1. Welcome to Tacoma World!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tacoma discussion topics
    • Communicate privately with other Tacoma owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Wireless Android Auto Adapters?

Discussion in '3rd Gen. Tacomas (2016-2023)' started by GawainXR, Jan 30, 2024.

  1. Jan 30, 2024 at 8:13 PM
    #1
    GawainXR

    GawainXR [OP] Well-Known Member

    Joined:
    Jun 3, 2023
    Member:
    #425972
    Messages:
    181
    Gender:
    Male
    First Name:
    William
    Vehicle:
    2020 TRD Off-Road
    DashCam
    Greetings all,
    I currently have a Motorola MA1 for wireless android auto connectivity to the stock head unit in my 2020 Tacoma, which works fairly well most of the time but will sporadically disconnect, requiring that I briefly unplug and plug it back in which is kind of annoying.

    Does anyone have experiences with other android auto USB adapters which are more reliable, or is this a fairly normal behaviour?
     
  2. Jan 30, 2024 at 9:41 PM
    #2
    RicerRabbit

    RicerRabbit Well-Known Ricer

    Joined:
    May 3, 2022
    Member:
    #396408
    Messages:
    546
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '22 White TRD Off-Road DCSB Manual
    Itz JDM tyte, yo!
    I also experienced this with AAWireless, even when forcing it into 2.4 GHz frequency instead of 5 GHz
     
  3. Jan 31, 2024 at 6:02 AM
    #3
    shaggy135

    shaggy135 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2019
    Member:
    #279785
    Messages:
    1,577
    Gender:
    Male
    Phoenix, AZ
    Vehicle:
    2019 Barcelona Red TRD 4x4 OR DCSB MT
    I ran the Carlinkit Ambient for about a month. It always connected and always worked. It's expensive though. $170. I returned it because I didn't use Android Auto as much as I thought I would. I use my ipod more.

     
  4. Jan 31, 2024 at 6:05 AM
    #4
    10tacosr5

    10tacosr5 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2017
    Member:
    #207865
    Messages:
    336
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Washington Twp, South NJ
    Vehicle:
    2010 Tacoma SR5 DCLB
    5100s/Headstrong Coils/Deaver AAL/Level8 MK6/FalkenWildpeakAT3
    I've got the Carlinkit 3.0 paired with my aftermartet Kenwood using Carplay and it does the same thing. Very random though. I want to say maybe once a month if that.
     
  5. Jan 31, 2024 at 6:20 AM
    #5
    MrPP

    MrPP Member

    Joined:
    Dec 20, 2023
    Member:
    #439924
    Messages:
    14
  6. Jan 31, 2024 at 7:48 AM
    #6
    Southwest Tacoma

    Southwest Tacoma Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2020
    Member:
    #321331
    Messages:
    300
    Gender:
    Male
    Southwest
    Vehicle:
    2020 Super White SR DCSB
    DDavis likes this.
  7. Feb 5, 2024 at 6:36 AM
    #7
    CplGumby

    CplGumby Member

    Joined:
    Oct 25, 2023
    Member:
    #436177
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Vehicle:
    2021 Barcelona Red SR5
    Similar issue here but it's terminal, apparently. The other day had my Motorola MA1 playing Pandora as per usual and it randomly disconnected. Usually I just need to restart the car and it'll resolve; it's been a week now and not only does the MA1 not ever reset to pairing mode, the truck itself won't register Android Auto through the dash USB at all. Tried a couple cables, tried resetting the head unit, still nothing. Also confirmed the software is up to date. Any ideas?
     
  8. Feb 5, 2024 at 9:33 AM
    #8
    gen2eng

    gen2eng Well-Known Member

    Joined:
    Apr 8, 2022
    Member:
    #394526
    Messages:
    86
    Gender:
    Male
    Indiana
    Vehicle:
    2022 TRD Offroad DC 4x4
    I had an AAWireless and returned it for steady random disconnects. Went with an MA1 and similar, but less frequent disconnects. It "seems" that driving under a primary overhead power line would cause the disconnects. I've since given up on it, gave it away and they could not get it to work either.
     
