1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

transmission slippin? problems? AHHHHH

Discussion in 'Technical Chat' started by cwitters86, Aug 12, 2010.

  1. Aug 12, 2010 at 4:53 PM
    #1
    cwitters86

    cwitters86 [OP] Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Member:
    #30678
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    seattle
    Vehicle:
    01 prerunner sr5
    The Ride: 01 prerunner v6 automatic tranny ext cab (NO 4x4) 155k miles on it

    The Problem: I bought the truck back in January this year, about 3 months ago i noticed the truck doesnt click in gear as well for reverse. Like it will naturally go backwords but when you accelerate it slips. Then, this last weekend it did it in drive. I went to accelerate and it jus rev'd up the rpms as if it was in neutral. I stop the truck put it in park then back in drive and all was fine, which hasnt happened again in drive. But now that i think about it, the truck has seem to have died down on the acceleration when i hit the gas, not even close to the power the v6 showed when i first bought the truck. Almost as if the trucks tranny has slipped and doesnt quit give out its full potential. What could it be? A friend suggested a tranny flush but i checked the oil and it wasn't so terrible to be causing this. Any answers? Thanks!
     
  2. Aug 12, 2010 at 6:42 PM
    #2
    747

    747 function > form

    Joined:
    Jan 27, 2008
    Member:
    #4465
    Messages:
    3,027
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1st Gen.
    Change out fluid to B&M Trick Shift?:notsure: Worked on my Buick.
     
  3. Aug 12, 2010 at 9:27 PM
    #3
    BlueT

    BlueT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Member:
    #15341
    Messages:
    3,902
    Gender:
    Male
    NorthEast
    Vehicle:
    07 Dbl Cab LB with LSD
    I moded 1999 Taco so much it had turned to Land Cruiser
    in 155k miles how many times filter inside the tranny was changed if never, I would drop the tranny pan replace filter refill with Mobil ATF Synthethic and see what happens. Filter in the tranny is very often forgotten and no flush will remove dirt out of it.
     
  4. Aug 12, 2010 at 9:49 PM
    #4
    borderbrat

    borderbrat Watching Chris4x4 o.O

    Joined:
    Nov 15, 2007
    Member:
    #3480
    Messages:
    2,504
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeremy
    Victoria BC, Canada
    Vehicle:
    2008, Black sand pearl, SR5, 4X4
    PIAA fogs, led "puddle" lights, bed lights, in cab 115V, Toyota Devil emblem, Randy Ellis light bar with Hella Black Magics, OME 885 and Dakar leaf springs OME shock all round, 2.5 Gal OBA system with air horns, iPod adapter, scangauge on blend mount, magnaflow catback, bike fork mounts, tinted 2009 tails.
    filter not enough pressure to keep it engaged would be my first assumption. drain, change filter, flush and refill.
     
  5. Aug 13, 2010 at 5:38 AM
    #5
    cwitters86

    cwitters86 [OP] Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Member:
    #30678
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    seattle
    Vehicle:
    01 prerunner sr5
    changing the filter out hard to do?
     
  6. Aug 13, 2010 at 5:58 AM
    #6
    98tacoma27

    98tacoma27 :POOPCORN: Thor

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    48,249
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5, 88 SR5 PU, 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
To Top