1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

transmission wont shift from 3rd to 4th.

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Nightmare4150, Apr 14, 2011.

  1. Apr 14, 2011 at 10:27 PM
    #1
    Nightmare4150

    Nightmare4150 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Member:
    #50278
    Messages:
    372
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Savannah, GA
    Vehicle:
    06 PreRunner SR5
    ive got a 06 prerunner tacoma. v6 automatic transmission 112k miles
    takin my gf out to dinner and i noticed there was a slight delay from 2nd to 3rd. but it only did it once.

    then on the way home from dinner. i took off from a red light and all of sudden the truck jerked and it wouldnt shift up from 3rd. the little check engine light came on. but it would shift down no problem and back up fine until it was time to shift from 3rd to 4th and it will not shift up to 4th.
    so in the end i got cockblocked by my truck and im trying to avoid my wallet getting destroyed.

    any ideas on whats wrong?
     
  2. Apr 14, 2011 at 10:45 PM
    #2
    achirdo

    achirdo I Weld!

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Member:
    #34819
    Messages:
    10,266
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    North DFW
    Vehicle:
    06 dodge ram 3500 5.9 cummins
    Check the tranny fluid. It was suppost to be done at 60k mi
     
  3. May 29, 2011 at 9:41 AM
    #3
    YotaMan2007

    YotaMan2007 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Member:
    #18735
    Messages:
    775
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    where my boots and ruck lay
    Vehicle:
    07 Tacoma 2wd
    K&N Drop-in airfilter, secondary airfilter removed, Satoshi Mod, Kenwood Stereo System, Gibson catback system , Painted Steelies, Offroad Lights, Fatbob's spacer lift
    he thought he did an oil change. its fixed now :p
     
  4. May 29, 2011 at 2:26 PM
    #4
    redezman

    redezman Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2010
    Member:
    #36325
    Messages:
    455
    Gender:
    Male
    First Name:
    Charles
    Raleigh N.C
    Vehicle:
    2012 4Runner SR5 4x4
    All Factory for now, LOVE it that way
    tranny at 60??
    my service writer says 100k as i dont tow with mine, hmmmmm makes me wonder
     
  5. May 29, 2011 at 4:12 PM
    #5
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,228
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    If the fluid is full, take it to a trans shop. They can find out the problem without pulling the trans. 80% of trans problems can be fixed through the pan.
     
  6. May 29, 2011 at 6:53 PM
    #6
    YotaMan2007

    YotaMan2007 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Member:
    #18735
    Messages:
    775
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    where my boots and ruck lay
    Vehicle:
    07 Tacoma 2wd
    K&N Drop-in airfilter, secondary airfilter removed, Satoshi Mod, Kenwood Stereo System, Gibson catback system , Painted Steelies, Offroad Lights, Fatbob's spacer lift
    i had fixed it. he accidentally drained the tranny fluid instead of his motor oil. it wouldn't shift because it was low on fluids, so i had refilled it with the proper fluid and it runs fine now.
     
To Top