1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Vibration from 65-75

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by hogeyphenogey, Aug 28, 2021.

  1. Aug 28, 2021 at 3:06 PM
    #1
    hogeyphenogey

    hogeyphenogey [OP] Back in a Tacoma

    Joined:
    Jan 18, 2008
    Member:
    #4318
    Messages:
    1,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Chicopee, MA
    Vehicle:
    2003 Lunar Mist TRD-OR manual 3.4L
    Lifted, aftermarket stereo, ditch and rear bumper LED pods, USB ports, 2016 Tacoma rims, clutch spring delete, LEDs everywhere
    Had new tires installed in March then recently rotated and balanced. My alignment is spot on. Vibration begins at 65 and then dies off at 75. New carrier bearing. Honestly feels like front end.

    Any suggestions?
     
  2. Aug 28, 2021 at 7:10 PM
    #2
    taco03Trd

    taco03Trd 03 rig trd v6

    Joined:
    Sep 29, 2016
    Member:
    #198568
    Messages:
    981
    First Name:
    Carlos
    Riverside ca
    Vehicle:
    03 DC prerunner trd v6 2wd
    Ome 881 5100's jba's looking for more
    I’m chasing a humming at the same speeds .

    Check lca’s bushings, lbj's also front wheel bearings .

    drive shafts not balance or put back incorrectly .
     
  3. Aug 28, 2021 at 7:15 PM
    #3
    Mastiffsrule

    Mastiffsrule Well-known member, but no one cares.

    Joined:
    Apr 2, 2021
    Member:
    #361446
    Messages:
    1,039
    Gender:
    Male
    First Name:
    Scott
    Vehicle:
    2021 Taco XP Predator
    If they were put on in March, why just balanced? That may be issue now. They were not balanced correctly.
     
    taco03Trd likes this.
  4. Aug 28, 2021 at 7:45 PM
    #4
    Nessal

    Nessal Well-Known Member

    Joined:
    Dec 30, 2012
    Member:
    #94081
    Messages:
    606
    Gender:
    Male
    Chasing the same issue. I even installed a completely new driveshaft. Still there. Tires and wheels are new and balanced. Seems to be a very common issue.
     
  5. Aug 28, 2021 at 8:57 PM
    #5
    hogeyphenogey

    hogeyphenogey [OP] Back in a Tacoma

    Joined:
    Jan 18, 2008
    Member:
    #4318
    Messages:
    1,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Chicopee, MA
    Vehicle:
    2003 Lunar Mist TRD-OR manual 3.4L
    Lifted, aftermarket stereo, ditch and rear bumper LED pods, USB ports, 2016 Tacoma rims, clutch spring delete, LEDs everywhere
    They were balanced at install and I live in mass so our roads are shit. I never do highway and had this issue both times I did get on the highway since March so I figured I’d balance them. I work at a dealership anyhow. I wanted to eliminate that.
     
  6. Aug 28, 2021 at 8:58 PM
    #6
    hogeyphenogey

    hogeyphenogey [OP] Back in a Tacoma

    Joined:
    Jan 18, 2008
    Member:
    #4318
    Messages:
    1,879
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Chicopee, MA
    Vehicle:
    2003 Lunar Mist TRD-OR manual 3.4L
    Lifted, aftermarket stereo, ditch and rear bumper LED pods, USB ports, 2016 Tacoma rims, clutch spring delete, LEDs everywhere
    And the balancing was last week. It’s still an issue with the shaking.
     
  7. Aug 29, 2021 at 5:12 AM
    #7
    gearcruncher

    gearcruncher Well-Known Member

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Member:
    #90305
    Messages:
    6,760
    Gender:
    Male
    First Name:
    Canadain bumper technician
    Great white North 51.0333° N, 93.8333° W
    Vehicle:
    2010.TRD.SportDCLB4x4Limited leather package
    TRD Sport Rally -5 speed automatic Limited ,Factory heated leather seats ,chrome package,Super white with front windows tinted to 35 % Dick Cepek DC-2 wheels Summer tires - Good year silent armor P265/65R17 Winter tires - Good year P265/65R17 Ultra Ice studded Illuminated 4x4 switch TRD 3rd brake light cover ($20) TRD seat belt shoulder protectors (5). ($50) TRD ...B pillar emblems ($20) TRD rear slider sticker with devil horns ( $6) TRD summer floor matts ($60) TRD steering wheel emblem ($20) TRD floor pedals .($95) TRD shorty antenna ($14) TRD front Windshield emblems ($17) TRD head pillows .($60) TRD head rest protectors TRD door scuff protection $20 TRD floor matt emblems ($40) TRD tow plug emblem . ($40) TRD cigarette lighter with LED.($35) TRD tissue dispenser ($12) TRD front bezel emblems ($9) TRD door emblems ($6) TRD lanyards($9) TRD lisence plates with TRD bolts($50) TRD fender emblems TRD center caps Part Number:PT904-35070-CC ($80) TRD cd
    Last edited: Aug 29, 2021
  8. Aug 29, 2021 at 5:42 AM
    #8
    Andiamo

    Andiamo Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2021
    Member:
    #373579
    Messages:
    143
    Bushings and alignment?
     
  9. Aug 29, 2021 at 6:47 AM
    #9
    Logans2001

    Logans2001 What’s crackin’

    Joined:
    Jan 23, 2016
    Member:
    #175792
    Messages:
    1,011
    Gender:
    Male
    San Diego, CA
    Vehicle:
    2001 v6 4WD auto
    I had the same issue around 50-60 mph. Replaced my carrier bearing and two u-joints and that seemed to fix it. Smooth now.
     
    taco03Trd likes this.
  10. Aug 29, 2021 at 7:24 AM
    #10
    taco03Trd

    taco03Trd 03 rig trd v6

    Joined:
    Sep 29, 2016
    Member:
    #198568
    Messages:
    981
    First Name:
    Carlos
    Riverside ca
    Vehicle:
    03 DC prerunner trd v6 2wd
    Ome 881 5100's jba's looking for more
    Last edited: Aug 29, 2021
  11. Aug 29, 2021 at 8:17 AM
    #11
    Clay_916

    Clay_916 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 30, 2015
    Member:
    #160686
    Messages:
    1,501
    Gender:
    Male
    Fort Collins, CO
    Vehicle:
    2000 x-cab 4x4
    5100's, All Pro 3" Standard leafs, 32" KM 2's
    Could be a lot of things. Jack up the front end and look for loose stuff. My first guess is always u joints.
     
  12. Aug 29, 2021 at 10:32 AM
    #12
    Logans2001

    Logans2001 What’s crackin’

    Joined:
    Jan 23, 2016
    Member:
    #175792
    Messages:
    1,011
    Gender:
    Male
    San Diego, CA
    Vehicle:
    2001 v6 4WD auto
    Ya wouldn’t hurt to hit those u-joints I bet. My whole cab would vibrate. Came on pretty quickly too like within two weeks it got worse and worse. Use oem.
     
  13. Aug 29, 2021 at 5:24 PM
    #13
    matches3215

    matches3215 Well-Known Member

    Joined:
    May 7, 2020
    Member:
    #327242
    Messages:
    64
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Vehicle:
    2001 Beige Tacoma PreRunner TRD OffRoad
    This maybe a wild guess but maybe you lost a balancing weight on the driveshaft? Did you replace the CB with OEM? The aftermarket ones can be complete crap.

    Was the CB installed correctly?

    Is the vibration dependent on whether you're on the throttle or not?

    I was chasing vibrations after i lifted my taco a few months ago so I'm familiar with these woes.
     

Products Discussed in

To Top