1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Transmission feels like jerking forward

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by rejTRD, Feb 19, 2009.

  1. Feb 19, 2009 at 3:15 PM
    #1
    rejTRD

    rejTRD [OP] Member

    Joined:
    Feb 19, 2009
    Member:
    #13834
    Messages:
    22
    Gender:
    Male
    Orange County, CA
    Vehicle:
    06 PreRunner SR5 TRD sport
    TRD Air Intake TRD Exhaust
    my truck is doing this weird thing that when i'm at a dead stop with the gear on D and my foot on the brakes my truck sometimes feels like the tranny wants to jerk the truck forward. not sure if anyopne out has had the same thing happen to them. any thoughts as to what causes this. my truck has around 93k miles.:(
     
  2. Feb 19, 2009 at 3:17 PM
    #2
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Could be 2 things. 1. The tranny wont doenshift into first gear until at a complete stop. 2. It could be your AC compressor engageing.
     
  3. Feb 19, 2009 at 3:18 PM
    #3
    sliverworm

    sliverworm Well-Known Member

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Member:
    #12992
    Messages:
    414
    Gender:
    Male
    Austin, Texas
    Vehicle:
    06 PreRunner TRD Offroad
    I had a similar feeling the first few days of driving my truck , I had started to let up on the brakes and would feel this. Instead I just keep a constant pressure on the brakes..
     
  4. Feb 19, 2009 at 3:20 PM
    #4
    rejTRD

    rejTRD [OP] Member

    Joined:
    Feb 19, 2009
    Member:
    #13834
    Messages:
    22
    Gender:
    Male
    Orange County, CA
    Vehicle:
    06 PreRunner SR5 TRD sport
    TRD Air Intake TRD Exhaust
    I don't think it the a/c because I don't run it. maybe you're right about it not downshifting to first.
     
  5. Feb 19, 2009 at 3:22 PM
    #5
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    I am right about that. :)
     
  6. Feb 19, 2009 at 5:04 PM
    #6
    spp

    spp OC, Kalifornia

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Member:
    #442
    Messages:
    1,314
    Gender:
    Male
    OC California
    If you are using the defrost setting the compressor is on whether you want it to be or not.
     
  7. Feb 19, 2009 at 5:12 PM
    #7
    drifter379

    drifter379 CenTex Honky

    Joined:
    Jan 29, 2009
    Member:
    #13084
    Messages:
    2,693
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    06 Tacoma SR5 Prerunner
    Secondary Air filter mod,Removed running boards,AFE Pro dry filter,sirius satelite radio,relocated horns,sockmonkey decal,EZ change drain plug,color matched grille,grille craft mx, BHLM, Fog light mod, Hellas behind the grille
    I get the same thing in my 06 pre runner. I thought it had something to do with the ABS. First time Ive ever had ABS so I didnt give it much thought. It only happens once in a while not every time I stop.
     
  8. Feb 19, 2009 at 5:26 PM
    #8
    redmarble

    redmarble Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Member:
    #12120
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    So Cal.
    Vehicle:
    05 Toyota Tacoma PreRunner
    Just last week, this started happening to me, too, but not all the time. I'll be at a red light with foot on brake, engine revving at ~600rpms, then it jumps to ~850 after about 10 secs from initial stop. I can feel the car jolt a bit then revs down to ~600 again. (Today, this hasn't happened, though.)
     
  9. Feb 19, 2009 at 5:32 PM
    #9
    AK27

    AK27 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,509
    6000 rpms? seriously? isnt that kinda high? sorry if this is a stupid question, just wanted to know:eek:
     
  10. Feb 19, 2009 at 5:48 PM
    #10
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Rev limiter cuts in at 5700 to 6000. Dont think it can go higher unless you add a piggy back to it.
     
  11. Feb 19, 2009 at 5:48 PM
    #11
    redmarble

    redmarble Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Member:
    #12120
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    So Cal.
    Vehicle:
    05 Toyota Tacoma PreRunner
    Sorry, 600rpm
     
  12. Feb 19, 2009 at 5:50 PM
    #12
    AK27

    AK27 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Member:
    #11005
    Messages:
    39,509
    ahh ok:)
     
  13. Feb 19, 2009 at 6:07 PM
    #13
    Allens_Piece

    Allens_Piece Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Member:
    #12131
    Messages:
    79
    Gender:
    Male
    Anchorage Alaska
    Vehicle:
    09 4XTRD Dbl Cab
    Wheels/tires 3" Toytek coilover w/ OME rear springs (no blocks) Billstien shocks, K&N CAI, TRD Exhaust.
    I wish my rev limiter cut that high. Mine cuts at 5250ish... Hard to impress the ladies when your limiter cuts in the middle of a burn...
     
