1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

truck wont start

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Zombie Runner, Jun 4, 2009.

  1. Jun 4, 2009 at 4:04 PM
    #1
    Zombie Runner

    Zombie Runner [OP] Are these black helicopters for me?

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5246
    Messages:
    15,036
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    Wichita Falls, TX
    Vehicle:
    Tundra, double cab.
    LED interior lights, stubby antenna, Pioneer in dash screen, good driver mod.
    So i pulld into the gas staion for some snacks and when i went out to start my truck it just "clicked" and would not start...it did this twice. the third time it kinda wanted to start but died real quick...the 4th try i gave it a bunch of gas and it started up....
    Any idea why this would happen?:confused:
     
  2. Jun 4, 2009 at 4:06 PM
    #2
    humanoid

    humanoid bite me

    Joined:
    Jun 27, 2007
    Member:
    #1932
    Messages:
    2,744
    Gender:
    Male
    Sunny SoCal
    Vehicle:
    I had a '99 Xtra Cab PreRunner SR5 V6
    Bad battery? Maybe you just got one with a bad cell in it. Get it checked out.
     
  3. Jun 4, 2009 at 4:07 PM
    #3
    Zombie Runner

    Zombie Runner [OP] Are these black helicopters for me?

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5246
    Messages:
    15,036
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    Wichita Falls, TX
    Vehicle:
    Tundra, double cab.
    LED interior lights, stubby antenna, Pioneer in dash screen, good driver mod.
    this is the first time its ever happend and ive had my truck about a year and a half
     
  4. Jun 4, 2009 at 4:29 PM
    #4
    AUDITECH

    AUDITECH Carolina Alliance: LAZY DIVISION

    Joined:
    Feb 10, 2007
    Member:
    #875
    Messages:
    840
    charlotte nc
    Vehicle:
    07 double cab prerunner
    none
    Yea sounds like a battery going dead that would be the easiest to check
     
  5. Jun 4, 2009 at 4:30 PM
    #5
    jefferson

    jefferson needs to stop cruising Buy/Sell/Trade....

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8260
    Messages:
    5,269
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sex Panther
    San Diego (North Park!), CA
    Vehicle:
    05 PreRunner SR5
    toyota brand hitch and uhaul wiring harness, fog lamps on anytime, bed lamps, map lights on with dome, day time running lamps, remove secondary air filter, painted bumper grill, Double Din touch screen stereo, Sockmonkey custom SR5 decal, door & seatbelt bells disabled, painted engine cover, installed compass/temperature overhead console, failed mod: passenger side auto down window switches, weathertech front mats, RedLine hood struts, Cheap Beep piezo buzzer locking beep, 5100s in the front set at 2.5, 5100s in the rear, AAL, hitch safe, revenge fab sliders, bed bar, prerunner light, cb wired
    Giving gas won't do anything during starting. Only works with carburated cars. AND we are drive-by-wire anywho. Try tonight going out and turning on your headlamps when the engine is off. If the headlights are SUPER dim, the battery is shot. If they're fine you may have a bad starter maybe...
     
  6. Jun 4, 2009 at 4:32 PM
    #6
    Lentsnh

    Lentsnh Well-Known Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Member:
    #10953
    Messages:
    9,547
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2007 Hummer H3 Tactical Edition
    None yet- Future: HIDs, Tinted tails, LED interior lights,
    Check the battery or starter. If you have accidentally left the interior lights on for a while.... then that can drain a battery. FAST
     
  7. Jun 4, 2009 at 4:38 PM
    #7
    jefferson

    jefferson needs to stop cruising Buy/Sell/Trade....

