1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

White Smoke = Valve Guide Seals?

Discussion in '1st Gen. Tacomas (1995-2004)' started by DBWrecks, Apr 19, 2013.

  1. Apr 19, 2013 at 5:49 AM
    #1
    DBWrecks

    DBWrecks [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 9, 2013
    Member:
    #101702
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    Indiana
    Vehicle:
    1995 Tacoma Xtra Cab
    I have a 1995 Tacoma XtraCab 4x4 automatic transmission with 227,500 miles. When I start the vehicle it tries to die, I then give it gas and it gets to it's regular sound/revving. However, for approximately 20-30 seconds white smoke comes out of the exhaust pipe. The interior of the cab smells of gas/oil when this happens. The more I hit the gas during this timeframe, the more smoke comes out.

    I have asked a few maintenance guys where I work what they think this is and they have lead me to believe it's the "Valve Guide Seals" that are leaking. They think it's allowing a small amount of oil that's being burned off each time I start it.

    Has anyone else had this problem? Does anyone else think that's my problem?

    Thanks for your help!
     
  2. Apr 19, 2013 at 9:33 AM
    #2
    Hansel

    Hansel Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2013
    Member:
    #100925
    Messages:
    186
    Gender:
    Male
    First Name:
    Glenn
    Arizona
    Vehicle:
    base
    don't know about the Tacoma, but in the vehicles i've had with bad valve guide seals, i get a blue smoke for a short amount of time on startup. usually don't worry about this, i just keep an eye on oil consumption.


    also it depends on what the 'white spoke' looks like. on cold mornings my vehicle has the white water vapor cloud coming out of the tailpipe, til the engine warms up a bit.
     
  3. Apr 19, 2013 at 4:24 PM
    #3
    DblCabMN

    DblCabMN Well-Known Member

    Joined:
    Mar 22, 2011
    Member:
    #53498
    Messages:
    689
    Gender:
    Male
    Mpls, Minnesota
    Vehicle:
    03 DC TRD/LTD
    Bilstein 5100's all around - Toytec/Eibach 112-620 Coils, Wheelers 5-Pack+Wheelers 2"AAL. 33x10.5x15 KM2s - Siped on Summit Racing 84-5883 rims with 3.750 BS. 4.88s. Demello HD round sliders. Home built full skids. Home built front bumper. Plasti'd badges. Energy Susp. steering rack bushings. Sway bar delete. Deck plate mod. aFe Pro-Dry. Gibson exhaust.
    Check your air intact tube for oil. Pull it off where it conencts to the throttle body and look in with a flashlight/look at the throttle body. Is there engine oil there?

    If so, replace PCV valve with an OEM Toyota one (Don't buy a cheap-o generic, OEM is only a few dollars more and is built way better.). Clean the hose, and the intake out, get a new air filter if it's soaked and keep an eye on it. gdlk.
     
  4. Apr 20, 2013 at 8:50 PM
    #4
    shift96

    shift96 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 13, 2010
    Member:
    #33153
    Messages:
    465
    Gender:
    Male
    White smoke is coolant. Check your head gasket
     
  5. Apr 20, 2013 at 8:57 PM
    #5
    Q Source

    Q Source Well-Known Member

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Member:
    #82567
    Messages:
    175
    Gender:
    Male
    California
    Vehicle:
    04 PreRunner
    Supercharged, TRD Headers, URD 7th/SHORTIE 800cc injector, Snow Performance Water/Meth Kit, Deaver FJ59, Icon UCA, Fox Extended Travel Remote Resi, TG Front and Rear Bumpers, Deckplate Mod
    X2

    Check your oil fill cap if there is a white goo you've got a blown head gasket.
     
  6. Apr 21, 2013 at 5:47 AM
    #6
    Hansel

    Hansel Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2013
    Member:
    #100925
    Messages:
    186
    Gender:
    Male
    First Name:
    Glenn
    Arizona
    Vehicle:
    base
    x3
     
    Last edited: Apr 22, 2013
  7. May 1, 2013 at 6:39 PM
    #7
    DBWrecks

    DBWrecks [OP] Active Member

    Joined:
    Apr 9, 2013
    Member:
    #101702
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    First Name:
    Alex
    Indiana
    Vehicle:
    1995 Tacoma Xtra Cab
    It was the vaulve guide seals...I just bought this truck a few weeks ago and I have to replace the value guide seals, head gasket cover, motor mounts, front wheel bearing, 2 rear shocks, ignition, and a piece has to be welded that has come loose.

    $1300 with labor kinda sucks
     
  8. May 1, 2013 at 8:37 PM
    #8
    ffirg

    ffirg Well-Known Member

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Member:
    #57975
    Messages:
    4,423
    Gender:
    Male
    First Name:
    mike
    Anchorage, Alaska
    Vehicle:
    2002 Tacoma SR5 TRD 4X4
    Deckplate mod, grey wire mod, Moromoto Mini H1 projectors, 20'' Blitzpro LED bar, two 6'' Blitzpro LED bars, ultra gauge, rhino lined bed, LED dome light in camper shell, and more to come...
    I bet it will run like a top when it's all fixed though!
     
  9. May 1, 2013 at 9:35 PM
    #9
    Rich91710

    Rich91710 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 23, 2012
    Member:
    #73470
    Messages:
    16,477
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rich
    Los Angeles
    Vehicle:
    08 Base
    Satoshi with FJ badge, factory cruise, factory intermittent wipers, Redline Tuning hood-lift struts, Hellwig Swaybar, Rosen DVD-Nav
    My old boss has a Camry that smokes like Tommy Chong.
     
To Top