1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Why is my Engine shaking in idle?

Discussion in '2nd Gen. Tacomas' started by chicagocontractor, Jul 21, 2011.

  1. Jul 21, 2011 at 5:59 PM
    #1
    chicagocontractor

    chicagocontractor [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59287
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Chicago, IL - Elgin
    Vehicle:
    '07 - 2wd
    When im idling my engine shakes the entire truck.
     
  2. Jul 21, 2011 at 6:06 PM
    #2
    MxRacer190

    MxRacer190 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 15, 2010
    Member:
    #35345
    Messages:
    2,472
    Gender:
    Male
    Georgia
    Vehicle:
    06 SR5 4x4 Indigo
    coil pack/spark plug
     
  3. Jul 21, 2011 at 6:13 PM
    #3
    whippersnapper02

    whippersnapper02 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Member:
    #27905
    Messages:
    35,243
    Gender:
    Male
    First Name:
    Christian
    Yorba Linda, CA
    Vehicle:
    10 MGM TRD OR 4wd Auto DCSB
    Banks Monster Exhaust, Pop n Lock tailgate lock, Hook-Ups tie down brackets, USA Spec Ipod adaptor, WO seat covers, color matched grill with Grillcraft insert, Tuffy locking bed box
    When was the last time you changed the spark plugs?
     
  4. Jul 21, 2011 at 6:24 PM
    #4
    chicagocontractor

    chicagocontractor [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59287
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Chicago, IL - Elgin
    Vehicle:
    '07 - 2wd
    manual says its due at 100k im at about 68k right now.
     
  5. Jul 21, 2011 at 6:31 PM
    #5
    ICEMAN

    ICEMAN Well-Known Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Member:
    #27079
    Messages:
    58
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Middleburg, FL
    Vehicle:
    2010 TRD Sport DC Silver 4x4
    Weather tech floormats K&N CAI fabtech 6" lift procomp 17x9 6079 Nitto Terra grapplers N Fab Nerf bars Nfab Light Bar Hella 500 FF
    I had a 2000 Lexus LX470 before my taco and i had the same thing. It was the ignition coil(sits right ontop of the spark plug) you can fix it yourself just go to an auto zone or some place that will read your codes and it should tell you the cylinder, find out the firing order(google it) Its idling really rough and then when you get on the gas you dont notice it right? do you have a check engine light at all?
     
  6. Jul 21, 2011 at 6:34 PM
    #6
    ICEMAN

    ICEMAN Well-Known Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Member:
    #27079
    Messages:
    58
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Middleburg, FL
    Vehicle:
    2010 TRD Sport DC Silver 4x4
    Weather tech floormats K&N CAI fabtech 6" lift procomp 17x9 6079 Nitto Terra grapplers N Fab Nerf bars Nfab Light Bar Hella 500 FF
    sorry i just re read all of your post, I also replaced all the plugs before i did all this and it didnt help. my truck had like 160k on it though. but i shit one and then two months later i shit another one the first one i took to the dealer (stupid)it cost $400 granted they rape you when you own a lex. the second i did myself $125 for the coil and about 40 min of work if that
     
  7. Jul 21, 2011 at 6:38 PM
    #7
    ICEMAN

    ICEMAN Well-Known Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Member:
    #27079
    Messages:
    58
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Middleburg, FL
    Vehicle:
    2010 TRD Sport DC Silver 4x4
    Weather tech floormats K&N CAI fabtech 6" lift procomp 17x9 6079 Nitto Terra grapplers N Fab Nerf bars Nfab Light Bar Hella 500 FF
  8. Jul 21, 2011 at 6:56 PM
    #8
    chicagocontractor

    chicagocontractor [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59287
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Chicago, IL - Elgin
    Vehicle:
    '07 - 2wd
    only light i have on is the tire pressure light, think one of the sensors maybe broken. thanks for the advice. If i have a weekend off then ill do it my self. cant afford to miss work, so i'm a little hesitant on working on my truck.
     
  9. Jul 21, 2011 at 7:01 PM
    #9
    wlmuncy

    wlmuncy Well-Known Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Member:
    #32838
    Messages:
    787
    Gender:
    Male
    First Name:
    William
    Knoxville, TN
    Vehicle:
    2007 Double Cab Manual 4*4
    Too much for a 4 cylinder.
     
  10. Jul 21, 2011 at 7:09 PM
    #10
    jivewalker

    jivewalker me gusta pechos firmes

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Member:
    #42903
    Messages:
    797
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jack MeHoff
    Chucktown
    Vehicle:
    2012 4RUNNER TE w/KDSS
    Check your spare;)
     
  11. Jul 21, 2011 at 7:10 PM
    #11
    BlueTaco07

    BlueTaco07 Super Mod!

