1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Volume Control not always working

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by d10k6, Jul 19, 2011.

  1. Jul 19, 2011 at 10:44 AM
    #1
    d10k6

    d10k6 [OP] Member

    Joined:
    Oct 27, 2010
    Member:
    #45295
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    Fredericton, NB
    Vehicle:
    09 Double Cab TRD Sport, Silver Streak
    Recently I have noticed that the volume control knob on my 2009 TRD Sport with stock radio (no bluetooth) does not always work. If you turn the knob, nothing happens.

    The hand controls on the steering wheel work fine.

    The weird thing is that sometimes the volume control will work, if it does work it will work for the entire time the truck is ON but sometimes when started back up it is back to not working.

    This seems like more of a "software" issue than a broken knob issue but I am not sure.

    Has anyone else experienced this or heard of it?

    Thanks!

    ~d10
     
  2. Jul 21, 2011 at 10:18 AM
    #2
    The Wombat

    The Wombat Active Member

    Joined:
    Dec 1, 2008
    Member:
    #11187
    Messages:
    44
    Gender:
    Male
    Mass.
    Vehicle:
    09 Access Cab 4WD 4-cyl
    none
    yup - mine does the same thing. Sometimes it just wigs out and turns itself on/off, sometimes the display all goes to shit and displays gobbledygook. Dealer wouldn't do anything unless they saw it happen, and of course it's intermittent, so i'm stuck with it.
    Probably just go aftermarket before too long.
     
  3. Jul 21, 2011 at 10:24 AM
    #3
    Blackshirts

    Blackshirts Well-Known Member

    Joined:
    Feb 24, 2010
    Member:
    #32057
    Messages:
    3,961
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    TX
    Vehicle:
    09 PreRunner
    Headlight mod, sound system. MB Motor Sport Rims. Black Tails. 5100's, 885, grill craft, Fogs, N-Fab Step Sides. BFG TKO Tires, Wet Oks, LED map lights and dome, LED gauge mod
    Yes its a known issue. You can take it back to the dealership or do what alot of us have done and get an aftermarket unit.
     
  4. Jul 21, 2011 at 10:29 AM
    #4
    EEtaco

    EEtaco Well-Known Member

    Joined:
    Feb 22, 2009
    Member:
    #13917
    Messages:
    244
    Gender:
    Male
    North Carolina
    Vehicle:
    09 V6 Prerunner
    5100's @1.75
    Known issue with 2009 radios. As said before you can get it replaced if you're under warranty or go with an aftermarket unit. I had mine replaced soon after I bought it and just replaced it again a few months ago.
     
  5. Jul 21, 2011 at 10:43 AM
    #5
    fauskar

    fauskar Active Member

    Joined:
    Aug 20, 2009
    Member:
    #21456
    Messages:
    30
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rick
    Wisconsin
    Vehicle:
    SR5
    Hitch
    Same here, 2009... radio volume control would stop working. Replaced under warranty 1 year ago and no problems since.
     
  6. Jul 22, 2011 at 11:02 AM
    #6
    d10k6

    d10k6 [OP] Member

    Joined:
    Oct 27, 2010
    Member:
    #45295
    Messages:
    20
    Gender:
    Male
    Fredericton, NB
    Vehicle:
    09 Double Cab TRD Sport, Silver Streak
    Anyone know if I can just upgrade to the bluetooth model and pay the difference? It is still under warranty
     
To Top