  14. Feb 19, 2009 at 6:07 PM
    #14
    fritzthecat

    fritzthecat Well-Known Member

    Joined:
    Jun 10, 2008
    Member:
    #7217
    Messages:
    131
    Gender:
    Male
    Virginia Beach
    Vehicle:
    07 PreRunner Auto AccCab Indigo
    It is very common. You can search on all the Taco sites for "Surge" and come up with a ton of threads.
    Could be either shifting to first or torque converter unlocking. Some cured it by having the dealer check the tranny fluid level which may be low.

    Fritz
     
  15. Feb 19, 2009 at 8:43 PM
    #15
    BONES

    BONES Well-Known Member

    Joined:
    Jun 14, 2008
    Member:
    #7320
    Messages:
    75
    SoCal
    Vehicle:
    06 PreRunner SR5 w/TRD Offroad pkg
    AFE 'Pro-Dry S' OE air filter, Westin bull-nose guard & side steps, TSB leaf pack, TSB intake-hose, rubber bed mat, Bridgestone Dueler A/T Revos, Stubbie 21" antenna, Goodridge G-Stop s/s brake lines
    Has anyone mentioned possible 'axle wrap'?
     
  16. Feb 19, 2009 at 9:53 PM
    #16
    w8n4mud

    w8n4mud There's a mod for that!

    Joined:
    May 23, 2008
    Member:
    #6831
    Messages:
    6,204
    Gender:
    Male
    First Name:
    Albert
    San Diego, CA
    Vehicle:
    2015 Subaru WRX
    Bilsteins 5100's (Front & Rear), GrillCraft, Line-X'ed Skid Plate & Bumper Valence, Blacked out hood scoop, Avid Light Bar and much more.
    Unfortunately we all hate that surge/bump. I wonder if the 09' guys feel it too?
     
  17. Feb 19, 2009 at 10:57 PM
    #17
    Janster

    Janster Old & Forgetful

    Joined:
    Mar 25, 2007
    Member:
    #1138
    Messages:
    14,254
    Gender:
    Female
    First Name:
    Jandy
    Lancaster, PA
    Vehicle:
    2016 GMC Canyon SLT w/ LineX and....
    Yeah, my truck does it also.
    In fact.... ever since I got the flowmaster exhaust, you can HEAR the truck when it throttles up. It does some weird stuff sometimes for not apparent reason. I've mentioned this before, but I've sat in drive-thrus waiting for food, tranny in D (auto), foot on brake.... truck is idling. It'll surge weird... UP in rpm's for a minute or so, then DOWN in rpm's for a minute or so. The swing is probably only 200rpms - but enough that I can hear it.
    If I let off the brake just for a second (or less), the thing JUMPS up in rpm's (more so than the surging). It'll do this with nothing running (no heat, no fans, no a/c, etc). It'll also increase in rpms if I turn the fans on low.
     
  18. Feb 19, 2009 at 11:18 PM
    #18
    blackhawke88

    blackhawke88 wo ai ni bao bei ^_^

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Member:
    #12478
    Messages:
    16,670
    Gender:
    Male
    SGV, CA
    Vehicle:
    07 TRD Offroad
    How can u have axle wrap stopped at idle?? Axle wrap only occurs during hard acceleration
     
  19. Feb 20, 2009 at 1:52 AM
    #19
    drifter379

    drifter379 CenTex Honky

    Joined:
    Jan 29, 2009
    Member:
    #13084
    Messages:
    2,693
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    06 Tacoma SR5 Prerunner
    Secondary Air filter mod,Removed running boards,AFE Pro dry filter,sirius satelite radio,relocated horns,sockmonkey decal,EZ change drain plug,color matched grille,grille craft mx, BHLM, Fog light mod, Hellas behind the grille
    That was my next question.

    Mine occurs after I have come to a complete stop at a light. 10 to 30 seconds after I have stopped. Sitting there minding my own business and then bump. It almost feels like I took my foot slightly off the brake but it has happened enough time that I purposefully keep quite a bit of pressure on the pedal.
     
  20. Feb 20, 2009 at 2:08 AM
    #20
    blackhawke88

    blackhawke88 wo ai ni bao bei ^_^

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Member:
    #12478
    Messages:
    16,670
    Gender:
    Male
    SGV, CA
    Vehicle:
    07 TRD Offroad
    I guess if ur worried, put the parking break on when u stop, its not too much work, i use my parking break everytime i stop so i dont need to worry about the break pedal.
     
To Top