1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Truck died on me!!!!

Discussion in 'Technical Chat' started by DeeKay21, Jun 19, 2009.

  1. Jun 19, 2009 at 8:36 PM
    #1
    DeeKay21

    DeeKay21 [OP] Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    Okay, so I was driving down the street when all of a sudden my emergency brake light and abs light comes on the dashboard. Radio starts wiggin out and keeps turning on and off! I pull over cause I know something is wrong. I kill the engine, check under the hood real quick, nothing noticeable. Try and restart the engine, its clickin but won't turn over. Wait 5 minutes, it finally restarts. Then while driving home, the truck starts to putter like its going to break down!!!! I pull over again, same thing. Called up my captain, comes and gives me a jump and I made it home luckily. We say its the alternator!!! I have a 2006 with 25,400 miles on it and still under warranty!!!:eek:
     
  2. Jun 19, 2009 at 8:47 PM
    #2
    DanGer

    DanGer Avatar approved by 98tacomav6

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Member:
    #7155
    Messages:
    5,494
    Gender:
    Male
    Northern Virginia & Blacksburg
    Vehicle:
    07 Base 4Cyl 4x4 Manual
    White Head Light mod, White shorty antennae, Doug Thorley Long Tube headers, AFE Drop in air filter, Secondary Air Filter Removed,
    TROLL! GTFO

    just kidding man, sorry to hear, hopefully toyota takes care of you
     
  3. Jun 19, 2009 at 8:48 PM
    #3
    Ghost96Romeo

    Ghost96Romeo What is the Search Tab for????

    Joined:
    Oct 24, 2008
    Member:
    #10228
    Messages:
    1,961
    Gender:
    Male
    Texas
    Vehicle:
    06 TRD Off-Road D-Cab
    3" Pro-Comp Suspension Lift AAL Rear w/TSB, All-Pro Plate Bumper, Lightforce 240 Blitz lights, Lund Genesis Roll-top Bed cover, K&N Filters, Spidertrax Wheel spacers, Built-by-Me Rock Sliders, Jeep Tow-Hook, Black Leather seats, 48"Hi-Lift Jack mounted in the bed, Blacked out TRD Rims, BHLM, FLM..... and Awesomeness
    Battery cables loose on the ground?
     
  4. Jun 19, 2009 at 8:49 PM
    #4
    DeeKay21

    DeeKay21 [OP] Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    Yeah I'm sure they will. Only problem is the dealership is 130 miles away from me in Salt Lake City, where I live in a rural city in Nevada. Going to have to ask a trooper buddy of mine to tow it in with his flat bed trailer!:mad:
     
  5. Jun 19, 2009 at 8:50 PM
    #5
    DeeKay21

    DeeKay21 [OP] Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    Nope. Checked all that. My captain is also a mechanic so he knows his stuff!:eek:
     
  6. Jun 19, 2009 at 8:54 PM
    #6
    Rangerpeterson

    Rangerpeterson Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Member:
    #4353
    Messages:
    513
    Gender:
    Male
    Jacksonville, FL
    Vehicle:
    06 Tacoma
    Your truck must miss it's old 3rd break light.... poor thing :( Just kidding. I hope you get it fixed. Keep us posted...
     
  7. Jun 19, 2009 at 9:01 PM
    #7
    DeeKay21

    DeeKay21 [OP] Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    Any technical advice from anyone out there?:confused:
     
  8. Jun 19, 2009 at 9:02 PM
    #8
    Scott41984

    Scott41984 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 1, 2009
    Member:
    #15448
    Messages:
    71
    Gender:
    Male
    Birmingham, AL
    Vehicle:
    00 TRD Prerunner V6
    When has the battery been replaced?

    My fiance's did the same thing in her old Mercury Cougar.
     
  9. Jun 19, 2009 at 9:03 PM
    #9
    DeeKay21

    DeeKay21 [OP] Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    Hasn't been since I bought it in 2006. Its been almost 3 years.
     
  10. Jun 19, 2009 at 9:05 PM
    #10
    dually

    dually Low and slow

    Joined:
    Jul 29, 2008
    Member:
    #8205
    Messages:
    3,113
    Gender:
    Male
    Interstate underpass
    Vehicle:
    05 Indigo 4wd Longbed
    Not as many as the 98..
    Definitely electrical. and if it isnt a loose ground from the power wire, it is more than likely your alternator. Driven through high water or washed your engine bay recently?
     
  11. Jun 19, 2009 at 9:05 PM
    #11
    REVHARD25

    REVHARD25 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2008
    Member:
    #5113
    Messages:
    853
    Gender:
    Male
    so cal
    Vehicle:
    RUGGED TRAIL PACKAGE
    Tint on front windows. Dnx7120 kenwood. Rear tsb springs. Wet okoles seat covers UWS truck box Weathertech floor mats TSB floor mat hook grommets Satoshi grill AFE drop in filter Fumoto drain valve Bed mat
    if you run the gas tank low on gas,it could cause the fuel pump/filter to overheat and fail..do you run your tank low on gas alot??
     
