1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Whats the little servo noise when I first start out?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by island808, Nov 2, 2010.

  1. Nov 2, 2010 at 2:02 AM
    #1
    island808

    island808 [OP] Me l've got brains.

    Joined:
    Oct 9, 2010
    Member:
    #44414
    Messages:
    1,892
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jedediah
    hawaii
    Vehicle:
    '10 6speed 4x4 access cab
    EDIT: Its the ABS

    I can't find the noise.
    When I start the car and first put it in first, i hear a little servo actuate. Seat belt deal? Its not the locks or anything. Start, shift, whir, and I'm underway.

    Transfer case checking its position?

    Wife's mini makes similar noise.. but that's the headlights calibrating (self aiming)

    Curiosity has the better of me. Who knows what this little whir is?
     
  2. Nov 2, 2010 at 2:29 AM
    #2
    supataco

    supataco Shaq-enzy Falls

    Joined:
    Oct 3, 2010
    Member:
    #44145
    Messages:
    175
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ichiro
    Oahu - Hawaii
    Vehicle:
    2010-SSM-AC-TRDSport-PreRunner
    -17" 4Runner Trail Wheels (265/70/17) -OEM Tube Steps -Tailgate Security Clamps -Trimmed Mudflaps -Bed Bar -Kobalt Box -Bed Mat -Toyota Mats
    I was thinking the same thing. It's not an awful noise, so I never thought to ask, but I have noticed it. I don't hear it while reversing after starting the truck up, nor do I hear it while sitting idle. The noise is only audible when I first put the truck into drive.
     
  3. Nov 2, 2010 at 2:30 AM
    #3
    colatech

    colatech Member

    Joined:
    Jul 13, 2010
    Member:
    #40127
    Messages:
    13
    Gender:
    Male
    Georgetown,KY
    Vehicle:
    TRD Sport
    Don't know what it is. Would guess the anti lock/traction control solonoids maybe.
    Kinda cool though. My old Yukon used to sound like Areowolf when it took off.
     
  4. Nov 2, 2010 at 8:56 AM
    #4
    478DblSport

    478DblSport Thermonuclear Protection

    Joined:
    Feb 10, 2010
    Member:
    #31127
    Messages:
    711
    Gender:
    Male
    Byron, GA
    Vehicle:
    07 Silver Streak Mica PreRunner DC TRD Sport
    | EXTERIOR | Access Roll-up Tonneau Cover, Tailgate Hose Clamp Mod, Shortened OEM Antenna, DeeZee Bed Mat ---------------------------- | INTERIOR | Flyzeye V2W (Amber/White/Amber) Audio: Alpine CDA-117, PDX-5 (119Wx4+410W), Polk Audio MM6501 (F) & MM651 (R), JL Audio CP108LG-W3v3 (Sub), w/Monster, Rockford, & Streetwire cabling, Metra Dash Kit.
    Mine does this too... anyone know what it is?
     
  5. Nov 2, 2010 at 9:00 AM
    #5
    Mark C.

    Mark C. If you want it bad, you usually get it bad!

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Member:
    #26250
    Messages:
    1,248
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mark
    Connecticut
    Vehicle:
    2010 MGM SR5 4WD AC
    LED Dome, Reed Switched LEDs in Glove Box and Center Console, Bumper Fogs, Tailgate anti-theft, LEDs over Cig lighter, Back-up camera anytime, Outside Temp add-on, Hidden GPS power, Sockmonkey 3rd Brakelight decal, 4X4 switch illumination, reed switch controlled engine compartment Flood LEDs, Elite Hitch Cover, Plasti-dipped cupholders and door switch control panels, Elite Hitch Cover.
    May be the SRS charging once you get above a certain speed (5 MPH)? Not sure. I know my 2010 does that when I am in 1st gear starting forward.
     
  6. Nov 2, 2010 at 9:02 AM
    #6
    imtwistd

    imtwistd Going nowhere as fast as possible

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Member:
    #38366
    Messages:
    249
    Gender:
    Male
    First Name:
    I forgot
    Liverpool NY
    Vehicle:
    08 dbl cab long bed sport 4x4 beast
    AllPro offroad front LT with Fox 2.5 shox and AllPro expedtion rear springs with Fox piggy back res shox, TRD skid plate, Toyota roof rack, Undercover tonnuea cover, Pro comp 3" lift, 4 Pro comp 8" offroad lights, 17" XD Series "SPY", Nfab tube steps and light bar, Fitch Fuel, Flexalite fan, Unichip, URD cai, TRD supercharger, URD y-pipe, Banks monster cat back, debadged, projection head lighs, LED tail lights and a loud stereo, Stainless Steel Brake Lines front and rear, Doug Thorley long tube headers, Walboro 255 fuel pump, KC rock guards on my Pro Comp 8" lights
    The 2009 and up Tacomas have an air injection pump that runs when you start the truck. Pump runs for about 30 seconds then turns off. This is what you are probably hearing
     
  7. Nov 2, 2010 at 9:02 AM
    #7
    Jester243

    Jester243 mod status????

