1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

water pump pulley help

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Baby, Dec 8, 2009.

  1. Dec 8, 2009 at 7:14 PM
    #1
    Baby

    Baby [OP] Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Member:
    #26409
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Novato, CA
    Vehicle:
    03 Tacoma 3.4
    I think my power steering pump pulley bearings are on their way out. (Squeaking quieted by a spray of lube.) Can I replace the bearings or the entire pulley or will I need to replace the entire pump? If the bearings are replaceable, can anyone tell me what size and how many bearings? Thanks.
     
  2. Dec 8, 2009 at 7:18 PM
    #2
    HondaGM

    HondaGM Roll Tide

    Joined:
    Oct 28, 2009
    Member:
    #25056
    Messages:
    5,769
    Gender:
    Male
    First Name:
    James
    South-Pole
    Vehicle:
    09 DC 4x4 Blown Honda VTEC V8
    trd exhaust,step bars,vent visors,bed lights,tailgate mod
    sure its not the belt?i dont think if it was bearing noise you could stop it with spray lube.
     
  3. Dec 8, 2009 at 7:26 PM
    #3
    Firefighter160

    Firefighter160 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2009
    Member:
    #12798
    Messages:
    527
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Eastern VA
    Vehicle:
    05 DCSB Offroad
    Yea what he said^... Try lubing just the belt if it starts up again and inspect it for cracking and splits. Also if you suspect it is the bearing you can check it easily by using a wooden broom handle and your ear. While the engine is idling hold the blunt end of the wooden rod to the pulley and put your ear up against it and listen. If its the bearing you will hear the grinding and rumbling noise easily...
     
  4. Dec 8, 2009 at 7:27 PM
    #4
    stucksucksnayota

    stucksucksnayota Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Member:
    #2863
    Messages:
    623
    Gender:
    Male
    First Name:
    Barry
    Fort Smith, Arkansas
    Vehicle:
    14 Taco 4x4 TRD Sport DCSB
    OEM roof rack, Shorty antenna (eBay), soft tonneau cover, K&N drop in air filter, bed mat, interior LED lights, 5100's, MT tires to come soon!!!
    Im confused is it the water pump or the power steering pump lol?

    I would guess you will have to replace it all but hopefully im wrong!
     
  5. Dec 8, 2009 at 7:31 PM
    #5
    Baby

    Baby [OP] Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Member:
    #26409
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Novato, CA
    Vehicle:
    03 Tacoma 3.4
    I don't think so. (I assume you're suggesting the belt may be slipping on the pulleys.) Maybe it's the bushing???? When I spray WD 40 or Bel Ray 6 in 1 where the pulley connects to the water pump housing while the motor is running, it quiets for a few hours of driving. I'm not spraying anywhere near the belt.
     
  6. Dec 8, 2009 at 7:36 PM
    #6
    Baby

    Baby [OP] Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Member:
    #26409
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Novato, CA
    Vehicle:
    03 Tacoma 3.4
    Thanks for your help. The belt is in good shape, but it's been on the truck for 55k miles, so it probably could used replacing. I need to remove the belt and spin the pulley to see if it's the bearings. I'm just trying to determine if it is in fact the bearings if I need to budget for a pump.
     
  7. Dec 8, 2009 at 7:39 PM
    #7
    Firefighter160

    Firefighter160 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2009
    Member:
    #12798
    Messages:
    527
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Eastern VA
    Vehicle:
    05 DCSB Offroad
    Here in Virginia from what I can find a brand new pump is anywhere from $99 to $150.....
     
  8. Dec 8, 2009 at 8:22 PM
    #8
    Baby

    Baby [OP] Member

    Joined:
    Nov 23, 2009
    Member:
    #26409
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Novato, CA
    Vehicle:
    03 Tacoma 3.4
    I'm looking at the diagram---maybe this thing doesn't even have bearings! I'll take off the belt and go from there. Thanks all!
     
  9. Dec 8, 2009 at 9:40 PM
    #9
    kevhogaz

    kevhogaz Low Speed, High Drag

    Joined:
    Sep 6, 2008
    Member:
    #9055
    Messages:
    323
    Gender:
    Male
    Queen Creek, Arizona
    Vehicle:
    SR5 PreRunner
    3" lift front & rear, Air Raid Intake System
    I don't think I've ever seen a Tacoma P/S pump make noise. I'd bet good money it's the belt.
     
To Top