1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Truck wouldn’t start after remote start

Discussion in '3rd Gen. Tacomas (2016+)' started by JCH, Nov 25, 2021.

  1. Nov 25, 2021 at 1:00 PM
    #1
    JCH

    JCH [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 6, 2013
    Member:
    #94594
    Messages:
    231
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Colorado
    Vehicle:
    2021 TRD Off-road
    Hey everyone. Had quite a strange experience with my 2021 Tacoma this morning. I used the OEM key fob remote start, and it started up like normal. Went to get in the truck and it didn’t shut off when the door opened like it normally does. When I went to put it in gear it immediately shut off. After that I could not get the truck to start again. I opened and closed the door, locked and unlocked, no luck. When I hit the start button it would make the normal buzzing sounds but it just would not crank. In the end I disconnected the battery for about 30 seconds and after that it started up fine. Has anyone else had this happen?
     
  2. Nov 25, 2021 at 1:17 PM
    #2
    eurowner

    eurowner Duke Sky

    Joined:
    Feb 23, 2017
    Member:
    #211429
    Messages:
    2,535
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scoty
    The Syncro Ranch, Salida ColoRADo
    Vehicle:
    '17 TRDOR DCLB FTMFWBBQ Silver Sky Met
    Mobtown 0* sliders W/fill plates, Mobtown Recovery Bar, Snugtop Hiliner Sport, ATH bed Stiffeners (cuz bottle openers!), Badger plates for Firestone airbag + Relentless U-bolt flip + Daystar cradle + Wheelers Bump stops, TRD Pro shift knob, TRD Exhaust, HPS Silicone intake tube, Green Filter, TRD Intake Air Accelerator, 265-70-17 Toyo Open Country ATIII on TRD 17"Rockwarrior Cold Forged wheels, TRD alloy front skid. Much Meso awesomeness, FreshMexicanTaco TacoGarage Camera Controller + DDM, WarFab Sheridan hitch skid, Rago LCA steel skids + lower rear shock guards, ScanGauge II,
    OEM remote start? What other electrical mods do you have?
     
    JCH [OP] and Chew like this.
  3. Nov 25, 2021 at 1:19 PM
    #3
    JCH

    JCH [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 6, 2013
    Member:
    #94594
    Messages:
    231
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Colorado
    Vehicle:
    2021 TRD Off-road
    Yep OEM remote start. Zero electrical mods.
     
    Tacomaryan18 likes this.
  4. Nov 25, 2021 at 1:33 PM
    #4
    Tacomaryan18

    Tacomaryan18 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 11, 2020
    Member:
    #340458
    Messages:
    155
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    18 Ltd Dbl SB super white
    I’ve had this exact problem a few times. I have no idea what causes it, but I find when it won’t start I can start it with the remote start again, hit the brake pedal to shut it off, then start with the push button. It’s strange
     
    JCH [OP] likes this.
  5. Nov 25, 2021 at 1:34 PM
    #5
    BobbyTacoTRD

    BobbyTacoTRD Well-Known Member

    Joined:
    May 29, 2021
    Member:
    #367117
    Messages:
    273
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2021 TRD Off Road
    I had something similar happen recently. Did you receive an error message or code?
     
    JCH [OP] and Tacomaryan18 like this.
  6. Nov 25, 2021 at 1:47 PM
    #6
    Fatback17

    Fatback17 Masshole

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38868
    Messages:
    739
    Gender:
    Male
    First Name:
    Billy
    South of Boston, Massachusetts
    Vehicle:
    2020 TRD Pro MGM & 2016 Limited Barcelona Red
    Yes this happened several times in my 20 using the factory remote start. It's like the truck gets confused once in a while. I installed a new remote starter from N2 and have not had it happen again.
     
    Tacomaryan18 and JCH [OP] like this.
  7. Nov 25, 2021 at 3:43 PM
    #7
    tommygs3

    tommygs3 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 17, 2020
    Member:
    #341136
    Messages:
    251
    Gender:
    Male
    First Name:
    tommy
    Vehicle:
    18 tacoma limited
    Fox 2.0 - KDmax tune - 5.29 revolution
    sounds like an electric ghost problem that comes and goes
     
    Tacomaryan18 and JCH [OP] like this.
  8. Nov 25, 2021 at 4:03 PM
    #8
    Hatfieco05

    Hatfieco05 Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2016
    Member:
    #185820
    Messages:
    164
    Portland, OR
    Vehicle:
    2020 DCLB TRD Off-Road Premium
    My 20 has done this once in 25k miles. It was confused exactly as someone said. I got out locked the doors. Got a cup of coffee and it started right up. For a second I though I owned a German car again lol.
     
  9. Nov 25, 2021 at 6:09 PM
    #9
    CT Yankee

    CT Yankee Well-Known Member

    Joined:
    Dec 26, 2014
    Member:
    #144946
    Messages:
    1,277
    Gender:
    Male
    CT
    Vehicle:
    2021 TRD OR AC AT MGM
    Only aesthetic mods so far Leer 180 cap & Clazzio covers on order.
    Gotta reboot your system.
    Happens to my computer and/or cable box frequently.
     
    Tacomaryan18 and JCH [OP] like this.
  10. Nov 26, 2021 at 8:20 AM
    #10
    JCH

    JCH [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 6, 2013
    Member:
    #94594
    Messages:
    231
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Colorado
    Vehicle:
    2021 TRD Off-road
    No codes, just standard “charging system error” that shows up if you have the truck on but the engine is not started.
     