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Member:
    #7552
    Messages:
    10,004
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dan
    Spokane, WA
    Vehicle:
    2016 Trail Premium 4Runner w/ KDSS
    I beleive it is the ABS system doing a self check.
     
  8. Nov 2, 2010 at 9:02 AM
    #8
    bakerla

    bakerla Man, Myth, Legend

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Member:
    #25348
    Messages:
    4,730
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lyndall
    Pearland, TX
    Vehicle:
    '10 4wd OR
    CBI Moab front and CBI Trailrider rear, Budbuilt skids, Shrockworks sliders, OME Dakars w/ OME Nitros, OME 886x w/ OME Nitros, Light Racing UCAs, stainless steel brakelines F/R, Cobra 75 w/ Firestik antenna, 255/85/16 Cooper ST Maxx on 1st gen alloys, Weathertech liners, Engo 9000S winch, stickars and other shit.
    abs brake system, if i remember right
     
  9. Nov 2, 2010 at 9:04 AM
    #9
    squad314

    squad314 Thinks he's Steve McQueen

    Joined:
    Dec 1, 2007
    Member:
    #3665
    Messages:
    2,555
    Gender:
    Male
    First Name:
    Marc
    Into the mystic....(foggy Saint John, NB)
    Vehicle:
    TRD Sport+Leather 4x4
    Front 5100's @2.5", Rear 5125's with AAL. Light Racing UCA's, Factory hood deflector, Sirius Sportster 5, TRD air filter, Weathertech's f&r, "Hello Kitty" steering wheel cover.
    My understanding is that it is the ABS system calibrating. My '07 did it and my '10 does as well. I find it is most noticeable when backing out of the driveway and putting it in "D".......faint "Whirrr".
     
  10. Nov 2, 2010 at 9:04 AM
    #10
    Agent Smith

    Agent Smith Always outnumbered, never outgunned

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Member:
    #44197
    Messages:
    1,030
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    05 TRD Offroad Ivan Stewart Edition
    Toytec lift,FJ Anthracite wheels wrapped in BFG A/T 265/75/16's,WAAG Brush Guard, IPF 868's,sleeved fog lights
    ^^^what the last three posters said^^^
     
  11. Nov 2, 2010 at 9:07 AM
    #11
    FlawedXJ

    FlawedXJ mall crawlin', web wheelin', concrete cowboy

    Joined:
    Oct 28, 2008
    Member:
    #10334
    Messages:
    5,961
    Gender:
    Male
    First Name:
    Paul
    NorAla
    Vehicle:
    13 F150 FX4, 99 jeep xj, 04 msm miata
    I actually have a jeep now. Imagine that.
    ABS. my last two vehicles did this as well.
     
  12. Nov 2, 2010 at 9:14 AM
    #12
    Nick54

    Nick54 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 27, 2010
    Member:
    #39497
    Messages:
    1,327
    Gender:
    Male
    First Name:
    Nick
    Mentor Ohio
    Vehicle:
    2010 Tacoma TRD Sport
    ARB Rear Locker & Compressor, Bakflip F1, Antennex 13" flexable antenna, WeatherTech Floor Liners, WeatherTech Side Window Visors, Tacoma Bed Mat, Demello Rock Crushers, Dynamax Ultraflow SS Muffler, TSB 4-Pak Leaf Springs, AFE Pro Dry Filter, Redline Hood Struts, Color Matched Angry Eyelids, Combo Lock Bed Compartments, Bed Mat, Pop-N-Lock, Wet Okoles, Goodyear Duratracs on ProComp 7033's, M101A2 Trailer, Grillcraft Mesh Grill, Light Racing UCA's, King OEM Performance Remote Reservoir Adjustable Front & Rear Shocks, JVC NT3HDT, Blue Sea Aux Fuse Panel, BAMF Behind Grill Light Bracket, Kragen 55W 7" HID's, CBI Front Receiver, Home Link Garage Door Opener, FlyEyez Light Unit, Bud Built Front to Back Skids...
    I was just looking into this noise myself and as others have already stated, ABS calibration so I've been told.
     
  13. Nov 2, 2010 at 8:30 PM
    #13
    knayrb

    knayrb Well-Known Member

    Joined:
    Mar 3, 2010
    Member:
    #32473
    Messages:
    978
    Gender:
    Male
    Somewhere in the square states
    Vehicle:
    2010 Dbl-Cab Off-Road
    Pure stock
    ABS pressuring up.
     
