1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

V-6 Rod knock?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by MyTaco, Nov 14, 2010.

  1. Nov 14, 2010 at 5:33 PM
    #1
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    Hey all, I have an 08 with 6k miles on it. I started it last night and a god awful knocking erupted, like a rod was going to launch out. Oil pressure light wasnt on and it ran for about 10-15 seconds and i shut it down. I fired it up again and the knock was less than the 1st time and lessening as a few more seconds went by but i shut it down again. This morning i started it and it was hardly noticeable, warmed it up and it was back to normal.

    Anyone have this strange issue before?....
     
  2. Nov 14, 2010 at 6:28 PM
    #2
    Carson

    Carson Well-Known Member

    Joined:
    Jun 22, 2009
    Member:
    #18794
    Messages:
    709
    Gender:
    Male
    First Name:
    Carson
    Modesto, California
    Vehicle:
    05 TRD Sport 4x4 SR5 V6
    Garage Fabbed +2 LT, FOA 2.5 RR w/ Comp Adj, 35 XMTs on Level 8s, 50T Spring Under w/ 13" Shackles, Elite Front Bumper, AP Rear, Retrofitted, Wicked Flow, Custom Roof Rack, Custom Sliders, Custom Scratches, 12" JL and an Audiopipe amp.
    I haven't ever heard of that before. I would take it to the dealer, you may not be able to replicate it while there, but they will at least have it on record so if your engine blows up it will be easier for you to make them replace it.
     
  3. Nov 14, 2010 at 6:29 PM
    #3
    jhodge83

    jhodge83 Any dog under 50# is a cat and cats are useless... Moderator

    Joined:
    Apr 27, 2007
    Member:
    #1432
    Messages:
    28,119
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jamie
    Moncks Corner, SC
    Vehicle:
    09 Timberland Mica DC 4WD Sport
    wat?
    when was the last time it was actually driven or started before the first time in this sequence? 6k miles isnt anything on an 08.
     
  4. Nov 14, 2010 at 6:31 PM
    #4
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,188
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    if a rod knocks....It doesnt go away. Its gotta be something else.....
     
  5. Nov 14, 2010 at 6:32 PM
    #5
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    Drove it 2 days before this happened...ran perfect. Not like it was sitting for any long period of time.
     
  6. Nov 14, 2010 at 6:35 PM
    #6
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    I was just trying to describe the sound using the rod thing. I thought maybe it lost oil pressure for some reason like a bypass valve stuck open...just kinda scratchin my head on this one. I will fire it up again in the morning and see wat happens.
     
  7. Nov 14, 2010 at 6:36 PM
    #7
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Moderator

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    106,188
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    What part of AZ are you in? Also, You may want to try and record it and post it up, so we can get a better idea if it makes the sound.
     
  8. Nov 14, 2010 at 6:42 PM
    #8
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    Tucson. Unfortunately I dont have anything to record it with. Seriously it sounded like it had no oil pressure, like it hadnt been started in awhile and the was no lubrication anywhere in the motor.
     
  9. Nov 14, 2010 at 7:20 PM
    #9
    OffroadToy

    OffroadToy This ain't Dodge City, and you ain't Bill Hickok

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Member:
    #22680
    Messages:
    5,262
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    07 TRD OFFROAD 4x4 VSC/TRAC/DAC/HAC
    snugtop, piaa, weathertech, westin, oem bed mat, trd seat covers, avs inchannel vent visors, 2" suspension lift, front diff drop, rear differential breather extension, oil filter drain hose, a/c drain hose extention & reroute, front window tint, cat theft protection plate, tailgate clamp mod, xpel headlight/foglight protecters, oem block heater, bfg 265/75R/16 a/t k/o's, cabin air rodent protection screen, rcbs illuminated 4X4 switch mod
    Any chance something got put in your gas??
     
  10. Nov 14, 2010 at 7:22 PM
    #10
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    No sir. Always In the garage. Ran great 2 days before this....
     
