  14. Jan 3, 2012 at 6:11 PM
    #14
    Buggys3sgte

    Buggys3sgte Well-Known Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Member:
    #52274
    Messages:
    64
    Gender:
    Male
    First Name:
    !@$*
    Psycho state of AZ
    Vehicle:
    97 BUDGET Taco
    Newly rearranged front end, sick Hurst shifter yo gives it lightning fast shifts, thats it more to come.
    Sounds like TOB is your problem if it is clutch dependent.

    To OP if you checked your lash then i don't know what to tell you, maybe post a video of your noise. My lash is outta whack but i have no time for my stuff fixing everyone elses problems. :rolleyes: Good Luck to you guys.
     
  15. Jan 4, 2012 at 11:41 AM
    #15
    rll131

    rll131 [OP] rll131

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Member:
    #66030
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    raymond
    elkton md 21921
    Vehicle:
    2000 2.4 liter 4 banger
    i will try to get a video up today or tomorrow.
     
  16. Jan 5, 2012 at 10:37 PM
    #16
    sambojee

    sambojee Well-Known Member

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Member:
    #53629
    Messages:
    291
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sam
    Iowa
    Vehicle:
    06 sr5 4x4 Tacoma
    5100 set at 2.5, AAL 1.5, Mesh grill with 4 lights behind it, black headlights, tinted aftermarket foglights HID, magnet mount 6 foot wire with cb stuff, toolbox, new deck and speakers, big clevis in the back, Moto Metal 951, BFG MT KM2s 265s, LED light bar under tailgate, black badges, blacked out tail lights, ScanGauge, TRD seat covers, black lower valance, K and N air filter.
    my 06 does the same damn thing. mine kinda sounds like a loud fan on a slow speed, idk how to explain it but it pisses me off sometimes
     
  17. Jan 12, 2012 at 8:01 AM
    #17
    rll131

    rll131 [OP] rll131

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Member:
    #66030
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    raymond
    elkton md 21921
    Vehicle:
    2000 2.4 liter 4 banger
  18. Jan 12, 2012 at 8:09 AM
    #18
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,248
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    Dayum. Check your timing since you have a cap and rotor.
     
  19. Jan 12, 2012 at 8:20 AM
    #19
    rll131

    rll131 [OP] rll131

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Member:
    #66030
    Messages:
    96
    Gender:
    Male
    First Name:
    raymond
    elkton md 21921
    Vehicle:
    2000 2.4 liter 4 banger
    Not sure how to do that but i was thinking it was the timing chain also.
     
  20. Jan 12, 2012 at 8:35 AM
    #20
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Staff Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,248
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    The 3rz has two balance shafts and a cam shaft sub gear. The sub gear was design to eliminate the infamous "Toyota tick" the previous engines were noted for. The balance shafts are for the higher compression of the 3rz (the 2rz does not have these).

    The balance shafts are turned by a separate chain different from the timing chain. There are several tensioners in the system too.

    You could have any one of these tensioners going bad, maybe a stretched chain, worn sprockets, etc.

    To me, it sounds like it is in the valve train somewhere based on the video.
     
To Top