  9. Feb 5, 2024 at 11:02 AM
    #9
    RicerRabbit

    RicerRabbit Well-Known Ricer

    Joined:
    May 3, 2022
    Member:
    #396408
    Messages:
    546
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    '22 White TRD Off-Road DCSB Manual
    Itz JDM tyte, yo!
    Yup got told the disconnects are normal by Motorola when I called their customer service. I think that's just the nature of wireless connections overall.
     
    gen2eng[QUOTED] likes this.
  10. Feb 6, 2024 at 8:52 AM
    #10
    Taco_mike73

    Taco_mike73 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 22, 2019
    Member:
    #311413
    Messages:
    2,877
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    York, PA
    Vehicle:
    2020 Cement SR5 DCSB 4x4
    Lomax tonneau cover, oem bed lights, AJT Design chrome delete, black out badges & tailgate letters, AVS hood deflector & vent visors, Solkie tech hood supports, interior LED lights, Tufskinz mud guards, RedArc TowPro Liberty, bed mat, kicker speaker upgrade, Hikari ultra H11 low beams, Diode Dynamics SS3 fogs in yellow, Meso customs total taillight stage 1. Coming soon: Compact powered sub install Future mods planned: bigger tires (265/75/16) BILLSTIEN 5100 lift
    I have the Carsifi Android auto adaptor. Mine will disconnect too but honestly it's very random and infrequent. More often I get a second or so of audio dropping out randomly. I just deal with it, it doesn't happen often enough to be problem that I'd go back to plugging in all the time for. I had one time while driving north on I81 in Scranton/ Wilkes-Barre area It just wouldn't reconnect like usual. Probably due to strong local interference which can happen with wireless, or maybe it was foreign balloons over the Joe Biden expressway.
     
  11. Feb 6, 2024 at 5:12 PM
    #11
    Vtallysx4

    Vtallysx4 Active Member

    Joined:
    Jan 10, 2024
    Member:
    #441373
    Messages:
    36
    First Name:
    V
    Vehicle:
    2023 Tacoma TRD Sport
    I have the AAwireless kit from my previous car in my Tacoma. I also have another car with wireless Android auto as a stock option. Both consistently disconnect from the phone in exactly the same places around the areas I drive, otherwise they work without issue.
     
  12. Feb 6, 2024 at 6:01 PM
    #12
    OFFRDTRD

    OFFRDTRD Active Member

    Joined:
    Aug 5, 2023
    Member:
    #430595
    Messages:
    36
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2023 TRD OFF ROAD
  13. Feb 7, 2024 at 3:45 AM
    #13
    gen2eng

    gen2eng Well-Known Member

    Joined:
    Apr 8, 2022
    Member:
    #394526
    Messages:
    86
    Gender:
    Male
    Indiana
    Vehicle:
    2022 TRD Offroad DC 4x4
    Purchased this on a whim after you linked it, and it actually works reliably for me as well. Not a single disconnect with about 50 miles so far whereas the MA1 and AAWireless were typically every 5-6 miles.

    It looks cheap as heck with the bad paint job and fake buttons, but it does work! Now to hide it away...

    Thanks @MrPP!
     
  14. Feb 7, 2024 at 6:18 AM
    #14
    rndsommer40

    rndsommer40 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2020
    Member:
    #347711
    Messages:
    479
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ralph
    Vehicle:
    2022 TRD OffRd DCSB
    I've had two different adapters. One just mirrored exactly what the wired android auto would do. The other one did that and allowed any app in the Playstore to be on the head unit netflix, youtube etc. Both were wonky and never worked 100%. I don't really care for android auto period. Other than a really long trip if my wife wants to use alexa to pick songs I'd rather just use my phone separately and not android auto.
     
  15. Apr 9, 2024 at 5:58 AM
    #15
    DDavis

    DDavis Member

    Joined:
    Sep 16, 2019
    Member:
    #305417
    Messages:
    5
    Gender:
    Female
    First Name:
    Dulce
    Vehicle:
    2019 SR5 short bed
    I've been looking for an adaptor because using a usb cord keeps giving me an error notice that its disconnected. I keep having to unplug and replug to make it work again. I've tried 3 different brand new cords with same issue. Could it be a needed electronic update its not giving a notice for? I'm going to order the LXJADAP 2 in 1 carplay adaptor a couple of yall mentioned and see if it fixes my issue




    1. [​IMG]

    2. [​IMG]
    3. [​IMG]

    4. [​IMG]

    5. [​IMG]

    6. [​IMG]

    7. [​IMG]
     
    dand likes this.
  16. Apr 9, 2024 at 11:54 AM
    #16
    MrPP

    MrPP Member

    Joined:
    Dec 20, 2023
    Member:
    #439924
    Messages:
    14
    Are you on iPhone or Android? I'm 4 months with it now without any issues but I run Android.
     
  17. Apr 28, 2024 at 6:34 AM
    #17
    dmk679

    dmk679 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 9, 2023
    Member:
    #426386
    Messages:
    49
    Gender:
    Male
    Orlando, Florida
    https://a.aliexpress.com/_mOdVqSO

    EKIY wireless adapter for both Carplay and Android Auto. Got it for $10 shipped from AliExpress. It's a little higher in cost now, around $15 shipped. Comes with small cables to connect and I used dbl stick tap to mount above the Qi charger area. Works awesome for the price. I've only used AA and not Carplay.
     
To Top