1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Viper alarm/remote start question

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by monte1985, Dec 2, 2010.

  1. Dec 2, 2010 at 5:38 PM
    #1
    monte1985

    monte1985 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2009
    Member:
    #13775
    Messages:
    110
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stan
    Lancaster NY
    Vehicle:
    09 Tacoma Dbl Cab 4.0 S/C
    Supercharger, Magnaflow Exhaust. Audio System . Gauges TRD CAI
    Well i finished installing a viper VSS5000 Alarm/remote start with smart start for my iphone in my truck . Im having a problem with the auto lights not turning off . I added a relay to pulse the door trigger using the arm wire from the alarm . Some times it worked and sometimes it didnt. When it dont work right the doors wont lock . So i ended up just disconnecting it and not worrying about it for now . Another thing i noticed was the driver door unlocks when you remote start the truck and it does not re lock unless you shut the remote start off . The alarm it self though is armed and if you open the driver door the alarm goes off but truck stays running . Are the viper remote starts supposed to unlock the door before it starts ? I swear when i was hooking everything up before i made final connections everything worked fine and the doors locked when i used the remote start . Let me know . Thanks
     
  2. Dec 2, 2010 at 5:41 PM
    #2
    wolfdog2314

    wolfdog2314 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 16, 2009
    Member:
    #19745
    Messages:
    564
    Gender:
    Male
    Brush Prairie
    Vehicle:
    2011 Tacoma 4x4 Sport
    Eibach coils. 5100's all around. AAL. WickedFlow
    I Am no help to you, but I have a simple question...

    U can start your truck from your iPhone? I wanna do that!
     
  3. Dec 2, 2010 at 5:44 PM
    #3
    t4daddy

    t4daddy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Member:
    #39041
    Messages:
    4,940
    Gender:
    Male
    North Alabama
    Vehicle:
    2008 PreRunner Double Cab
    I'm wanting one of these so bad, was the install very hard? I'm competant on radios and amps and crossovers and such. I am also decent at soldering having a background including RC cars and trucks, just didn't won't to get in over my head.
     
  4. Dec 2, 2010 at 6:25 PM
    #4
    monte1985

    monte1985 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2009
    Member:
    #13775
    Messages:
    110
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stan
    Lancaster NY
    Vehicle:
    09 Tacoma Dbl Cab 4.0 S/C
    Supercharger, Magnaflow Exhaust. Audio System . Gauges TRD CAI
    Yeah really was no problem. Just had to get familiar with the wires on the truck and where the wires from the alarm and stuff went . I did have a problem where the wiring diagram that came with it was wrong and the one online was right . Think that was done cause they not supposed to be self installed. Sounds to me you would be able to do it . Makes it easy with the wiring schematic from directwire telling all the wires in the truck and where they are . i also found the username and password for the activation site for the smartstart activation and to test it and make sure it works so you dont have to have any one activate it .
     
  5. Dec 2, 2010 at 6:33 PM
    #5
    t4daddy

    t4daddy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Member:
    #39041
    Messages:
    4,940
    Gender:
    Male
    North Alabama
    Vehicle:
    2008 PreRunner Double Cab
    Thanks, maybe Santa will bring myself one.
     
  6. Dec 2, 2010 at 6:33 PM
    #6
    m0nster986

    m0nster986 ♥ Emergency Medicine

    Joined:
    May 25, 2010
    Member:
    #37794
    Messages:
    348
    Gender:
    Male
    SoCal
    Remote start -> Car is still armed and locked until YOU unlock it.
     
  7. Dec 2, 2010 at 6:36 PM
    #7
    monte1985

    monte1985 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2009
    Member:
    #13775
    Messages:
    110
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stan
    Lancaster NY
    Vehicle:
    09 Tacoma Dbl Cab 4.0 S/C
    Supercharger, Magnaflow Exhaust. Audio System . Gauges TRD CAI

    I have the truck locked. press the button to remote start it and it unlocks the door . You would think it shoudl stay locked . Seemed everything worked right til i disconnected my battery. i set all the options back up . So i dont know
     
  8. Dec 2, 2010 at 6:47 PM
    #8
    ppeter

    ppeter Nerdfighter

    Joined:
    Jan 22, 2010
    Member:
    #29818
    Messages:
    40
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    Twin Falls Idaho
    Vehicle:
    08 PreRunner SR5 & 10 DC 4x4 Offroad
    PreRunner: Added fogs, cruise, Trailer hitch, TRD wheels & rugged trail T/A's, window tint. D/C: Duratrac's, Viper Smartstart, window tint.
    Can't help you troubleshoot the problem but I just had the vss4000 installed on our 2010 DC this last weekend and it remains locked when remote started and you can unlock it without turning it off. Hope its not to hard to resolve the problem. Good luck.
     
