1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Weird Problem

Discussion in '1st Gen. Tacomas' started by stucksucksnayota, Nov 3, 2008.

  1. stucksucksnayota

    stucksucksnayota [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Member:
    #2863
    Messages:
    610
    Gender:
    Male
    First Name:
    Barry
    Fort Smith, Arkansas
    Vehicle:
    14 Taco 4x4 TRD Sport DCSB
    OEM roof rack, Shorty antenna (eBay), soft tonneau cover, K&N drop in air filter, bed mat, interior LED lights, 5100's, MT tires to come soon!!!
    So I went to start my truck tonight and it started up and sputtered and was running really rough and the rpms were at about 500 and then it died so I started it back up and it cranked for maybe 1 or 2 seconds longer then it usally does so i bumped the gas pedal and its started right up. It has done this maybe 3 times since I have had it. The truck has 160k miles on it so im thinking maybe a sensor is going out is dirty?

    Anyone else had this problem?
     
  2. Toy4Life

    Toy4Life 668: The Neighbor of the Beast

    Joined:
    Aug 29, 2007
    Member:
    #2566
    Messages:
    4,976
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chad
    Slippery Rock, PA
    Vehicle:
    96 Subaru Outback 2.2 5mt
    92 4Runner SR5 3.0v6 4x4(sold) 02 Tacoma SR5 TRD Offroad 4x4 (sold)
    Are you getting a CEL?
     
  3. luk8272

    luk8272 Poodoo

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Member:
    #4929
    Messages:
    5,843
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lucas
    Kaplan, Louisiana
    Vehicle:
    07 Silver4dr. 4x4, V6 Shortbed
    5% Tint, Bug flector, vent Visors, Removed secondary air filter, Rear Spring TSB w/ Wheeler's Add A Leaf HD Pack, Icon 2.0 rear shocks, Toytec 3" lift up front with Total Chaos UCA's, Debadged, Billet Grille,TRD Offroad rims/17x9 Pro comp 6001 rims, Duratracs 265/75/16 or 285/70/17, Fog light anytime mod, Tailgate hose clamp mod, Pro-dry AFE filter. Extended Differential Breather, ABS on/off, 6000k HID heads/fogs, ScanguageII, Devil horns, Devil horns on third brake light, Mounted 60" Highlift, Mounted Tool Box, Wet Okole Front Seat Covers, TW sticker, Midland Handheld CB,Painted engine cover, Revenge Fab Sliders, ARE Topper, Weather tech Floorliners.
    Mine did it and I had to replace an idol sensor, It was under warranty.
    The dealer may try to clean your intake first, you can do it with seafoam.
     
  4. Toy4Life

    Toy4Life 668: The Neighbor of the Beast

    Joined:
    Aug 29, 2007
    Member:
    #2566
    Messages:
    4,976
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chad
    Slippery Rock, PA
    Vehicle:
    96 Subaru Outback 2.2 5mt
    92 4Runner SR5 3.0v6 4x4(sold) 02 Tacoma SR5 TRD Offroad 4x4 (sold)
    Try playing with the Throttle Position Sensor. I had problems with mine that a good cleaning resolved, but I also got a CEL leading me in that direction. Maybe the fuel filter needs replaced.
     
  5. stucksucksnayota

    stucksucksnayota [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2007
    Member:
    #2863
    Messages:
    610
    Gender:
    Male
    First Name:
    Barry
    Fort Smith, Arkansas
    Vehicle:
    14 Taco 4x4 TRD Sport DCSB
    OEM roof rack, Shorty antenna (eBay), soft tonneau cover, K&N drop in air filter, bed mat, interior LED lights, 5100's, MT tires to come soon!!!
    No I have no cel which im think is check engine light lol

    I cleaned my MAF probably about 3 months ago I probably need to replace the fuel filter which ill probably try to do this week

    Where would I find the sensors yall speak of like the idle and the throttle sensor?
     
  6. Toy4Life

    Toy4Life 668: The Neighbor of the Beast

    Joined:
    Aug 29, 2007
    Member:
    #2566
    Messages:
    4,976
    Gender:
    Male
    First Name:
    Chad
    Slippery Rock, PA
    Vehicle:
    96 Subaru Outback 2.2 5mt
    92 4Runner SR5 3.0v6 4x4(sold) 02 Tacoma SR5 TRD Offroad 4x4 (sold)
    The throttle sensor is at the back of the throttle body, held in by 2 tiny philips head screws. I'm trying to find you a decent picture.
     
To Top