1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Wild Bill

Discussion in '2nd Gen. Tacomas (2005-2015)' started by rus maru, Nov 1, 2012.

  1. Nov 1, 2012 at 5:00 PM
    #1
    rus maru

    rus maru [OP] Member

    Joined:
    May 8, 2012
    Member:
    #78408
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    bill
    safety harbor, fl 34695
    Vehicle:
    2008 toyota tacoma
    we have a 2008 tacoma v six 50,000 miles automatic 5 speed a still have a slite ping when lugging in 5th gear ...we have changed the spark plugs filled gas tank with hi test plus a can of sea foam ,we filled the tank this time with 87 proof gas and now 1/2 fill we might hear a slite ping will the dealer be of any help if the computer states everything is fine,,,,appreciate any imput....Wild Bill...
     
  2. Nov 1, 2012 at 6:16 PM
    #2
    jdm.obp

    jdm.obp Well-Known Member

    Joined:
    Dec 30, 2011
    Member:
    #69625
    Messages:
    262
    Gender:
    Male
    561, FL
    3" Pro Comp, 5% all around, Antenna X shorty, Debadged
  3. Nov 1, 2012 at 6:18 PM
    #3
    babytruck

    babytruck Babytruck, babytruck...I've got a babytruck :)

    Joined:
    May 17, 2011
    Member:
    #56797
    Messages:
    9,005
    Gender:
    Female
    NorCal
    Vehicle:
    2010 Barcelona AC 4x4 4.0 6spd
    Hes saying that he's hearing a ping in 5th gear. He's tried changing plugs, filling the tank with something called hi test and sea foam. He's still getting the ping slightly after using 87 octane and the dealer said that nothing is coming up on the computer. He's appreciate some input please.

    His name is Wild Bill.
     
  4. Nov 1, 2012 at 6:23 PM
    #4
    Burgman

    Burgman I KEEEEEL YOU

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Member:
    #16072
    Messages:
    26,715
    Gender:
    Male
    First Name:
    Stephen
    Ric VA
    Vehicle:
    08 PreRunner TRD sport Silver
    K&N intake, Boston Acoustic SL 60 6.5 components up front, Rockford Power T16 6.5 in rear, Pioneer P4100 HU, Soon to be Pioneer Prs 4200f
    Hi test is premium gasoline folks.

    Define the ping for us and lugging in 5th gear. Im guessing the lugging in 5th gear is low rpm?
     
  5. Nov 1, 2012 at 6:29 PM
    #5
    TACO TX

    TACO TX Well-Known Member

    Joined:
    Sep 29, 2012
    Member:
    #87962
    Messages:
    1,669
    Gender:
    Male
    First Name:
    Kelly
    Denison ,Texas
    Vehicle:
    03 TRD Off road DC aka (Charlotte)
    Bilstein hd's, hunter bull bar w/ KC apollos, vent visors, Cooper AT3's, grey wire mod, KnN filter, Kenwood head unit.
    Some cars have been pinging for years, mostly small ones with small enginges and manual transmissions, but i would say that any car or truck in 5th gear going slow enough to be called lugging is proly the problem.:wink:
     
  6. Nov 1, 2012 at 8:03 PM
    #6
    Jimmyh

    Jimmyh Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2012
    Member:
    #78991
    Messages:
    3,686
    Gender:
    Male
    SC
    Vehicle:
    Prerunner SR5
    ^^^ This. You aren't supposed to be lugging the engine in any gear. Not good for it. Oh and it will cause it to ping.
     
To Top