1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Weird Noise from Interior Heater Blower Motor? 1998 TRD

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by Killer, Dec 14, 2010.

  1. Dec 14, 2010 at 10:58 AM
    #1
    Killer

    Killer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Member:
    #37417
    Messages:
    592
    Gender:
    Male
    Mobile, Al.
    Vehicle:
    98 4x4 TRD V6 3.4L SR5 XCab Gold with Tan Int
    19,000 Original Miles, Factory Alarm, Factory Tow Package, Low Profile UWS Black Tool Box, 20ft. of Dynamat Xtreme, Pioneer Double Din DVD 3200BT, IPod Holder, Q Form Kick Panels, 3 Pairs of MB Quart component speakers, JL Audio Stealthbox, Alpine PDX-5 amp, PIAA Foglights, WeatherTech Floor Mats, Maxxis Big Horn Mud Tires 32 x 11.5 R x 15, Wet Okole Seat Cover for 60/40 Bench, 5100's Front & Rear, Wheeler's Single Leaf AAL, Warn 8,000 Winch, Warn Transformer Brush Guard, Stebel Nautilus Compact Horn
    My 1998 TRD 3.4L is making a weird noise sometimes from the interior Heater Blower Motor behind the glove box. It is blowing fine but the noise is about to drive me crazy. Does anyone know what it might be and how to fix it?

    Thanks!

    KillerBox
     
  2. Dec 14, 2010 at 8:20 PM
    #2
    98Tacoma

    98Tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Member:
    #4530
    Messages:
    439
    Gender:
    Male
    First Name:
    adam
    V.A.
    Vehicle:
    1998 V6 xtracab
    k&N intake, 40 flowmaster turndown, westin brushguard,10 inch JL sub, alpine cd player.painted black tool box. bilstein 5100s 3inch Ebiach springs all around and toytec aal. mickey thompson beadlocks. and 33inch goodyear duratracs
    id check to make sure nothing has got stuck in there. i took one apart the other day and there was alot a debris in it cleaned it out and sounded good after that.
     
  3. Dec 15, 2010 at 6:13 AM
    #3
    Killer

    Killer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Member:
    #37417
    Messages:
    592
    Gender:
    Male
    Mobile, Al.
    Vehicle:
    98 4x4 TRD V6 3.4L SR5 XCab Gold with Tan Int
    19,000 Original Miles, Factory Alarm, Factory Tow Package, Low Profile UWS Black Tool Box, 20ft. of Dynamat Xtreme, Pioneer Double Din DVD 3200BT, IPod Holder, Q Form Kick Panels, 3 Pairs of MB Quart component speakers, JL Audio Stealthbox, Alpine PDX-5 amp, PIAA Foglights, WeatherTech Floor Mats, Maxxis Big Horn Mud Tires 32 x 11.5 R x 15, Wet Okole Seat Cover for 60/40 Bench, 5100's Front & Rear, Wheeler's Single Leaf AAL, Warn 8,000 Winch, Warn Transformer Brush Guard, Stebel Nautilus Compact Horn
    Do you have any instructions or tips on how to get in there and clean it?
     
  4. Dec 15, 2010 at 6:15 AM
    #4
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,750
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
  5. Dec 15, 2010 at 6:17 AM
    #5
    Killer

    Killer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Member:
    #37417
    Messages:
    592
    Gender:
    Male
    Mobile, Al.
    Vehicle:
    98 4x4 TRD V6 3.4L SR5 XCab Gold with Tan Int
    19,000 Original Miles, Factory Alarm, Factory Tow Package, Low Profile UWS Black Tool Box, 20ft. of Dynamat Xtreme, Pioneer Double Din DVD 3200BT, IPod Holder, Q Form Kick Panels, 3 Pairs of MB Quart component speakers, JL Audio Stealthbox, Alpine PDX-5 amp, PIAA Foglights, WeatherTech Floor Mats, Maxxis Big Horn Mud Tires 32 x 11.5 R x 15, Wet Okole Seat Cover for 60/40 Bench, 5100's Front & Rear, Wheeler's Single Leaf AAL, Warn 8,000 Winch, Warn Transformer Brush Guard, Stebel Nautilus Compact Horn
    So simply even a cave man can do it?
    I wonder how I will screw it up then :)
     