  11. Nov 14, 2010 at 7:31 PM
    #11
    05RedTaco

    05RedTaco Nom Nom Nom

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Member:
    #43521
    Messages:
    1,672
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tony
    Scottsdale
    Vehicle:
    2000 Tacoma XtraCab 2.7L 4x4
    You wont get a huge knock with no oil pressure, unless the engine has already spun a rod bearing...

    Oil pump failed on my 2.5L sentra. I started it and had it on for a few seconds with the oil light ON :eek: Of course after I noticed the oil light NOT going away, I shut the car off immediately and replaced the oil pump... It sounded fine even with no oil pressure....
     
  12. Nov 14, 2010 at 7:49 PM
    #12
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    I used "rod knock" as to describe the sound, thats how loud it was. I dont think it was as it started knocking as soon as it fired but ran perfect 2 days before hand...go figure...
     
  13. Nov 14, 2010 at 7:54 PM
    #13
    05RedTaco

    05RedTaco Nom Nom Nom

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Member:
    #43521
    Messages:
    1,672
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tony
    Scottsdale
    Vehicle:
    2000 Tacoma XtraCab 2.7L 4x4
    You won't get good answer without a sound clip even then to actually get an answer over a message board which tells you exactly what is wrong is slim.

    For me to try to diagnose this, I would have to hear this sound and drive the truck, as well as any mechanic would while trying to pinpoint the problem.
     
  14. Nov 14, 2010 at 8:01 PM
    #14
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    I realize that. I'm just looking to see if anyone has had a sinilar issue with this engine. I was a mechanic at a dealer ship about 20 years ago so i'm familiar with engine diagnosis, but now a days with all the new fangled wiz bang gizmos on cars I thought i'd see if anyone here had any suggestions. thanks for your help.
     
  15. Nov 14, 2010 at 8:12 PM
    #15
    08pretaco

    08pretaco Almost there

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Member:
    #9502
    Messages:
    9,059
    Gender:
    Male
    First Name:
    Oliver
    az
    Vehicle:
    2014 Tundra 4x4 CM 5.7L SR5
    AFE pro dry s, Husky X-act Contour
    Could it just be piston slap?
     
  16. Nov 14, 2010 at 8:14 PM
    #16
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    Better not be w/only 6k miles!

    No, it was loud as hell like something wanted out..lol
     
  17. Nov 14, 2010 at 8:16 PM
    #17
    dan0688

    dan0688 Active Member

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Member:
    #40111
    Messages:
    31
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    06 sr5 6spd
    was it much colder outside then usual when this happened? an aluminum block will make what you may think of as a rod knock when it is cold, common complaint we hear at the dealership i work at in NY durring the winter
     
  18. Nov 14, 2010 at 8:18 PM
    #18
    2gtacoma

    2gtacoma Well-Known Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Member:
    #34125
    Messages:
    201
    Gender:
    Male
    First Name:
    Daniel
    H-town
    Vehicle:
    05 -PreRunner sr5
    URD Maf Cal, Airaid intake, Gibson exhaust, Urd short shifter,Trd shift knob, 2.25 lift,Satoshi grill, Trex eyelids
    i say take it to the dealer and let them deal with it while its under warrenty. Belive me if it was rod knock it would be loud and the sounds wont go away.
     
  19. Nov 14, 2010 at 8:20 PM
    #19
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    Nope...about 75 degrees out. It ran fine just 2 days before... not a valve train noise,loud enough to scare the s**t out of me!
     
  20. Nov 14, 2010 at 8:22 PM
    #20
    MyTaco

    MyTaco [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Member:
    #8239
    Messages:
    318
    Az
    Vehicle:
    08 Prerunner
    BLHM, Grillcraft grill, painted grill and eyelids. 285/70/17 BFG's on 17x9 Pro Comps 5100's all corners
    It was loud enough that i thought any second something was going to come out the side of the block. I'm fire it up tomorrow and see how it sounds.
     
To Top