  9. Dec 2, 2010 at 6:50 PM
    #9
    monte1985

    monte1985 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2009
    Member:
    #13775
    Messages:
    110
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stan
    Lancaster NY
    Vehicle:
    09 Tacoma Dbl Cab 4.0 S/C
    Supercharger, Magnaflow Exhaust. Audio System . Gauges TRD CAI
    Thanks see i would swear when i was first hooking it up temp to make sure everything worked it did stay locked . Then put it all together and wired and disconnected battery again and then it all did not seem to work right . I even set the alarm back to factory settings and that didnt help . Went over my hookups when i had it hooked up temporary and they all the same . Beats me
     
  10. Dec 2, 2010 at 7:14 PM
    #10
    SilverStreak05

    SilverStreak05 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2010
    Member:
    #31953
    Messages:
    119
    Gender:
    Male
    NorCal
    Vehicle:
    2005 4x4 TRD Off-Road
    DR coilovers, DR rear reservoir shocks, Deaver custom 11 pack leaf springs
    The doors should stay locked when you hit the auto start. The truck should also shut down if the alarm goes off, otherwise anyone could just jump in and drive off. Sounds like you've got a few things hooked up incorrectly.
     
  11. Dec 2, 2010 at 7:16 PM
    #11
    monte1985

    monte1985 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2009
    Member:
    #13775
    Messages:
    110
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stan
    Lancaster NY
    Vehicle:
    09 Tacoma Dbl Cab 4.0 S/C
    Supercharger, Magnaflow Exhaust. Audio System . Gauges TRD CAI

    well if you open the door the alarm goes off and if you step on brake it shuts off . Have the doors wired to the negative door trigger on alarm all with diodes. have the factory arm and disarm wires from alarm to the factory arm and disarm on the truck .
     
  12. Dec 3, 2010 at 4:19 PM
    #12
    CtTaco

    CtTaco Well-Known Member

    Joined:
    May 4, 2008
    Member:
    #6392
    Messages:
    629
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Connecticut
    Vehicle:
    2010 4x4 Doublecab Sport Longbed Supercharged
    3" lift, Tundra wheels with BFG ATKO's, Viper Remote starter TRD Supercharger
    Either you have a disarm wire attached to your unlock wire or the system is programmed to pulse the unlock wire before turning on the ignition to disarm a factory alarm ( which tacomas do not have unless you had the dealer install one) a dei system should not need a relay to control locks as they are a low current trigger. Double check your connectiions and setup
     
  13. Dec 3, 2010 at 4:28 PM
    #13
    monte1985

    monte1985 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2009
    Member:
    #13775
    Messages:
    110
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stan
    Lancaster NY
    Vehicle:
    09 Tacoma Dbl Cab 4.0 S/C
    Supercharger, Magnaflow Exhaust. Audio System . Gauges TRD CAI

    What i have is i hooked the factory arm and disarm wires from the alarm module to the factory arm and disarm wires on the truck the purple and green/black in the drivers kick panel. The doors lock and unlock . I did not hook up the lock wires from the alarm that the alarm controls. Maybe i need to do that and not hook up the factory arm and disarm wires from the alarm . That may be why when i tried hooking the relay up to turn off the auto lights the locks would not work right .
     
  14. Dec 3, 2010 at 4:47 PM
    #14
    Raylo

    Raylo Well-Known Member

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Member:
    #10878
    Messages:
    428
    Gender:
    Male
    MD, USA
    Vehicle:
    2009 4x4 Access Cab, TRD Sport
    "Factory arm and disarm" are intended to interface with a factory alarm system. I don't know about you but my '09 didn't have a factory alarm system. You need to connect the Viper's lock and unlock wires to the Tacoma's lock (violet) and unlock (green/black) wires in the kick panel.
     
  15. Dec 3, 2010 at 4:54 PM
    #15
    monte1985

    monte1985 [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Feb 18, 2009
    Member:
    #13775
    Messages:
    110
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stan
    Lancaster NY
    Vehicle:
    09 Tacoma Dbl Cab 4.0 S/C
    Supercharger, Magnaflow Exhaust. Audio System . Gauges TRD CAI

    Yeah i dont have a factory alarm .Thats what im going to do is connect the lock and unlock from the alarm to those wires and that should fix it .
     
To Top