  6. Dec 15, 2010 at 6:19 AM
    #6
    98tacoma27

    98tacoma27 is gooder 'en chicken Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Member:
    #11714
    Messages:
    49,750
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ben
    Beech Creek
    Vehicle:
    05 Tundra SR5 (+250k AND COUNTING), 88 SR5 PU (SOLD), 98 TRD OR (CRUSHED)
    5100's all on fours
  7. Dec 15, 2010 at 11:57 AM
    #7
    beefcake

    beefcake J-rob

    Joined:
    May 25, 2010
    Member:
    #37816
    Messages:
    830
    Gender:
    Male
    First Name:
    J-Rob
    Central California
    Vehicle:
    98 4WD V6
    Debadged,Deck Plate mod, Helix throttle body spacer, magnaflow two chamber, smoked corner marker lamps, cb radio, smoked headlights, grillcraft mesh grill, URD short throw shifter, ultagauge, billstein 5100 front struts, spidertrax 1.25 spacers on all four
    mine makes a loud noise when it is turned on but it blows fine, so i took it off and there is absolutely nothing stuck in the fan. the rattling noise is coming from the electric motor itself, anyone got input on what that might be?
     
  8. Dec 15, 2010 at 1:42 PM
    #8
    MowTaco

    MowTaco Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    Member:
    #22530
    Messages:
    3,820
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    South Dakota
    Vehicle:
    03 GMC Sierra
    Mine makes a weird noise too... I would describe it as a "computery" noise. I don't know how to really describe it but it sounds like an old tower computer running... maybe the fans in the computer made the noise, I'm not sure, but it sounds like my truck. Does yours make a similar noise?
     
  9. Dec 15, 2010 at 1:45 PM
    #9
    Killer

    Killer [OP] Well-Known Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Member:
    #37417
    Messages:
    592
    Gender:
    Male
    Mobile, Al.
    Vehicle:
    98 4x4 TRD V6 3.4L SR5 XCab Gold with Tan Int
    19,000 Original Miles, Factory Alarm, Factory Tow Package, Low Profile UWS Black Tool Box, 20ft. of Dynamat Xtreme, Pioneer Double Din DVD 3200BT, IPod Holder, Q Form Kick Panels, 3 Pairs of MB Quart component speakers, JL Audio Stealthbox, Alpine PDX-5 amp, PIAA Foglights, WeatherTech Floor Mats, Maxxis Big Horn Mud Tires 32 x 11.5 R x 15, Wet Okole Seat Cover for 60/40 Bench, 5100's Front & Rear, Wheeler's Single Leaf AAL, Warn 8,000 Winch, Warn Transformer Brush Guard, Stebel Nautilus Compact Horn
    We are probably talking about the same type of noise.

    I associate my noise with a speaker that has a loose wire and their is a slight static. Or a radio with a lot of static with the volume turned low.
     
  10. Dec 15, 2010 at 4:01 PM
    #10
    beefcake

    beefcake J-rob

    Joined:
    May 25, 2010
    Member:
    #37816
    Messages:
    830
    Gender:
    Male
    First Name:
    J-Rob
    Central California
    Vehicle:
    98 4WD V6
    Debadged,Deck Plate mod, Helix throttle body spacer, magnaflow two chamber, smoked corner marker lamps, cb radio, smoked headlights, grillcraft mesh grill, URD short throw shifter, ultagauge, billstein 5100 front struts, spidertrax 1.25 spacers on all four
    did you ever put a playing card in the spokes on your bike when you were a kid? that's what it reminds me of. If the blower is on hi it clicks faster if its on low it clicks slower
     
  11. Dec 15, 2010 at 4:24 PM
    #11
    hulkit

    hulkit Well-Known Member

    Joined:
    Nov 20, 2010
    Member:
    #46490
    Messages:
    73
    Gender:
    Male
    sacramento ca
    Vehicle:
    2000 tacoma 2.4l automatic
    ya mine has a whining noise to it when i put it on full heat blower

    i tried to take out the glove box and looked behind but couldnt find anything that would open up to a filter so i put it a back together and when i have more time ill check it again cause it is annoying like hell
     
  12. Dec 15, 2010 at 4:30 PM
    #12
    MowTaco

    MowTaco Well-Known Member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    Member:
    #22530
    Messages:
    3,820
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    South Dakota
    Vehicle:
    03 GMC Sierra
    Mine is a constant "whirr" as soon as the blower turns on. It usually gets drowned out by the rushing air by the time it's on high.