    Tacomaryan18 likes this.
  11. Nov 26, 2021 at 10:14 AM
    #11
    BobbyTacoTRD

    BobbyTacoTRD Well-Known Member

    Joined:
    May 29, 2021
    Member:
    #367117
    Messages:
    273
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2021 TRD Off Road
  12. Nov 26, 2021 at 12:08 PM
    #12
    JCH

    JCH [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jan 6, 2013
    Member:
    #94594
    Messages:
    231
    Gender:
    Male
    First Name:
    Justin
    Colorado
    Vehicle:
    2021 TRD Off-road
    That is interesting. I don’t engage my steering lock, so maybe this is caused by multiple things.

    My theory is that the truck is missing a signal, and they don’t have the logic to programmed in to handle it. I’m my case, I think the the truck missed the signal that the door opened, and then could not recover from that. I think that is might be fairly easy to test. Could have someone sit in the car and remote start it from the fob (they might have to sit there for a bit because I think the truck has to stay locked for awhile before it can remote start) After that they could try and put it in drive, and see if the truck freaks out and won’t start again.
     
    BobbyTacoTRD likes this.
  13. Nov 26, 2021 at 12:13 PM
    #13
    Fatback17

    Fatback17 Masshole

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Member:
    #38868
    Messages:
    739
    Gender:
    Male
    First Name:
    Billy
    South of Boston, Massachusetts
    Vehicle:
    2020 TRD Pro MGM & 2016 Limited Barcelona Red
    You can remote start with the truck unlocked, as part of the start process the doors are locked.
     
  14. Nov 26, 2021 at 5:46 PM
    #14
    DPFDPF

    DPFDPF New Member

    Joined:
    Nov 21, 2021
    Member:
    #382659
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Yes, that happened to me on my 2017. Everything happened as you described. In the end I had a dead battery in the keyless remote. The other key had a good battery but still wouldn't work. I noticed that none of the interior lights would come on as I approached the vehicle. I think the security system didn't recognize the key fob and locked everything down, including me holding the fob in front of the start button. I changed batteries in both remotes and everything works normally. I don't know for a fact that this was the real problem though. The main battery ended up bad within a week. Perfect storm.
     
  15. Dec 2, 2021 at 9:49 AM
    #15
    SmileyGuy

    SmileyGuy Well-Known Member

    Joined:
    Nov 21, 2019
    Member:
    #311305
    Messages:
    440
    Gender:
    Male
    First Name:
    Darrin
    Nova Scotia
    Vehicle:
    20 Tacoma Off Road Voodoo Blue DC SB TRD Premium CAN
    I have experienced this problem the last 2 times I remote started my 2020 Tacoma. Funny that a college at work had the same problem on the same day I first had this issue. Now that I had some time to consider what might have gone wrong or at least what to do to get it to start.

    So pressing lock - lock - hold lock will remote start the vehicle.

    When I approach the vehicle the interior lights come on. When I insert my hand in the door handle the vehicle unlocks and continues running. I am able to enter the vehicle with issues. The steering wheel is locked, I cannot turn off the fan to reduce noise to make a phone call. I tried pressing the brake, opening and closing the 4 doors, hood and tail gate, all things that should stop the engin after a remote start. Last if I shift out of park the engine stalls. The only indication is the red alarm indicator flashing. I tried pressing the panic button to try to reset the alarm if it had an error. It came on and I was able to clear it by pressing the unlock button or pressing the start button.

    Trying to restart the vehicle fails. Exit and lock the vehicle then unlock and enter. Starting fails with foot on brake only lights up dash no noises that would indicatecate relays or starter attempting to operate. Foot off the brake I can press the start button to go to accessory or ignition modes and back to off. While inside with all doors closed I can use the fob to lock and unlock the vehicle which is an issue. Unlock, open and close door, foot on brake press start. Dash lights up saying check charging as if brake was not pressed when Start is pressed. Press start to turn off vehicle, exit and lock. Go back into house and get other electronic key leaving other in the house. Same problems with second fob.

    Today I read the owners manual to see what might be causing the issue.

    P.204 STARTING ENGINE WITH SMART KEY
    1) Set parking brake 2) Shift lever to park
    3) Firmly press the brake pedal
    A wireless key picture should be displayed.
    4) Press the start engine button for 1 second
    Engine should Crank for 30 seconds or until engine starts. Press start button to turn off.

    P.520 EMERGENCY START FUNCTION
    1) Set parking brake 2) Shift lever to park
    3) Press start button once to accessory mode
    4) Press brake pedal firmly and then press start button switch for about 15 seconds.

    P.78 ENGINE IMMOBILIZER SYSTEM
    Flashes when engine is turned off to indicate the system is operating. Should stop flashing on and off when in the accessory or ignition mode indicating the system is canceled.

    Test by pressing the start button to switch between the 3 modes. Off, accessory and ignition with foot off brake pedal.

    P.88 When vehicle is locked the alarm indicator lights on for 30 seconds and then starts flashing to indicate the alarm is set. Unlocking the doors will stop the alarm system or pressing the start engine button.

    Test by locking and unlocking vehicle from a distance that the indicator can be monitored.

    P.134 Conditions affecting Smart Keys
    Low battery voltage (displayed in vehicle)
    Other wireless electronic keys
    Electromagnetic interference radio waves
    Metal coins or keys touching the key fob
    Metal blocking transmission or reception
    Electronic devices or metallic window tint

    Testing the alarm. Lock vehicle with door windows open. Keep electronic key away from vehicle and open any door from inside.
    You will need to press unlock with the electronic key to disable the alarm alerts.

    I also spoke to 2 dealer service departments without any awareness of this problem. I will reply back once I analyze this issue.
     

Products Discussed in

To Top