1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Water Pump - The Saga Continues...

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by VermonterLost, Nov 6, 2010.

  1. Nov 6, 2010 at 9:25 AM
    #1
    VermonterLost

    VermonterLost [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42031
    Messages:
    174
    Gender:
    Male
    First Name:
    Devin
    Castleton, VT
    Vehicle:
    2014 F150
    Figured I'd post this up for future reference. Bit of background: Bought my truck 8/9/10 with 37,500 miles from Toyota of Keene (4 Cyl, 5 Speed, 4x4, access cab). After a day noticed the radiator cap wasn't on right and I had lost some coolant. Went back to the dealership the next day, had them top it off and replace a TPMS that was bad. All was good, love my new yota!

    Fast forward to last week, 40,000 miles. Checking fluids noticed my coolant was low...odd. Took it in to Norm Wagner's Toyota down the road from me and they determine I need a new Water Pump, covered under warranty, SWEET! So I go back in Wednesday 11/2/10 to get it replaced, 40,750 miles. After a couple hours the guy comes out and says they got a bad part and they'd need it another day. I went in to the shop area and looked, the pump they got looked like the impeller hadn't been pressed all the way onto the shaft and was hitting the block. Oh snap!

    They get a new one the next day, replace it, call me it's done. Go get it in the pouring rain, happy to be out of the civic loaner and back in my truck. That night, for a split second, thought I heard a 3 axis Bridgeport milling aluminum, by the time I had the radio down it was gone. Drove home in silence. Last night leaving work, thought I heard the same thing, again, gone instantly. Pop the hood this morning (Because the monsoon has stopped!) First thing I see, COOLANT!!! On the hoses, on the airbox, on the valve cover. Call the dealership, "Whoa, that ain't right!" (DUH) "Bring it in Monday".

    That is what's happened up to this point. Kind of making this to keep track for myself while it's fresh in my mind. I'll update as things progress. Really annoyed though, spent 19k on this truck cause I was sick of constantly working on my trucks and wanted something I could just drive. So far, FAIL. Hopefully this is the only problem cause as much as it hurt coughing up the dough for this truck, that new ecoboost F150 looks pretty sick to me.
     
  2. Nov 6, 2010 at 1:19 PM
    #2
    Simon's Mom

    Simon's Mom Wag More Bark Less

    Joined:
    Apr 12, 2007
    Member:
    #1297
    Messages:
    9,320
    Gender:
    Female
    First Name:
    Judy or Jude :)
    SBurl Vermont
    Vehicle:
    13 TRD OR DC MGM
    Stock for now
    sorry to hear this happened curious ....
    Can you drive it like that or is the dealer coming to get it?
    Keep posting what happened.
    My coolant goes down more than any other toyota truck I owned.
    Also my 06 has an upper rad hose the dealer has replaced a couple of times because it doesn't seal properly and seaps/leaks. :(
     
  3. Nov 6, 2010 at 1:37 PM
    #3
    VermonterLost

    VermonterLost [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42031
    Messages:
    174
    Gender:
    Male
    First Name:
    Devin
    Castleton, VT
    Vehicle:
    2014 F150
    They're saying drive it in, thing even begins to get hot I'm shutting it down and calling them to come get it. Thankfully it's only a few miles.
     
  4. Nov 6, 2010 at 1:41 PM
    #4
    S.B.

    S.B. Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Member:
    #18838
    Messages:
    3,566
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    SD, CA Now in Colorado Springs, CO
    Vehicle:
    08 Taco 4x4 TRD OffRoad Rugged Trail
    SAW 2.0s, Wheeler's 3-leaf AAL, On Board Air, 255/85/16 Cooper Discover S/T, CBI Sliders, Built right UCAs, 6" Harbor Freight Lights (converted to HIDs), KC Slim Lights.
    That same hose on mine also leaks and it been replaced once and still leaks.
     
  5. Nov 13, 2010 at 1:29 PM
    #5
    VermonterLost

    VermonterLost [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Member:
    #42031
    Messages:
    174
    Gender:
    Male
    First Name:
    Devin
    Castleton, VT
    Vehicle:
    2014 F150
    Ok, so took it back in. Said they didn't see anything leaking just old coolant all over (Duh, it looked like it blew up under my hood!) Their claim is there was an air pocket in the system that got worked out and must have burped out somehow making a mess. Fine, whatever, told them I'd keep an eye on it. Went home, cleaned my engine bay so now anything I see I know is new. Hopefully it'll behave now.
     
To Top