1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Tranny woes 2010 automatic

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by 10TRDOFFROAD, Jul 30, 2010.

  1. Jul 30, 2010 at 4:02 PM
    #1
    10TRDOFFROAD

    10TRDOFFROAD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Member:
    #40541
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamf
    Las Vegas
    Vehicle:
    10 TRDOFFROAD Quad 4x4
    Originally posted this thread in the new member Forum. My bad. I have a 2010 quad cab TRDOFFROAD 4x4 with 12000miles on it. About 2000miles ago I started noticing a clunk coming from the Rear end?(I think) when coming to a stop. Then, another clunk upon removing my foot from the brake. It dose not clunk when I put the truck in neutral and stop. It was driving me nuts. So I took it to the stealership. And they concurred that their was indeed a " clunk in the brake pedal and that Toyota was aware of the problem and that their was no fix at this time. So upon finding this awesome web site. Thanks to you people I was informed of a TSB re-flash on the tranny to make the shifting smoother. So I took it back and the stealership re-flashed the tranny and upgraded my rear springs(Another TSB) Too make a long story short. They told me the clunk was drive-line lash. And that it was normal. My mechanic told me he has a 4 Runner and it dose the same thing..... Dose anyone else have this issue? And am I out of options.. thanks for your time..:mad:
     
  2. Jul 30, 2010 at 4:06 PM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,153
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Doesnt sound normal to me. You shoudl try a different dealer.
     
  3. Jul 30, 2010 at 4:15 PM
    #3
    10TRDOFFROAD

    10TRDOFFROAD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Member:
    #40541
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamf
    Las Vegas
    Vehicle:
    10 TRDOFFROAD Quad 4x4
    Ive been to two dealers. The first one said there was no fix. the second said it was normal.......
     
  4. Jul 30, 2010 at 4:17 PM
    #4
    MountainEarth

    MountainEarth Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Member:
    #30519
    Messages:
    2,487
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryan
    CO
    Vehicle:
    2010 TRD OR Access
    Leer 100XR Shell, BedRug mat - comfy sleeping, GT Covers microfiber seat covers, BFG All Terrains 265/70r16, Dashmat, Antennax 13" shorty antenna, Weathertech liners, Ultra Gauge, Avid Light Bar, PIAA 520 ATPs, one old dog
    I get that every once in a while. Don't think it's anything to worry about. Have read that a good grease job of the spline takes care of it. There also appears to be "clunk" issues related to leaf spring "windup" and/or axle wrap... think people confuse terms. But it's related to the soft leaf springs (3-packs). But you say that you got those replaced with 4-packs. So is the "clunk" better, worse or less now?

    More reading for you - http://www.yotatech.com/f2/tacoma-clunk-2627/
     
  5. Jul 30, 2010 at 4:28 PM
    #5
    10TRDOFFROAD

    10TRDOFFROAD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Member:
    #40541
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamf
    Las Vegas
    Vehicle:
    10 TRDOFFROAD Quad 4x4
    The same.....As far as Axel wrap goes. The symptoms are there at 2mile an hour as well as panic stops. So i don't think its axle wrap. Also I hit all the zrks on the drive line.
     
  6. Jul 30, 2010 at 4:47 PM
    #6
    cjimenRR

    cjimenRR Be Good or Be Good At It

    Joined:
    Jul 13, 2009
    Member:
    #19648
    Messages:
    811
    Gender:
    Male
    North Hollywood, Ca
    Vehicle:
    12' Sport DC,LB, 4x4
    It's "normal". I say it quotations cause Toyota may come out with a fix for it later down the line but as for now there's no fix for it so we are told that it's a normal condition. At least that's what the engineers tell me every time I ask when they come to my dealership
     
  7. Jul 30, 2010 at 5:41 PM
    #7
    Razorecko

    Razorecko Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Member:
    #18125
    Messages:
    1,447
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '09 Pyrite DCLB TRD Supercharged
    lol, what is going on with all these toyota issues. It's like the worse it gets the more they ignore it and hope it goes away
     
  8. Jul 30, 2010 at 5:44 PM
    #8
    acmair

    acmair Well-Known Member

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Member:
    #27179
    Messages:
    2,463
    Gender:
    Male
    First Name:
    Andrew
    Vehicle:
    '10 BSP PreRunner Dbl Cab Short Bed SR5
    My 99 Corolla does that same thing. It started off as you said, but now it does it all the time, and progressively gets worse. I'm going to try to replace the struts on it, and check the brakes.

    But Tacomas are different. Just to clarify, you said it happened when you pressed on the brakes at slow speeds or just slow speeds in general? and does it happen when you go over a bump, or even on a perfectly smooth road?
     
  9. Jul 30, 2010 at 5:54 PM
    #9
    chopper

    chopper ky taco

    Joined:
    Jul 14, 2010
    Member:
    #40197
    Messages:
    296
    Gender:
    Male
    First Name:
    chop
    stanton,kentucky
    Vehicle:
    05 taco reg cab 4x4
    dura tracs, debadged, weathertech floormats, removed mudflaps,black paint wheels,k&n air intake.
    Oh great another problem ill probably have to deal with.
     
  10. Jul 30, 2010 at 6:35 PM
    #10
    10TRDOFFROAD

    10TRDOFFROAD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Member:
    #40541
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamf
    Las Vegas
    Vehicle:
    10 TRDOFFROAD Quad 4x4
    After the vehicle comes to a stop. Just as the truck "settles" Their is a nudge. It happens 98% of the time. Smooth road or off road same thing. It also bumps or nudge after pedal release(brake).
     
  11. Jul 30, 2010 at 6:42 PM
    #11
    surfrat

    surfrat Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31635
    Messages:
    401
    Gender:
    Male
    LI, NY
    icon coilover, total chaos UCA, allpr expo, icon 2.0 rear,wet okole
    sounds like normal axle wrap
     
  12. Jul 30, 2010 at 6:47 PM
    #12
    10TRDOFFROAD

    10TRDOFFROAD [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Member:
    #40541
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamf
    Las Vegas
    Vehicle:
    10 TRDOFFROAD Quad 4x4
    Even at 1 to 2 mph stops?
     
  13. Jul 30, 2010 at 6:47 PM
    #13
    Asgard

    Asgard Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Member:
    #6078
    Messages:
    1,093
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chris
    Vehicle:
    06 PreRunner DC SR5 w/LSD
    OP mine does the same thing, from what I've read it seems to be normal.
     
  14. Jul 30, 2010 at 6:50 PM
    #14
    acmair

    acmair Well-Known Member

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Member:
    #27179
    Messages:
    2,463
    Gender:
    Male
    First Name:
    Andrew
    Vehicle:
    '10 BSP PreRunner Dbl Cab Short Bed SR5
    That's exactly what my Corolla does. If I find a solution, I'll let you know!
     
To Top