    God i love these noise description threads
     
  13. Dec 15, 2010 at 10:48 PM
    #13
    beefcake

    beefcake J-rob

    Joined:
    May 25, 2010
    Member:
    #37816
    Messages:
    830
    Gender:
    Male
    First Name:
    J-Rob
    Central California
    Vehicle:
    98 4WD V6
    Debadged,Deck Plate mod, Helix throttle body spacer, magnaflow two chamber, smoked corner marker lamps, cb radio, smoked headlights, grillcraft mesh grill, URD short throw shifter, ultagauge, billstein 5100 front struts, spidertrax 1.25 spacers on all four
    i honestly think my noise is coming from the electric motor, like a dried up bearing or something? does anyone know how to take the damn thing apart?
     
  14. Jan 11, 2011 at 10:25 AM
    #14
    pipelayer_99

    pipelayer_99 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Member:
    #24069
    Messages:
    107
    Gender:
    Male
    The heater has just started making noise on our 98 Tacoma and it sounds like a bad bearing. Do you have to replace the whole fan or can you pull it off and grease the bearings?
     
  15. Jan 11, 2011 at 3:45 PM
    #15
    SRQ TACO

    SRQ TACO "You've Got Red on You"

    Joined:
    May 6, 2009
    Member:
    #16879
    Messages:
    1,443
    Gender:
    Male
    First Name:
    Damon
    Sarasota, Florida
    Vehicle:
    00 RegularCab 5lug
    16'' 5zigen Streetfighters w/ 245/55R16 General Altimax HP's, K&N Filter w/ deckplate mod, Dynomax Super Turbo Muffler with turndown before the axle, 01-04 Tail lights tinted, Dual BMW M3 horns, JVC Headunit, JVC 6.5'' door Speakers, Pioneer Shallow Mount 1000W 12'' Sub, 1000W Amp, Monroe Gasmatics front and rear, 1.5'' Daystar Coil Spacer, JDM Smoked Headlights/Corners,2001 Bench Seat, Led swapped gauge cluster and AC controls, Ignition Light mod with blue led, OEM All weather Floor Mats, LED Dome Light, 6000K DDM Tuning HID's, Street Scene Grille and Valance inserts, Clear bumper lights with the fog light mod and JDM Yellow led's, Window Tint: 25% sides and 5% back, TRD Blue Oil Cap.
  16. Mar 14, 2011 at 7:30 PM
    #16
    2001

    2001 Member

    Joined:
    Mar 14, 2011
    Member:
    #53037
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Sonoma, CA
    Vehicle:
    2014 TRD Off-Road 4x4
    Mine sounded like a cricket and would come and go. Now it makes no annoying sound, but only works on low. If I try turning it to high the whole dash shudders. Hopefully I can get in there and fix it myself.
     
  17. Mar 14, 2011 at 7:49 PM
    #17
    KenLyns

    KenLyns Lord of War

    Joined:
    May 23, 2010
    Member:
    #37674
    Messages:
    25,154
    Gender:
    Male
    Belly of the Beast
    Vehicle:
    4x4 TRD Off Road Full-Auto
    All-Pro Bumper, CBI Sliders, Icon Coilovers, BudBuilt Skids, aFe Intake, Icon VS Rear Shocks, Timbren Bumpstops, All-Pro UCAs, JDM Steering Wheel, ViAir Compressor, Klearz LED 3rd Brake Light, Pop-N-Lock Tailgate Handle, Husky Front Flaps
    Wait, 1st Gens have the noisy blower too?
     
  18. Mar 29, 2011 at 6:33 PM
    #18
    2001

    2001 Member

    Joined:
    Mar 14, 2011
    Member:
    #53037
    Messages:
    12
    Gender:
    Male
    Sonoma, CA
    Vehicle:
    2014 TRD Off-Road 4x4
    As mentioned earlier, my fan has only been working on low/med-low for some time now. I opened things up today to see if I could find the problem...

    [​IMG]
     
To Top