1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

TSB intermittent no start condition??

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by Paczowski123, Sep 2, 2011.

  1. Sep 2, 2011 at 4:49 PM
    #1
    Paczowski123

    Paczowski123 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 12, 2011
    Member:
    #61578
    Messages:
    146
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Kennesaw
    Vehicle:
    05 prerunner trd off road
    OME 3" Lift, Kennesaw Mountain Off Road Wincher Front Bumper w/ 5" Integrated off road lights, Kennesaw Mountain Off Road Multi Carrier Rear Bumper w/ swingout tire carrier, Jerry can, and hi-lift mount, Sof-topper rear cargo cover. Galaxy DX44V CB Radio W/ 4' FireStikII, Rock Sliders
    The other day I went to start my truck after doing a trip back to school about 1 hr in 95 temps. Parked it for about 30 mins and went to move it and turned the key and it turned over and over with no start. I released the key went to hit it again and it started right up? Does this sound like this TSB? or could it be like a vapor lock condition from high temps.

    It has never done it again accept one time i disconnected the battery which is probably normal from relearning fuel trims etc.

    My question is what exactly is this TSB, and does anyone know how to diagnose it or what the fix is that they use?

    05 DC Long bed trd off road ~86K? 4.0 V6
     
  2. Sep 2, 2011 at 5:04 PM
    #2
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,741
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
    It sounds like it, but you're out of the warranty range. They reflash the ECU
     
  3. Sep 2, 2011 at 5:16 PM
    #3
    OffroadToy

    OffroadToy This ain't Dodge City, and you ain't Bill Hickok

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Member:
    #22680
    Messages:
    5,258
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 TRD OFFROAD 4x4 VSC/TRAC/DAC/HAC
    snugtop, piaa, weathertech, westin, oem bed mat, trd seat covers, avs inchannel vent visors, 2" suspension lift, front diff drop, rear differential breather extension, oil filter drain hose, a/c drain hose extention & reroute, front window tint, cat theft protection plate, tailgate clamp mod, xpel headlight/foglight protecters, oem block heater, bfg 265/75R/16 a/t k/o's, cabin air rodent protection screen, rcbs illuminated 4X4 switch mod
    I don't think you have that problem. After buying my truck back in 07 I knew right away there was an issue and had TSB EG011-07 (recalibrated the ECU) done with only 166 miles on the truck. The problem was it wouldn't start on the first crank and I'd have to push down on the gas pedal to get it to start. It happened everytime I'd try to start it when the truck was cold.
     
  4. Sep 2, 2011 at 5:19 PM
    #4
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,056
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    Mine did this one time. Turned the key from off directly to start without pausing. It cranked but didn't even try to fire. I turned the key off, turned it to on, waited a few seconds, then turned to start and it fired right up. It never did it again, been maybe 8K miles ago. Haven't bothered with it.
     
  5. Sep 2, 2011 at 6:11 PM
    #5
    Paczowski123

    Paczowski123 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 12, 2011
    Member:
    #61578
    Messages:
    146
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Kennesaw
    Vehicle:
    05 prerunner trd off road
    OME 3" Lift, Kennesaw Mountain Off Road Wincher Front Bumper w/ 5" Integrated off road lights, Kennesaw Mountain Off Road Multi Carrier Rear Bumper w/ swingout tire carrier, Jerry can, and hi-lift mount, Sof-topper rear cargo cover. Galaxy DX44V CB Radio W/ 4' FireStikII, Rock Sliders
    ok, maybe it was just trying to crank to fast b/c i did go straight from off-crank quickly and hasnt done it since.
     
To Top