1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

winggggggg sound at starting ?

Discussion in '4 Cylinder' started by Ghost Rider, Jun 6, 2010.

  1. Jun 6, 2010 at 7:11 PM
    #1
    Ghost Rider

    Ghost Rider [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2009
    Member:
    #25237
    Messages:
    97
    Gender:
    Male
    Quebec Canada
    Vehicle:
    Tacoma Sr5 4x4
    Sometimes when I start the truck it does a bizarre winggggg sound under the truck ??? What's that ??? It only does it when the truck is gold. After 1 start it doesnt do it anymore. 8/10 time it ok but 2/10 start it does it ??
    Every time I go to the dealer it ok :rolleyes:
     
  2. Jun 7, 2010 at 9:51 AM
    #2
    Who Dat Popcorn

    Who Dat Popcorn Dafuq

    Joined:
    Feb 28, 2008
    Member:
    #4992
    Messages:
    1,459
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ricky
    Richmond, VA
    Vehicle:
    Sold :/
    SOLD
    If you are talking about a whining sound when you start the truck, it is normal.

    It will go away after a minute.
     
  3. Jun 7, 2010 at 12:14 PM
    #3
    81shark

    81shark Well-Known Member

    Joined:
    Nov 7, 2008
    Member:
    #10567
    Messages:
    1,680
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2006 Base Access CP1
    i was guessing the starter motor...without hearing it, tough to tell
     
  4. Jun 7, 2010 at 12:17 PM
    #4
    Outlaw

    Outlaw Well-Known Member

    Joined:
    Nov 5, 2008
    Member:
    #10513
    Messages:
    712
    Gender:
    Male
    Iowa City, Iowa
    Vehicle:
    '10 TRD SPORT Acc.Cab Mag Grey 4x4 Auto
    Weathertech floor liners, stone and bug deflector, Putco Element In Channel Window Visors, Viper remote starter, Harley lighted hitch cover, Herculeze front mudflap, Metal Miller Harley Grill Emblem, SockMonkey design Bedside Decals and 3rd Brake light TRD decal, K&N Air Filter, Goodyear Duratrac 265/70/17 C load, Valor Exhaust tip, De-badged tailgate, Advantage Tonneau Cover, Tacoma bedmat, Bicycle Mount Rail mounts, Custom Ipod holder. Stock Suspension :( (winter wheels: 2014 16" stock steel wheels plastidipped black with general arctics 265/75/16)
    You may be referring to the ABS that actuates when you first take off after starting the truck. It is normal operation.
     
  5. Jun 7, 2010 at 6:24 PM
    #5
    Ghost Rider

    Ghost Rider [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2009
    Member:
    #25237
    Messages:
    97
    Gender:
    Male
    Quebec Canada
    Vehicle:
    Tacoma Sr5 4x4
    It does it when I start the truck whitout mooving. So the whining sound when I start the truck, is normal ???? God it sound like an old 1975 Dodge ??? :eek: Only for a second...
     
  6. Jun 8, 2010 at 1:15 PM
    #6
    flightcancled

    flightcancled Addicted

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Member:
    #30917
    Messages:
    1,465
    Gender:
    Male
    Syracuse NY/ Nantucket MA
    Camper top with racks, Custom fogs behind lower bumper. Interior LED lighting, Rock Lights, Hella 500s with upraged bulbs behind black billet grill, AAL, Front 5100s
    Drives me nuts, but yeah apparently that 70s Dodge/Chevy whine is normal. I get it really bad any cold or wet morning.
     
  7. Jun 8, 2010 at 1:18 PM
    #7
    cinch

    cinch Member Extraordinaire

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Member:
    #34254
    Messages:
    264
    Gender:
    Male
    First Name:
    Al
    Boulder Creek Ca
    Vehicle:
    2010 Prerunner double cab
    Is it a whining sound or more of a metallic ring? That is the sound older model cars used to make when the starter was going out.
     
  8. Jun 9, 2010 at 3:53 AM
    #8
    Ghost Rider

    Ghost Rider [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2009
    Member:
    #25237
    Messages:
    97
    Gender:
    Male
    Quebec Canada
    Vehicle:
    Tacoma Sr5 4x4
    I know what you mean my Pontiac Leman 73 did it all the time. It's not that it is realy a winning sound. Sound cheap for a truck tis expensive !!:eek:
     
  9. Jun 9, 2010 at 5:02 AM
    #9
    skytower

    skytower Well-Known Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Member:
    #38505
    Messages:
    3,228
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    virginia
    Vehicle:
    08 Tacoma 4x4
    Hitch and wiring, aux back-up light, rear strobe lights, radio and underseat sub.
    Post us a video and more detail on when it happens. Stationary or moving, etc.
     
  10. Jun 9, 2010 at 6:41 AM
    #10
    afd23a

    afd23a Well-Known Member

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Member:
    #9483
    Messages:
    1,838
    Gender:
    Male
    The Dynamo of Dixie
    Vehicle:
    05 Access Cab 5 Lugger
    Factory Fog Lights, Removed Secondary Air Filter, Metra Ipod Adapter, Int Wiper Stalk, Wet Okole's, URD Short Shifter, Scanguage II w/Blendmount, Fat Bob's 2.75" spacer lift, ARE topper, SP Performance Pads & Slotted Rotors, 4.10 gears
    There is an air injection pump (not sure of exact function) that sometimes comes on right after a cold start. I don't even notice it on mine anymore. The pump is connected to the exhaust system (manifold I think). It's located over by the air filter and washer fluid reservoir. It's round, plastic and has an approx. 1.5" hose coming off of it to the exhaust system. Pop your hood next time before starting. Once it starts jump out and listen to see if the noise is coming from that area.


    Here's a page from the service manual that shows it.

    EDIT: Fixed link
    [​IMG]
     
  11. Jun 9, 2010 at 4:21 PM
    #11
    Ghost Rider

    Ghost Rider [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2009
    Member:
    #25237
    Messages:
    97
    Gender:
    Male
    Quebec Canada
    Vehicle:
    Tacoma Sr5 4x4
    Thanks I whill chek that for sure !!!


    Excuse againnnnnn my poor english :(
     
  12. Jun 10, 2010 at 1:53 PM
    #12
    newengland

    newengland small /= slow

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Member:
    #32787
    Messages:
    137
    Gender:
    Male
    NH
    Vehicle:
    07 Reg. Cab. 2.7L s/c
    Alpine Supercharger, DT header, Gibson exhaust, URD short-shifter, Hellwig anti-sway bar, backwards helper-leaf traction mod

    x2. The air pump's purpose is to pump air into your exhaust to help your cats warm up faster. It's normal, and nothing to be worried about.
     
  13. Jun 10, 2010 at 6:23 PM
    #13
    btkicker

    btkicker Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Member:
    #26465
    Messages:
    209
    Gender:
    Male
    Denver
    Vehicle:
    '10 4x4 Reg Cab Manual
    ^^^
     
  14. Jun 13, 2010 at 5:30 PM
    #14
    Ghost Rider

    Ghost Rider [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Oct 31, 2009
    Member:
    #25237
    Messages:
    97
    Gender:
    Male
    Quebec Canada
    Vehicle:
    Tacoma Sr5 4x4
    :rolleyes:Thanks very mutchhhhh
    I love TW for that ...
    ask a question and you gone have a fast and intelligent response :)
     
To Top