1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

water fuc#ed up my engine

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by mudjunkie, May 14, 2009.

  1. May 14, 2009 at 5:31 PM
    #1
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    last night i was driving home when it started to rain i was about 20 minutes away from home well it poured rain i had to pull over for a minute any who i started to drive again and it was flooded i didnt really care cuz ita a truck so i went through it well i guess the water splashing up in the engine bay really messed things up for the most part she drives fine but every now and then when go to start off in first gear she acts like she is going to stall so i floor itt and sometimes when i go from third to fourth and try to cruise the truck acts like she is going to stall please help
     
  2. May 14, 2009 at 5:33 PM
    #2
    tigerfan00

    tigerfan00 BECAUSE INTERNETS!! Staff Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5966
    Messages:
    37,189
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    Dunkin Donuts
    Vehicle:
    02 TRD 4x4
    anything else acting up or just trying to stall?
     
  3. May 14, 2009 at 5:34 PM
    #3
    eordonez

    eordonez Living vicariously through mjp2

    Joined:
    Mar 17, 2008
    Member:
    #5340
    Messages:
    8,407
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ed
    Chihuahua, Mexico
    Vehicle:
    TRD Sport Dcab 4x2 Black Sand Pearl
    OEM All Weather Mats, wheel locks, Toyota Silver Tube steps.....
    could be that the cables to and from the spark plugs are wet??
     
  4. May 14, 2009 at 5:44 PM
    #4
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    she also idles real low until i turn on the ac the it purrs like a kitten i checked the wires and i dried them and used a water remover spray i also checked the distributor and the intake nothing out of the ordinary i took a plug out and turned over the engine a few times to see if water comes out and i got nothing
     
  5. May 14, 2009 at 5:46 PM
    #5
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,117
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    Could you please use some of these "." ...even if just randomly placed some where in your post....
     
  6. May 14, 2009 at 5:47 PM
    #6
    tigerfan00

    tigerfan00 BECAUSE INTERNETS!! Staff Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5966
    Messages:
    37,189
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    Dunkin Donuts
    Vehicle:
    02 TRD 4x4
    hows the ole alternator?
     
  7. May 14, 2009 at 5:50 PM
    #7
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    my bad, i was using my iphone, its a lot of work to use punctuation marks. ok so, when i start my truck and place it in 1st gear as i begin "to give it gas and release the clutch" the truck wants to stall so i have to rev the rpms. also when i shift into 4th gear and try to idle at normal speed the truck feels like it wants to die.
     
  8. May 14, 2009 at 5:51 PM
    #8
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    what do you mean the alternator works fine no problems there at all.
     
  9. May 14, 2009 at 5:54 PM
    #9
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    chris 4x4 if anyone can figure this out its you i know it.
     
  10. May 14, 2009 at 5:54 PM
    #10
    tigerfan00

    tigerfan00 BECAUSE INTERNETS!! Staff Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5966
    Messages:
    37,189
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    Dunkin Donuts
    Vehicle:
    02 TRD 4x4
    the last time i went thru a big "puddle" my alternator gave up...truck would try to stall until it finally just crapped out...replaced the alt...everything is gravy now
     
  11. May 14, 2009 at 5:56 PM
    #11
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    did i try to stall all the time or every so often because my truck only does this every couple of times.
     
  12. May 14, 2009 at 5:59 PM
    #12
    tigerfan00

    tigerfan00 BECAUSE INTERNETS!! Staff Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5966
    Messages:
    37,189
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    Dunkin Donuts
    Vehicle:
    02 TRD 4x4
    every once in awhile until it finally succeeded at stalling...then it wasnt starting back up
     
  13. May 14, 2009 at 6:00 PM
    #13
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    should i test it
     
  14. May 14, 2009 at 6:03 PM
    #14
    tigerfan00

    tigerfan00 BECAUSE INTERNETS!! Staff Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5966
    Messages:
    37,189
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    Dunkin Donuts
    Vehicle:
    02 TRD 4x4
    dunno

    granted...my alt going bad also brought on other symptoms...tach didnt work...neither did the radio...or temp gauge...

    been in a lot of mud?
     
  15. May 14, 2009 at 6:04 PM
    #15
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    not for months been busy just water
     
  16. May 14, 2009 at 6:05 PM
    #16
    tigerfan00

    tigerfan00 BECAUSE INTERNETS!! Staff Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Member:
    #5966
    Messages:
    37,189
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeff
    Dunkin Donuts
    Vehicle:
    02 TRD 4x4
    unless someone else has a better suggestion as the cause...id prob get it tested
     
  17. May 14, 2009 at 6:09 PM
    #17
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    come on chris 4x4 lol
     
  18. May 14, 2009 at 6:16 PM
    #18
    Griztaco

    Griztaco Well-Known Member

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Member:
    #15270
    Messages:
    291
    Gender:
    Male
    ID
    Vehicle:
    TRD
    Sounds to me like you got water in your gas tank or fuel lines. If I was you, I would immediately go to the gas station and pick up some of that fuel treatment for water....couple dollars, problem fixed.
     
  19. May 14, 2009 at 6:18 PM
    #19
    mudjunkie

    mudjunkie [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Member:
    #7995
    Messages:
    212
    Gender:
    Male
    clearwater fl
    Vehicle:
    96 tacoma sx l
    header,short rack and pinion, heavy duty shocks, grill guard, flowmaster exhaust,pacesetter header without catalytic converter, one 10 inch xant sub with a mtx amp, off road lights,diamondplate tool box,rhinolined inside cab,ngk plugwires.
    great idea does walmart cary it
     
  20. May 14, 2009 at 6:20 PM
    #20
    magikbean562

    magikbean562 once flirted with danger, danger got clingy

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Member:
    #11681
    Messages:
    8,077
    Gender:
    Male
    First Name:
    greg
    socal
    Vehicle:
    02 4runner 04 solara
    4runner-32x11.5x15 falken rocky mt, tundra king 2.5 coilovers with taco perch, TC UCA, OME rear springs and procomp es9000's, thule roof rack.
    could a wet sensor cause this?
     
To Top