1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Truck will not start (not the battery)

Discussion in 'Technical Chat' started by DTCVTC, Sep 7, 2011.

  1. Sep 7, 2011 at 3:44 AM
    #1
    DTCVTC

    DTCVTC [OP] Member

    Joined:
    May 6, 2010
    Member:
    #36650
    Messages:
    17
    Gender:
    Male
    Got up this morning to go to work and the truck wouldnt start. Plenty of battery keeps turning over but feels like its getting no gas? Any ideas?

    Dave
     
  2. Sep 7, 2011 at 3:48 AM
    #2
    DrewH

    DrewH Well-Known Member

    Joined:
    Nov 27, 2010
    Member:
    #46791
    Messages:
    15,089
    Gender:
    Male
    Fuel Pump Maybe... How about some more info on the truck?
     
  3. Sep 7, 2011 at 4:02 AM
    #3
    joneill03

    joneill03 Look away, I'm hideous!

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Member:
    #24912
    Messages:
    3,353
    Gender:
    Male
    First Name:
    Johnny-5
    Chantilly, VA
    Vehicle:
    Silver 2010 OR
    I would think fuel pump or spark plugs. x2 on the more info needed though. What model truck, what engine, how many miles, etc...
     
  4. Sep 7, 2011 at 5:42 AM
    #4
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,221
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    Check to see if you are getting spark, if not, check the wires, coils, plugs, and crank position sensor. Check your fuel pressure if you have spark.

    Give us as much info as you can. Model, engine, symptoms, sounds, what you have already looked at and found. This will get you better feedback.
     
  5. Sep 7, 2011 at 5:46 AM
    #5
    Namyo

    Namyo -

    Joined:
    Apr 28, 2010
    Member:
    #36165
    Messages:
    14,149
    Gender:
    Male
    rub the dash and whisper sweet nothings :D


    does work :cool:
     
  6. Sep 7, 2011 at 6:04 AM
    #6
    MountainEarth

    MountainEarth Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Member:
    #30519
    Messages:
    2,495
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bryan
    CO
    Vehicle:
    2010 TRD OR Access
    Leer 100XR Shell, BedRug mat - comfy sleeping, GT Covers microfiber seat covers, BFG All Terrains 265/70r16, Dashmat, Antennax 13" shorty antenna, Weathertech liners, Ultra Gauge, Avid Light Bar, PIAA 520 ATPs, one old dog
    :laughing:
     
  7. Sep 7, 2011 at 6:04 AM
    #7
    hillbillynwv

    hillbillynwv Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7555
    Messages:
    1,067
    Gender:
    Male
    Fairmont, WV
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4 TRD V6 SR5
    Rear Leaf Spring TSB, Front Bilstein 5100's set to 1.75, Goodyear Wrangler DuraTrac 265/75/R16 tires, Black WeatherTech Floor Liners, aFe Pro Dry S air filter, lighted 4x4 switch......
    [​IMG]

    What we have here is..........failure to communicate. We need more info!
     
  8. Sep 7, 2011 at 6:07 AM
    #8
    Namyo

    Namyo -

    Joined:
    Apr 28, 2010
    Member:
    #36165
    Messages:
    14,149
    Gender:
    Male
    boy...what's that dirt doin in mah hole :cool:
     
  9. Sep 7, 2011 at 10:34 AM
    #9
    UndefinedTaco

    UndefinedTaco I'll eat all your food.

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59313
    Messages:
    2,036
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Tracy, CA
    Vehicle:
    Toyota
    It's an 89 Toyota Pickup. I got some stuff done to it.. FJ axles going under it soon.
    Check EFI fuse. FIRST THING.


    Fuck everything else. I've seen so many times when EFI fuses decided to ground out for some reason...and your sitting there cranking and cranking and cranking...but it won't start because no fuel is being fed.
     
  10. Sep 7, 2011 at 10:53 AM
    #10
    dexterdog

    dexterdog My pee parts itch

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Member:
    #19571
    Messages:
    3,644
    Gender:
    Male
    Oly WA
    Vehicle:
    '07 FJ
    This is usually a good sign the fuel pump isn't far behind from taking a crap.
     
  11. Sep 7, 2011 at 11:04 AM
    #11
    Us3r

    Us3r Reading...

    Joined:
    Aug 16, 2011
    Member:
    #61833
    Messages:
    139
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Socali
    Vehicle:
    98 Tacoma Std. 2RZ-FE 2WD
    Axle wrap mod (Shackled), 140 Amp Alternator & Wires, HID Headlights, Brush Guard Grille, Hella 550 Driving Lights. |Saving:Total Chaos.|
    ^^ what he said.

    Check your efi fuse. check for spark (insert screw driver into plug and hold it near your frame). If no spark, check coils, if spark, check fuel.
     
  12. Sep 7, 2011 at 11:13 AM
    #12
    UndefinedTaco

    UndefinedTaco I'll eat all your food.

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59313
    Messages:
    2,036
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Tracy, CA
    Vehicle:
    Toyota
    It's an 89 Toyota Pickup. I got some stuff done to it.. FJ axles going under it soon.
    Indeed.
     
  13. Sep 7, 2011 at 12:32 PM
    #13
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,221
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    Any fuse blowing is a good indication that there is a problem. Fuses don't just go bad, something burns them up. A fuel pump drawing more amps due to wear and increased resistance is a good culprit.
    Good call Ddog!
     
  14. Sep 7, 2011 at 2:06 PM
    #14
    DTCVTC

    DTCVTC [OP] Member

    Joined:
    May 6, 2010
    Member:
    #36650
    Messages:
    17
    Gender:
    Male
    2005 v6 6 spd 119000 miles been running fine. Drove home last night tried turning on this morning and nothing. Thanks for all the help guys ill start with the fuse tonight.

    Dave
     
  15. Sep 7, 2011 at 2:10 PM
    #15
    DTCVTC

    DTCVTC [OP] Member

    Joined:
    May 6, 2010
    Member:
    #36650
    Messages:
    17
    Gender:
    Male
    4x4 TRD off road. Has been raining up north for about 5 days also
     
  16. Sep 8, 2011 at 8:33 AM
    #16
    DTCVTC

    DTCVTC [OP] Member

    Joined:
    May 6, 2010
    Member:
    #36650
    Messages:
    17
    Gender:
    Male
    Checked all the fuses last night. No suck luck. Hope to check for spark and if i have fuel going in tonight
     
  17. Sep 9, 2011 at 7:51 AM
    #17
    DTCVTC

    DTCVTC [OP] Member

    Joined:
    May 6, 2010
    Member:
    #36650
    Messages:
    17
    Gender:
    Male
    Have spark but fuel pump not turning on. Have power to the relay but no idea after that


    Any ideas I really dont want to change the pump if I dont have to

    Dave
     
  18. Sep 9, 2011 at 12:02 PM
    #18
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,221
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    Check the leads to the pump. If it's getting power, it's shot.
     
To Top