1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Transmission Jerks When coming to a stop!

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by carleo86, Mar 11, 2011.

  1. Mar 11, 2011 at 5:44 PM
    #1
    carleo86

    carleo86 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 10, 2011
    Member:
    #52791
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    California
    Vehicle:
    01 Double Cab TRD
    I have a 01' Double Cab with about 150K on it. Over the last few months it has started to jerk when it comes to a complete stop. almost as if the transmission wants to keep turning but the wheels are stoping. the truck has also started to Shutter a bit when almost to the complete stop. I recently had the transmission flushed and filter changed but problem still exists.

    Any ideas on possible reasons and or solutions?

    Thanks
     
  2. Mar 11, 2011 at 5:49 PM
    #2
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,946
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    2001 4x4 5Spd Xtra Cab V6
    265/75/16 BFG A/T's, OME 881's, Wheelers 5 leaf pack, 5100's, Home Made Sliders
    Its not the transmission, its axle wrap caused by weak leaf springs. You can fix it with a heavy duty set of leaf springs but its not going to be cheap. Click on the link in my sig for the best deal out there right now.
     
  3. Mar 11, 2011 at 5:52 PM
    #3
    lotsoftoys

    lotsoftoys pavement is boring....

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Member:
    #35790
    Messages:
    6,718
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jace
    Denver
    Vehicle:
    98 lifted panda taco
    bunch of crap
    does it feel kinda like ur gettin tapped from the rear? the slip yok on the rear driveshaft needs to be lubed alot more than peole actually do. this can cause some weird shit trust me
     
  4. Mar 11, 2011 at 5:54 PM
    #4
    geoff06

    geoff06 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 7, 2011
    Member:
    #50697
    Messages:
    256
    Gender:
    Male
    WI
    Vehicle:
    01 PreRunner Xcab lifted
    3" lift, Sway-A-Way Racerunner coilovers, rear AAL, Rough Country 9000 rear shocks, 265/75/16 AT's on stock steels painted black, All-Pro 1.5"F/1.25"R wheel spacers, airbox elbow mod, Flowmaster Super 44, Davico post-cat, DIY angle iron bed/light bar, bumper-mounted halogen offroad lights, bed wheel well shovel-mount, blacked out grill emblem, Poineer DEH-P3900 head unit, Alpine Type R front component speakers, Pioneer Coaxial rears, Dynamat in door panels, scratchbuilt aluminum holders for my ipod nano and phone, and for some reason, I painted the headlight fillers black...
    steve o, i wouldn't have thought of that. good call. and Jace, ^^^ good point too
     
  5. Mar 11, 2011 at 5:57 PM
    #5
    steve o 77

    steve o 77 braaap

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Member:
    #26726
    Messages:
    19,946
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steven
    In a corn field, OH
    Vehicle:
    2001 4x4 5Spd Xtra Cab V6
    265/75/16 BFG A/T's, OME 881's, Wheelers 5 leaf pack, 5100's, Home Made Sliders
    :thumbsup: I did lots of research on this stuff back when I bought my new leafs in the last group buy last april.
     
  6. Mar 12, 2011 at 10:09 AM
    #6
    davidpick

    davidpick Well-Known Member

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Member:
    #29760
    Messages:
    1,954
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Everett, WA
    Vehicle:
    2004 Xcab 4x4 TRD
    could also be a bad rear axle seal? that sounds kinda like what i was feeling before i had my leaking one replaced.
     
  7. Mar 14, 2011 at 8:42 AM
    #7
    c005jjc

    c005jjc Statistics are boring…until you become one!

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Member:
    #44400
    Messages:
    78
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    East Tennessee
    Vehicle:
    01 Prerunner DoubleCab SR5
    Axle wrap mod, Fumoto oil drain valve, Tinted windows
    I had the same problem with my 2001 Prerunner. Sometimes with taking my foot off the brake after a stop I would think someone had rearended me! I started doing my own oil changes and lubing my driveshaft after finding out my driveshaft hadn't been lubed in two years by the techs at Wal-Mart (I know, I should have been doing my own service...but I have been really busy and didn't have the time...I make time now!). I also added the "axle wrap mod" (you can do a search and find that info) and I have no problems with the axle wrap slap anymore. Really makes driving the truck more enjoyable.
     
  8. Mar 14, 2011 at 9:49 AM
    #8
    carleo86

    carleo86 [OP] New Member

    Joined:
    Mar 10, 2011
    Member:
    #52791
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    California
    Vehicle:
    01 Double Cab TRD
    Thanks for all the info. I greased the slip yoke and all 5 zerks on the drive shaft. Minimized the issue but it still seems to be there after semi-hard starts and take-offs. The differential isn't leaking so i think that might not be the issue. I am going to look into the leak springs next. Thanks again for all the help!
     
To Top