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Member:
    #48598
    Messages:
    2,427
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cody
    Panama city, Florida
    Vehicle:
    Looking
    These toyotas carry to much power :D
     
  12. Jul 21, 2011 at 7:16 PM
    #12
    ICEMAN

    ICEMAN Well-Known Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Member:
    #27079
    Messages:
    58
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Middleburg, FL
    Vehicle:
    2010 TRD Sport DC Silver 4x4
    Weather tech floormats K&N CAI fabtech 6" lift procomp 17x9 6079 Nitto Terra grapplers N Fab Nerf bars Nfab Light Bar Hella 500 FF
    Well im no mechanic but i did drive mine a couple of days before i got it fixed too i dont know if it messed up anything i assume it wasnt very good with one cylinder not firing. but an easy weekend fix if ya got the time off and hell you can pull the coils and check them just like you would with a plug just pull it and leave the quick connect connected and have smoe one turn it real quick while you ground it on the frame or block or whatever you only have 4 to check!;)
     
  13. Jul 21, 2011 at 7:24 PM
    #13
    Steves104x4

    Steves104x4 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Member:
    #35468
    Messages:
    6,240
    Gender:
    Male
    First Name:
    Steve
    Buffalo NY
    Vehicle:
    2010 RC 2.7 4x4
    BUCKLE UP! It makes it harder for Aliens to pull you out of your Truck.
    Unplug a coil; start the truck and if it runs the same (just as poorly as it did and not any worse) you just found the bad coil. If you unplug a good coil it will run even worse. Get a good used coil from a wrecking yard or buy a new one if you like.

    You can change the plugs, it's easy, really. Don't overtighten the plugs; snug em in nicely.
     
  14. Jul 21, 2011 at 7:36 PM
    #14
    ICEMAN

    ICEMAN Well-Known Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Member:
    #27079
    Messages:
    58
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Middleburg, FL
    Vehicle:
    2010 TRD Sport DC Silver 4x4
    Weather tech floormats K&N CAI fabtech 6" lift procomp 17x9 6079 Nitto Terra grapplers N Fab Nerf bars Nfab Light Bar Hella 500 FF
    Yeah that works too:anonymous:
     
  15. Jul 21, 2011 at 7:58 PM
    #15
    chris4x4

    chris4x4 With sufficient thrust, pigs fly just fine. Staff Member

    Joined:
    May 8, 2008
    Member:
    #6497
    Messages:
    104,120
    Gender:
    Male
    First Name:
    FlimFlubberJAM
    Tenoe, AZ
    Vehicle:
    2013 Rubicon Unlimited,
    4.10 gears, sliders, and lots of buttons.
    If you dont have an engine light, and its a very little amount of shaking, it could very well be normal....
     
  16. Jul 22, 2011 at 7:42 AM
    #16
    chicagocontractor

    chicagocontractor [OP] Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Member:
    #59287
    Messages:
    32
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Chicago, IL - Elgin
    Vehicle:
    '07 - 2wd
    Forgot about my spare!
     
  17. Jul 22, 2011 at 8:36 AM
    #17
    BlueT

    BlueT Well-Known Member

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Member:
    #15341
    Messages:
    4,091
    Gender:
    Male
    NorthEast
    Vehicle:
    07 Dbl Cab LB with LSD
    I moded 1999 Taco so much it had turned to Land Cruiser
    x2. Anything bad would display error. So its most likely normal wear on the engine.
    You can try different fuel.
    Check air filter.
    Check engine mounts. Engines do shake but if too much of shake transfers to cab you may have bad rubber in the engine mount.
    Check power steering fluid since that could be putting extra load on engine.
     
  18. Jul 22, 2011 at 8:47 AM
    #18
    97yota4wd

    97yota4wd Well-Known Member

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Member:
    #42280
    Messages:
    13,025
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eric
    Mesa, AZ
    Vehicle:
    alot of metal, small engine, decent travel.
    caged, camburg long travel, 50t leafpack (soon to be installed) light rack over cab, 5pt harnesses etc
    lol a motor mount?

    if a motor mount is broke it will shake during idle....

    put on the parking brake, open the hood have someone watch the engine and look for where its moving. put it in drive (with the brake on) and gas on gas off gas on gas off really quick. that should show you where its at:)
     
  19. Jul 22, 2011 at 9:19 AM
    #19
    MxRacer190

    MxRacer190 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 15, 2010
    Member:
    #35345
    Messages:
    2,472
    Gender:
    Male
    Georgia
    Vehicle:
    06 SR5 4x4 Indigo
    way too much. . . You can get four plugs for about $20. Then it's just a matter of if you can use a ratchet/socket.
     
  20. Jul 22, 2011 at 10:09 AM
    #20
    Fightnfire

    Fightnfire Recklessly tired

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Member:
    #58178
    Messages:
    5,070
    Gender:
    Male
    First Name:
    Luke
    Marysville, WA
    Vehicle:
    09 Access Cab V6 4X4
    Softopper, Bilstein 5100's @ 1.75 in the front, TSB Rear, 17x8.5 Lvl 8 Guardians, 265/70-17 Goodyear Wrangler Duratracs, Scooped, Anytime fog mod, Osram Nightbreakers, LED Interior lights, Debadged, Painted valance, Removed rear head rests, De-flapped, Hidden Hitch installed, Weather Techs, Flyzeye'd A/W/A, Cover Kings,... oh and the hot wife mod.
    It's easy to test plugs/rotor but those should thrown an engine light. The only thing I can think of that could cause excessive shake without throwing a light is the motor mounts. Which will shake more at idle then at working speed. Check those ..
     
To Top