1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

weird smell after new muffler was installed

Discussion in 'Performance and Tuning' started by TacomaGus, Jul 3, 2009.

  1. Jul 3, 2009 at 9:31 PM
    #1
    TacomaGus

    TacomaGus [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 30, 2009
    Member:
    #19121
    Messages:
    1,159
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gus
    Morgantown, WV
    Vehicle:
    08 White TRD Sport DC
    Tinted Tails, TRD Shift Knob, Kenwood Headunit, Ebay BHLM Lights, Trimmed Mud Flaps, 265/70/17 General Grabber AT2's, WeatherTech Mats, Black Badges, Sylvania ZXE Bulbs, AFE Stage 2 Si Intake, 17x8.5 Level 8 Guardian Wheels, URD SS, Custom 2.5" Catback with Aero 2525 and Vibrant Ultra Quiet Resonator, URD MAF CAL, JBA LT Headers, OME 884's, Nitrochargers, Dakars with 3rd lead removed, Light Racing UCA's
    i got my new flowmaster muffler put on 2 days ago and when i got home after the installation it was really smoking and smelt terrible but i figured it was just the smoke from the welds still being hot. But after the past two days of driving the smell has decreased definently but after i drive for an extended period i notice it still smells a little when i'm walking away from the truck.....i just hope nothing is wrong
     
  2. Jul 3, 2009 at 9:33 PM
    #2
    rab89

    rab89 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Member:
    #12578
    Messages:
    5,522
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ross
    Kelowna b.c canada
    Vehicle:
    2012 DCLB
    Grillcraft mx black upper and lower BHLM with Gloss black 265 70 17 bfg a/t center console light mini mag mounted in center console debadged bed lights 35W 5000k HID's
    i'd think it's just the metals and crap inside the muffler burning off. the sound will change a bit too as this happens
     
  3. Jul 3, 2009 at 9:33 PM
    #3
    tacomaman06

    tacomaman06 Carolina Alliance: Lead, follow, or get the hell o Thor

    Joined:
    May 1, 2007
    Member:
    #1475
    Messages:
    26,352
    Gender:
    Male
    First Name:
    Will
    York,South Carolina
    Vehicle:
    '13 Silverado ext cab
    nothing to worry about....just the muffler getting hot and breaking in.
     
  4. Jul 3, 2009 at 9:38 PM
    #4
    carmellocafe

    carmellocafe Begin With The End In Mind.

    Joined:
    May 15, 2009
    Member:
    #17267
    Messages:
    2,263
    Gender:
    Male
    First Name:
    KEVIN
    N. California
    Vehicle:
    2014 TRD OR Access cab longbed
    Mine did this a little bit too. Eventually it went away completely. I don't think it's something too be super worried about.:) You could take a close look under your truck to make sure all is well though--For peace of mind.;)
     
  5. Jul 3, 2009 at 9:52 PM
    #5
    TacomaGus

    TacomaGus [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 30, 2009
    Member:
    #19121
    Messages:
    1,159
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gus
    Morgantown, WV
    Vehicle:
    08 White TRD Sport DC
    Tinted Tails, TRD Shift Knob, Kenwood Headunit, Ebay BHLM Lights, Trimmed Mud Flaps, 265/70/17 General Grabber AT2's, WeatherTech Mats, Black Badges, Sylvania ZXE Bulbs, AFE Stage 2 Si Intake, 17x8.5 Level 8 Guardian Wheels, URD SS, Custom 2.5" Catback with Aero 2525 and Vibrant Ultra Quiet Resonator, URD MAF CAL, JBA LT Headers, OME 884's, Nitrochargers, Dakars with 3rd lead removed, Light Racing UCA's
    thanks for the advice guys! I figured it may just have been the muffler breaking in a little bit but i've never had a new muffler put on before so i didn't know for sure. And the truck has seemed to get a bit of a deeper tone and louder at idle but i like it :)
     
  6. Jul 3, 2009 at 10:24 PM
    #6
    fletch aka

    fletch aka www.BeLikeBrit.org

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Member:
    #12223
    Messages:
    7,156
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gary
    Left Coast
    Vehicle:
    09 Magnetic Gray TRD OffRoad
    TRD cat back exhaust, TRD Cold Air Intake, differential breather mod' Hellwig rear sway bar, 16x8 TRD Ivan Stewart's, Michelin LTX A/T2, DTRL Stealth Mode Mod, custom "Texas Edition" shift knob, Sock's "Classic" bedside decals, MetalMiller custom grill emblem, 20% front tinted windows, tinted taillights, Viper alarm, ScanGauge II, Flyzeye Designs V2W Tacoma Interior LED lighting, de-mud flapped, de-badged, extra D-rings under bed bolts, WeatherTech ED floor mats, G4 Elite Fold a Cover ,Toyota bed mat, tailgate theft deterrent device and absolutely no plasti-dip!
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^ :thumbsup:^^^^^^^^^^^^^^^^
     
  7. Jul 4, 2009 at 10:44 AM
    #7
    09WhiteTaco4x4

    09WhiteTaco4x4 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Member:
    #18857
    Messages:
    85
    Gender:
    Male
    Washington
    Vehicle:
    2009 4x4 TRD Off-Road DC
    Removed mud flaps, Borla cat-back exhaust, AFE Pro-Dry S air filter
    I've noticed this both times I've gotten new mufflers. Sometimes they paint the pipe around the welds to clean up the look a bit. I don't know if they painted around the welds for yours, but it could just be the paint fumes burning off (I suspect but could very well be wrong). Mine lasted a few days and eventually went away completely, too.
     
To Top