1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Vibration at all speeds

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by webb323, Jun 18, 2013.

  1. Jun 18, 2013 at 6:47 PM
    #1
    webb323

    webb323 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2010
    Member:
    #38804
    Messages:
    88
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jordan
    Tennessee
    Vehicle:
    97 4x4 Regular Cab
    I have a 97 4x4 Regular Cab Tacoma. I've had the truck for a little over a year and the whole time I've had it it's had a vibration. The vibration is in the steering wheel and it gets really bad at different times. Its gotten worse so I started trying to find the problem. I have

    -Put new wheels and tires on it(balanced the old and new ones with beads and weights)
    -new rack and pinion and tire rod ends( tie rod ends were busted and rack was leaking)
    -new u joints
    -checked for warped axles and didnt find one

    I have struts ordered because they are shot but I dont really see this being the problem.

    Any more suggestions of things I could look at or try?

    Thanks
     
  2. Jun 18, 2013 at 6:49 PM
    #2
    2000GTacoma

    2000GTacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Member:
    #50183
    Messages:
    2,183
    Gender:
    Male
    Snow Hill NC
    Vehicle:
    00 Tacoma Ext. 3.4L SR5
    check your u joints
     
  3. Jun 18, 2013 at 8:57 PM
    #3
    Mr. Biscuits

    Mr. Biscuits gentleman, scholar, part-time delinquent

    Joined:
    May 6, 2012
    Member:
    #78316
    Messages:
    1,582
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brennen J
    Bakersfield
    Vehicle:
    2000 PreRunner TRD V6
    -Bilstein 5100/ Eibach 3" lift -Custom 2" lift rear leaf pack -Crystal clear headlight housings -updated (01-04) rear tail lights -custom front tube bumper -custom rear tube bumper -Deckplate mod -Aero Turbine 2525 exhaust -Kenwood Headunit -Pioneer Speakers -black door handles -Debadged, rebadged black -Ultraguage
    warped brakes.
    bad wheel bearings.

    can you identify if it's a front or rear vibration?
     
  4. Jun 19, 2013 at 4:45 PM
    #4
    webb323

    webb323 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2010
    Member:
    #38804
    Messages:
    88
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jordan
    Tennessee
    Vehicle:
    97 4x4 Regular Cab
    New rotors because it needed them and ive checked the wheel bearings by checking for play in the wheels. And I believe that it is a vibration in the front end because it shakes the steering wheel so bad. It also has a Toyota brush guard on it(its kinda flimsy), any chance that could be it?
     
    Last edited: Jun 19, 2013
  5. Jun 19, 2013 at 8:11 PM
    #5
    wolfgang123

    wolfgang123 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Member:
    #19369
    Messages:
    1,377
    Gender:
    Male
    First Name:
    Skyler
    Statesboro, GA
    Vehicle:
    1997 TACOMA - 4x4
    ball joints is your last thing, and carrier bearing
     
  6. Jun 20, 2013 at 5:26 AM
    #6
    kigmob

    kigmob Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2012
    Member:
    #82906
    Messages:
    790
    Gender:
    Male
    First Name:
    James
    New Orleans/Baton Rouge
    Vehicle:
    97 TRD S/C 4x4 V6 5spd
    ICON/TC MidTravel TRD Supercharger
    does it have wheel spacers? my truck had some really cheap wheel spacers when I first got it and the steering wheel shook like hell while driving. check on that and if you have them, remove them and see if this helps.
     
  7. Jun 20, 2013 at 5:29 AM
    #7
    blake5995

    blake5995 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 12, 2012
    Member:
    #84632
    Messages:
    2,217
    Gender:
    Male
    First Name:
    Blake
    Truckee, CA
    Vehicle:
    98 Tacoma SR5 4x4 2.7L
    i wouldnt think it would be ball joints. i had some real bad ball joints on my truck and the inner and outer tie rods were worn out and i didnt get a shake like the OP is saying.

    Did the wheel weights fall off maybe?
     
  8. Jun 20, 2013 at 8:00 AM
    #8
    tan4x4

    tan4x4 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 30, 2011
    Member:
    #67982
    Messages:
    2,041
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rick
    Folsom, CA
    Vehicle:
    99 Tacoma EC 4x4 2.7L Auto
    Bilsteins, OME 881's, 3-leaf AAL, Detroit TruTrac, 31" tires, Michelin LTX AT2, stock gears, Tranny skidplate, TC skidplate, CBI rear bumper, sliders, UltraGauge, PowerTank, CB
    His truck does NOT have a CENTER bearing.

    Could be a bad ball joint, though.
    Suspension bushings?
    Steering damper?
     
  9. Jun 24, 2013 at 2:56 PM
    #9
    webb323

    webb323 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2010
    Member:
    #38804
    Messages:
    88
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jordan
    Tennessee
    Vehicle:
    97 4x4 Regular Cab
    I dont think the ball joints are wore out, I jacked the truck up and used a big bar to check for play in the ball joints. Like someone said I dont have a carrier bearing. I also do not have any wheel spacers. What suspension bushings would be wore out? And whats the steering damper?
     
  10. Jun 24, 2013 at 7:47 PM
    #10
    ColtsTRD

    ColtsTRD .....

    Joined:
    May 13, 2009
    Member:
    #17177
    Messages:
    17,849
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    AZ
    Vehicle:
    2005 TRD DCSB
    Could be the bushings in your UCAs...mine are bad as we speak and i'm getting shakes too. I bought new bushings from SPC (Light Racing) and need to replace them.


    Could be your steering rack bushings as well...you'll get some vibes if those are shot.
     
    Last edited: Jun 24, 2013
  11. Jun 25, 2013 at 9:31 AM
    #11
    wolfgang123

    wolfgang123 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Member:
    #19369
    Messages:
    1,377
    Gender:
    Male
    First Name:
    Skyler
    Statesboro, GA
    Vehicle:
    1997 TACOMA - 4x4
    OKAY...
     
To Top