  14. Nov 2, 2010 at 8:42 PM
    #14
    joes06tacoma

    joes06tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Member:
    #28588
    Messages:
    3,056
    Gender:
    Male
    First Name:
    Joe
    Central Coast, CA
    Vehicle:
    06 4x4 Off Road Access Cab v6 6spd
    LEER Shell with dome lights operated with 3 way switches, aux backup lights with relay and 3 position switch, modified wiring to compass/temp display and clock to include switch that disables dimming function (poor man's DRL solution), Scan Gauge 2
    Yep.

    It does sound terrible though! I used to think it was my throwout bearing, then realized it only does it once.
     
  15. Nov 2, 2010 at 10:08 PM
    #15
    island808

    island808 [OP] Me l've got brains.

    Joined:
    Oct 9, 2010
    Member:
    #44414
    Messages:
    1,892
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jedediah
    hawaii
    Vehicle:
    '10 6speed 4x4 access cab
    Yea.. this is definitely a servo type noise. Definitely not a pump not .. wirrrrrrrr... like a movie robot waking up. *wirp* about 1/4 second electric servo noise. I'll agree it may be abs. Is the abs on the right side of the truck? Sounds front right of me. Its dark out and, I just ate. Never heard an ABS make a noise before. I mean, its obviously my newest car, but its a toyota. They usually stick "tried and true" vs breaking new ground.

    It doesn't do it till it actually is "under way" for the first time that cycle of the ignition.

    Surprised, thought I'd be the only one NOT to know and a bunch of "search stupid A$$ hole" comments.
     
  16. Nov 2, 2010 at 10:15 PM
    #16
    bakerla

    bakerla Man, Myth, Legend

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Member:
    #25348
    Messages:
    4,730
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lyndall
    Pearland, TX
    Vehicle:
    '10 4wd OR
    CBI Moab front and CBI Trailrider rear, Budbuilt skids, Shrockworks sliders, OME Dakars w/ OME Nitros, OME 886x w/ OME Nitros, Light Racing UCAs, stainless steel brakelines F/R, Cobra 75 w/ Firestik antenna, 255/85/16 Cooper ST Maxx on 1st gen alloys, Weathertech liners, Engo 9000S winch, stickars and other shit.
    1. you caught us on a good day
    2. you asked nicely
    3. your question isn't asked as often "what size tire...."
     
  17. Nov 2, 2010 at 10:17 PM
    #17
    glwood6

    glwood6 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 25, 2008
    Member:
    #8125
    Messages:
    1,601
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gary
    Albuquerque, NM
    Vehicle:
    '13 MGM AC 4x4 TRD OR
    Husky front mud flaps, OEM bed mat, 3D floor mats, Wet Okole seat covers, fog lights anytime mod, rear diff breather extension, aluminum Relentless tailgate reinforcement, NWexpo corner gussets, 265/75-16 Hankook Dynapro ATM
    Never knew what it was, but I've heard it in three different 2nd gens I drove, so I figured it was normal. My '05 does it on the initial take off after it's been sitting a while.
     
  18. Nov 2, 2010 at 10:22 PM
    #18
    S.B.

    S.B. Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Member:
    #18838
    Messages:
    3,566
    Gender:
    Male
    First Name:
    Sean
    SD, CA Now in Colorado Springs, CO
    Vehicle:
    08 Taco 4x4 TRD OffRoad Rugged Trail
    SAW 2.0s, Wheeler's 3-leaf AAL, On Board Air, 255/85/16 Cooper Discover S/T, CBI Sliders, Built right UCAs, 6" Harbor Freight Lights (converted to HIDs), KC Slim Lights.
    just turn up the radio.

    BTW i have never heard this sound before from my truck.
     
  19. Nov 2, 2010 at 10:32 PM
    #19
    StandingCow

    StandingCow Well-Known Member

    Joined:
    Apr 24, 2009
    Member:
    #16373
    Messages:
    1,799
    Gender:
    Male
    First Name:
    John
    NJ
    Vehicle:
    09 SR5 4x4 V6 access cab
    I have never heard this either, but then again on start up my truck beeps, my radar detector freaks out doing it's checks, and my radio starts blasting from when I shut it off. :)
     
  20. Nov 2, 2010 at 10:37 PM
    #20
    bakerla

    bakerla Man, Myth, Legend

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Member:
    #25348
    Messages:
    4,730
    Gender:
    Male
    First Name:
    Lyndall
    Pearland, TX
    Vehicle:
    '10 4wd OR
    CBI Moab front and CBI Trailrider rear, Budbuilt skids, Shrockworks sliders, OME Dakars w/ OME Nitros, OME 886x w/ OME Nitros, Light Racing UCAs, stainless steel brakelines F/R, Cobra 75 w/ Firestik antenna, 255/85/16 Cooper ST Maxx on 1st gen alloys, Weathertech liners, Engo 9000S winch, stickars and other shit.
    it makes the noise, as supataco said, immediately after putting the vehicle in D and driving off. i don't even notice it anymore.
     
To Top