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8260
    Messages:
    5,269
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sex Panther
    San Diego (North Park!), CA
    Vehicle:
    05 PreRunner SR5
    toyota brand hitch and uhaul wiring harness, fog lamps on anytime, bed lamps, map lights on with dome, day time running lamps, remove secondary air filter, painted bumper grill, Double Din touch screen stereo, Sockmonkey custom SR5 decal, door & seatbelt bells disabled, painted engine cover, installed compass/temperature overhead console, failed mod: passenger side auto down window switches, weathertech front mats, RedLine hood struts, Cheap Beep piezo buzzer locking beep, 5100s in the front set at 2.5, 5100s in the rear, AAL, hitch safe, revenge fab sliders, bed bar, prerunner light, cb wired
    yah, but he drove it, parked, turned it off and went to turn it right back on and it failed. So it wouldnt have been that exactly.. BUT it could still be the battery becuase it could just have gone bad.. Id throw a load tester on it when the car is off and see if from pole to pole youre getting at least 11.5 volts. then check your starter and alternator for voltage too. If you dont know how to do that, go to Kragen and ask them.. they do that stuff for free
     
  8. Jun 4, 2009 at 4:40 PM
    #8
    Lentsnh

    Lentsnh Well-Known Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Member:
    #10953
    Messages:
    9,547
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2007 Hummer H3 Tactical Edition
    None yet- Future: HIDs, Tinted tails, LED interior lights,
    You can go to autozone and they will check your voltage coming out of your battery and the voltage going to your starter.

    for free
     
  9. Jun 4, 2009 at 4:45 PM
    #9
    dirthawker1313

    dirthawker1313 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Member:
    #2253
    Messages:
    294
    Gender:
    Male
    the battery in my 07 went out 3 days before i turned it in. it showed 12.6 volts on my fluke meter but it just didnt have the amps to crank over the engine.. try a new battery.
     
  10. Jun 4, 2009 at 4:45 PM
    #10
    Zombie Runner

    Zombie Runner [OP] Are these black helicopters for me?

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5246
    Messages:
    15,036
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    Wichita Falls, TX
    Vehicle:
    Tundra, double cab.
    LED interior lights, stubby antenna, Pioneer in dash screen, good driver mod.
    cool thanks for the input. hopefully it will be as simple as the battery.
    but once it did begin to start it acted like it wasnt getting any gas, so i gave it a little and it kicked right up just fine.
    but either way ill get the battery checked out
     
  11. Jun 4, 2009 at 4:56 PM
    #11
    only49ersfan

    only49ersfan Well-Known Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Member:
    #17394
    Messages:
    61
    Gender:
    Male
    Myrtle Beach, SC
    Vehicle:
    09 Tacoma 4X4
    Not much. Step bars, K&N air filter
    pop the hood and make sure theres not a chevy motor there :D
     
  12. Jun 4, 2009 at 5:25 PM
    #12
    Zombie Runner

    Zombie Runner [OP] Are these black helicopters for me?

    Joined:
    Mar 13, 2008
    Member:
    #5246
    Messages:
    15,036
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kevin
    Wichita Falls, TX
    Vehicle:
    Tundra, double cab.
    LED interior lights, stubby antenna, Pioneer in dash screen, good driver mod.
    jer crazie!


    I just went and got my battery checked, it was just a little low, the alternator was fine.
    it did have some corrosion on it so I got a wire brush and cleaned off the terminals, so hopefully that will help.
     
  13. Jun 4, 2009 at 6:38 PM
    #13
    mgrande

    mgrande iKill

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Member:
    #15830
    Messages:
    5,357
    Gender:
    Male
    Orlando
    Vehicle:
    2011 TRD off road
    Kings, AP 3" leaf pack, timbrens front and rear, TC UCA's, pro comp 7189's, baja ATZ's, CBI sliders and rear, relentless front, dynomax catback
    How about the fuel pump? I had mine go out in my old t-bird a few times (go figure), I can't recall what noises it made when I would try to start it. If you find yourself out somewhere and it does it again you can try hitting the fuel tank with a hammer or flashlight while someone else tries to start it.
     
  14. Jun 5, 2009 at 10:48 AM
    #14
    PT6

    PT6 Who's flyin this M#$*&! outa here?

    Joined:
    Apr 29, 2009
    Member:
    #16573
    Messages:
    35
    Gender:
    Male
    Indiana
    Vehicle:
    SR 5 Off Road Magnetic Gray
    Protecta bed mat Undercover toneau cover Weathertech mats Scan guage Rear Leaf TSB Transmission TSB
    Where is the starter on the V6? I looked for mine while under it and did not see it in the usual spots (left or right rear of the block).
     
To Top