1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Transmission problem?

Discussion in 'Technical Chat' started by charliedelta, Feb 19, 2010.

  1. Feb 19, 2010 at 12:11 AM
    #1
    charliedelta

    charliedelta [OP] charliedelta

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31604
    Messages:
    18
    Gender:
    Male
    First Name:
    Don
    Seattle, WA
    Vehicle:
    2009 Tacoma TRD Sport Package
    Lojack
    I have a 09 Tacoma with a 5 speed automatic transmission. I have to turn on to a hill on my way home. After the turn I push on the gas pedal and when I do the transmission delays for a few seconds and then it catches and everything returns to normal. I was concerned about it being a new truck and took it to the Toyota dealer where I bought it. A transmission specialist went on a drive with me but the transmission didn't behave that way on the drive. The mechanic told me that there was nothing wrong with the truck. He told me if there was a transmission problem the check engine light would come on. He also told me that turning on the heat or air conditioning would affect how the transmission behaves when you drive. The truck continues to do this and I have driven other vehicles with automatic transmission and haven't experienced this. Am I overreacting or should I take the truck back to the dealer and have them check it out? Any suggestions would be appreciated :)
     
  2. Feb 19, 2010 at 12:52 AM
    #2
    DTacoms

    DTacoms Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2007
    Member:
    #1844
    Messages:
    657
    Gender:
    Male
    Frisco, Texas
    Vehicle:
    05 4x4 DC LB BSP
    09s have known shifting performance problem. There's a TSB for this and Toyota will repair it at no cost. Here's the link to the previous discussion. http://www.tacomaworld.com/forum/2nd-gen-tacomas/59535-transmission-tsb.html

    Download and print the file. Bring your truck to the dealer again and show them the fix of the issue you are experiencing. If they won't work on it, call the Toyota 1800 number.
     
  3. Feb 19, 2010 at 1:43 AM
    #3
    jhodge83

    jhodge83 Any dog under 50# is a cat and cats are useless... Moderator

    Joined:
    Apr 27, 2007
    Member:
    #1432
    Messages:
    28,096
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamie
    Moncks Corner, SC
    Vehicle:
    09 Timberland Mica DC 4WD Sport
    wat?
    ^^ yup yup...transmission lag tsb
     
  4. Feb 20, 2010 at 12:58 AM
    #4
    charliedelta

    charliedelta [OP] charliedelta

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31604
    Messages:
    18
    Gender:
    Male
    First Name:
    Don
    Seattle, WA
    Vehicle:
    2009 Tacoma TRD Sport Package
    Lojack
    Thank you for the information. I thought the truck wasn't operating properly and you are right it only slips at low speeds. When I'm driving above 20 miles per hour it doesn't slip. I only have 5000 miles on it. I will take it back to the dealer.

    Mike
     
  5. Feb 20, 2010 at 1:57 AM
    #5
    yotabeast505

    yotabeast505 The Beast

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Member:
    #31432
    Messages:
    1,146
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    NE Hights ABQ NM
    Vehicle:
    THE BEAST
    here we go. Ford 9" rear after breaking 5 sets of gears in the stock yota 8.8, 5.13 gears with a detroit hard locker, 63" chevy leafs and custom hangers, sky's front spring hanger with sky's extream hysteer and PSC hydro assist ram and PSC pump. welded front spyders in the f-550 front dana 60 with warn hubs, pico brake lines and hoses, elecrtic fan, TRD supercharger with URD 2.1 Pully, URD Map-ECU2 and cage built by me. wide band a/f by inovations, lots and lots more...........
    i tried to take mine back to get the cv shafts replaced they told me to leave HAHAHA
     
  6. Feb 27, 2010 at 1:15 AM
    #6
    charliedelta

    charliedelta [OP] charliedelta

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Member:
    #31604
    Messages:
    18
    Gender:
    Male
    First Name:
    Don
    Seattle, WA
    Vehicle:
    2009 Tacoma TRD Sport Package
    Lojack
    On Monday 22 Feb 10 I took the truck back to the dealer and they fixed my problem. The truck transmission doesn't slip like it did before. Thank you :)
     
To Top