  12. Jun 19, 2009 at 9:06 PM
    #12
    MiikeyD

    MiikeyD The Green Machine

    Joined:
    Jul 6, 2007
    Member:
    #2017
    Messages:
    1,433
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Upland, CA
    Vehicle:
    Green Prerunner DC 2.7L
    Suspension / Wheels / Tires 3.5" Fabtech lift w/ AAL 265/75/16 BFG A/T American Racing Baja Audio Alpine HU CDA-9886 Kicker DS650 Z-Edition 1000W Memphis M3 US Amps 4000W 2.5Farad Cap Lighting 6000K HID 2 Hella 500FF 2 Aux Bed Lights 2 Aux Driving Lights Performance Volant CAI Flomaster Super 44 Doug Thorley Long Tube headers (coming soon) NGK Iridium Sparkplugs Accessories Scanguage II Cobra LTD27-NW with 3' Firestik Radio Shack Triple Trunking Scanner Harbor Freight Hi-Lift Cosmetics Flat Black Bumper Trim Flat Black Grill Surrounding with Satoshi Clear Corners Future Modifications (not specific) Longtravel w/ king shocks or fox Caged bed Shackles rear suspension. Fox / king shocks custom front bumper Custom Glassworks extreme kit for 01-04 (only have hood and passenger side.. need driver panel) Supercharger + 8port intake manifold optima yellow top battery remounted new rims caged interior rear bench removal 4 sparc
    that could be an issue. take it to an auto store or something to have them check your battery juice first before you go 130 miles
     
  13. Jun 19, 2009 at 9:07 PM
    #13
    DeeKay21

    DeeKay21 [OP] Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    Well the truck was low on gas when I was out. Almost empty.:rolleyes:
     
  14. Jun 19, 2009 at 9:08 PM
    #14
    JimBeam

    JimBeam BECAUSE INTERNETS!! Moderator

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5966
    Messages:
    41,802
    Gender:
    Male
    First Name:
    JB
    Vehicle:
    2014 DCSB TRD 4x4
    this doesnt sound like a fuel issue

    it sounds almost identical to what my truck did when i killed my alternator...though my alternator had 104K miles on it and had been revived at least once from near muddy death
     
  15. Jun 19, 2009 at 9:08 PM
    #15
    DeeKay21

    DeeKay21 [OP] Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    Well I checked all the wires and they look to be tight. And no, havent driven through any high water.
     
  16. Jun 19, 2009 at 9:09 PM
    #16
    REVHARD25

    REVHARD25 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2008
    Member:
    #5113
    Messages:
    853
    Gender:
    Male
    so cal
    Vehicle:
    RUGGED TRAIL PACKAGE
    Tint on front windows. Dnx7120 kenwood. Rear tsb springs. Wet okoles seat covers UWS truck box Weathertech floor mats TSB floor mat hook grommets Satoshi grill AFE drop in filter Fumoto drain valve Bed mat
    well did you fill it up and everything was ok?
     
  17. Jun 19, 2009 at 9:11 PM
    #17
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,145
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Sounds like an Alternator prob, Danny. I think your gonna have to take it to the dealer. :(
     
  18. Jun 19, 2009 at 9:11 PM
    #18
    REVHARD25

    REVHARD25 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2008
    Member:
    #5113
    Messages:
    853
    Gender:
    Male
    so cal
    Vehicle:
    RUGGED TRAIL PACKAGE
    Tint on front windows. Dnx7120 kenwood. Rear tsb springs. Wet okoles seat covers UWS truck box Weathertech floor mats TSB floor mat hook grommets Satoshi grill AFE drop in filter Fumoto drain valve Bed mat
    or i see your a firefighter ..did you steam clean your engine to many times and cook the coil or cap and rotor..check spark plugs and wires ..if not gas related
     
  19. Jun 19, 2009 at 9:11 PM
    #19
    DeeKay21

    DeeKay21 [OP] Lieutenant Dan.

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Member:
    #10651
    Messages:
    14,188
    Gender:
    Male
    Nevada/Utah
    Vehicle:
    06' TRD Sport 4x4
    Well no its still low on gas, didn't have time to fill it up, didn't want it to die on me again and be stuck!:eek:
     
  20. Jun 19, 2009 at 9:12 PM
    #20
    ttylerr

    ttylerr Well-Known Member

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Member:
    #17913
    Messages:
    833
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tyler
    Fort McMurray, Alberta
    Vehicle:
    09 MGM 4Banger 4x4
    5% tint all around, Alpine IVA-W505, 16x8 Mojave Teflon Rims w/Hercules Terra Trac 265/75, Grillcraft Grill, Slimcubby HIDs, Front 5100's @ 0 w/Eibach 1.6" springs, URD Short Shifter, Extang Trifecta Tonneau Cover, Uniden Pro510XL and K30Mag Mount, Relentless Fab Bumper soon to come
    you could have an internally shorted battery
    fried plates do some real funky stuff...
     
To Top